Jeżyna - uprawa,wymagania i inne dyskusje cz.2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jeżyna - uprawa,wymagania i inne dyskusje cz.2

Post »

Na działce akurat nie mam jeżyny ale ma sąsiad. Ta jego jeżyna leży na naszym płocie, nigdy mu owoce nie dojrzały, takie jakieś brązowo czerwone, drobne były. Doczytałam gdzieś, że to szpeciele. Od dwóch sezonów, od momentu gdy zaczynają pęcznieć paki leje tę jeżynę olejem neem. Często, jak tylko pryskam mszyce to i jeżynę poczęstuje. Praktycznie przez wiosnę i lato, dopóki ganiam za mszycami. Sąsiad nawet o tym nie wie a my skubiemy jeżyny, te po naszej stronie ogrodzenia. :D :D
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18

Post »

To już wyższy poziom ogrodnictwa. Rośnie u sąsiada, Ty dbasz, sąsiad nie zjada owoców a Ty tak. ;:108
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

gienia1230 pisze: 3 kwie 2025, o 09:21 leje tę jeżynę olejem neem.
Jak używasz ten olejek i jaki? Kilka kropli na litr?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Taki właśnie:
Obrazek
Łyżkę stołową łączę z kilkoma kroplami ludwika do mycia naczyń, dobrze wymieszam w jakimś pojemniku aż powstanie fajna emulsja i rozcieńczam ciepłą wodą - łyżka oleju na 1 litr. To jest jednak duże stężenie.
Praktycznie bez karencji, chociaż zalecają czekać jeden dzień do zbioru , troszkę dziwnie przez chwilę pachnie. Pryskam na mszyce ( bez drzewek ) koperek, fasolę, jeżyny , maliny przez cały okres na muszkę i tego śmierdzącego pluskwiaka, świetnie sobie radzi z przedziorkiem.
W Polsce jest dostępny, widziałam w Brico.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 paź 2015, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gieniu, dobry pomysł! :wit
Mam jeszcze stary zapas oleju z miodli indyjskiej z emulgatorem, zakupiony na Amazonie. Może jeszcze zadziała. :roll:
Lubię ten preparat, bo można go wymieszać z wodą, bez dodatkowych kombinacji i dobrze działał na szkodniki.
Jak tylko się ociepli, polecę spryskać jeżyny i pewnie przy okazji prysnę też inne rośliny. Dzięki za przypomnienie. :)
U nas jest dostępny, gotowy preparat na bazie oleju neem- Neemazal, ale jeszcze go nie używałam, bo ciągle mam spory zapas tego oleju z emulgatorem. Kupiłam mały kanisterek i jeszcze sporo mi tego zostało. Pewnie już stracił ważność, ale i tak wypróbuję.
Pozdrawiam,Vivien333
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”