Gdzieś daleko na pół.wschód cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gdzieś daleko na pół.wschód cz.II

Post »

Małgorzato chyba najbardziej przez te upały wszystko tak szybko przekwita np. Budleje mi w mig przekwitły mimo podlewania rabatek a ich w szczególności.
U mnie to nadal najwięcej koloru nadają Cynie choć wśród nich jeszcze kwitną i inne kwiatki. Widocznie w cieniu wysokich Cynii dobrze się czują.
;:196
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek w tyle tej rabaty zakwitły Tytonie które sama wysiałam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Bardzo mi się podoba aranżacja Twojego ogrodu. Naprawdę bardzo.

Pozdrawiam!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
krasna101

Post »

Widzę, że ostatni mój wpis był 7 września a mamy już końcówkę października. W tym czasie raczej jeszcze kwitły te same kwiatki co pokazałam w ostatnim wpisie. Więc spróbuję uzupełnić zdjęcia z tymi kwiatkami co nie pokazywałam jeszcze;

Jeszcze we wrześniu zakwitła Pluskwica/ świecznica/
Obrazek
pod koniec września zakwitł jeden biały Onętek , pozostałe nie zdążyły zakwitnąć po przemarzły po pierwszych przymrozkach w październiku
Obrazek

jeszcze we wrześniu pięknie zaczerwieniła się Miechunka

Obrazek

Obrazek

Na rabacie przy domu w wolne miejsce posadziłam sadzonkę Nagietek którą dostałam od sąsiadki które ponoć mają być bylinowe?
Obrazek

A początek Października na działce wyglądał już prawie jesiennie ale jeszcze kwitły skromne Różyczki i inne kwiatki.

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
a jesienny klimat tworzą Trawy i owoce krzewów i drzew
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Miskant Gigantus
Obrazek owoce kaliny
Obrazek owocniki Powojnika

Obrazek owoce Róży

Obrazek owoce Pigwowca

Obrazek a to Pigwy gruszkowej

Obrazek
obecne jesienne widoki z działki
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jesienna pełnia księżyca
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Hej! Co tam słychać wiosną w ogrodzie?
Oj, coś przeoczyłam Twój jesienny wpis, a jesień miałaś bardzo ładną :)
Wsadziłam jesienią Miskanta olbrzymiego. Ciekawe, czy wszystkie kłącza wypuszczą wiosną pędy?
krasna101

Post »

Serdecznie witam Wszystkich :wit :wit w nowym sezonie 2025 ;:167
Widzę,że Małgosiu , że już mnie odwiedziłaś co mnie bardzo cieszy :tan
Dopiero znajduję trochę czasu aby już też zaistnieć. Jeśli się ma za dużo rabatek a sama musiałam wszystko ogarnąć to na zaglądanie tu nie było czasu. U mnie te początki wiosny są bardzo pracowite ponieważ ja nie robię porządków na rabatach jesienią. Wszystkie rośliny zostawiam na zimę dla ptaszków oraz uważam,że te pozostawione rośliny okrywają korzenie w trakcie mrozów. Więc zaczynając sezon muszę wyłamać wszystkie wyschnięte badyle,pograbić a nawet już pieliłam bo spod liści pokazywały się kępki traw.Oczywiście te wszystkie czynności odbywały się w trakcie tych paru dni ciepłych.
Jakieś pojedyńcze zwiastuny wiosny się pokazały ale przyszły mrozy i nic dalej się nie rusza.Więc u mnie jeszcze skromnie na rabatach.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek trochę przemarzł Ciemiernik

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolory na działkę wniosły posadzone Bratki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
no i skromne jeszcze siewki niektórych kwiatków. A jeszcze kilkanaście paczek nasion czeka do wysiania na później
Obrazek

Obrazek
Teraz trzymam je w domu ale jak było ciepło na dzień wynosiłam na dwór

w donicach też dopiero wychodzą cebulowe
Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Bożenko wcale nie skromnie na rabatach, przebiśniegi, krokusy, ciemierniki, ranniki, a bratki w takiej liczbie to dopiero cudna wiosna. ;:oj
Moje ciemierniki też ucierpiały. ;:174
Na festiwal cebulowych w donicach już tupię nogami. :)
Patrząc na Twoje wysiewy w takiej ilości, wstyd mi. Jutro mam pół dnia wolnego muszę coś wreszcie wysiać. :roll:
Dużo słońca, żeby Twoje donicowe piękności szybko pokazały kwiaty. ;:3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja też tak wynosiłam na dzień, a na noc wnosiłam do domu, ale już mi się znudziło i teraz zgromadziłam wszystkie doniczki w jednym miejscu i na noc nakrywam dużym kartonem. Polecam. Może Tobie także się to sprawdzi? Zresztą już podobno ma się ocieplić. :)
krasna101

Post »

Dziękuję Soniu i Wando7, że odwiedziłyście "Mnie". ;:180 Po paru tych cieplejszych dniach znowu zrobiło się zimno , w nocy przymrozki. No i doszła dla mnie nowe zajęcie. :evil: Tak się trafiło, że bardzo wcześnie doszły do mnie zamówione Powojniki / 10szt/ i jak było już ciepło wsadziłam je do gruntu. ;:223 Więc przez te ostatnie dni musiałam codziennie na wieczór przykrywać igliwiem. Niektóre sadzonki na dziś jeszcze dobrze wyglądają a niektóre oklapły. Ale mam nadzieję, że od korzenia wybiją nowe pędy. Natomiast inne posiane przykrywam na noc agrowłókniną. Mam nadzieję, że w najbliższych dniach już nie pokażą się przymrozki ,choć jak pokazują pogodę to nie będą to zbyt słoneczne dni ;:185 Więc raczej za dużo rozkwitów nie będzie a u mnie jeszcze nawet nie rozkwitły wszystkie Krokusy ;:222
Aktualne zdjęcia z działki;

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek w tym sezonie tylko jeden zakwitł kwiatek bo pewnie jak w ubiegłym sezonie na te miejsce posadziłam sadzonkę późniejszego kwiatka to gdzieś zagubiły się cebulki

jeszcze kwitną Przebiśniegi a Krokusy pokazują się w różnych miejscach;
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek[/
[url=https://postimages.org/]Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Dereń jadalny ale coś jeszcze owoców nie miał ale kwiatki mała też ładne

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Hej! :wit
Widzę, że i na daleką północ też już wiosna dotarła :)

Dereń jadalny potrzebuje najczęściej drugiego do zapylenia. Jak nie masz, to może zorganizuj sobie jakąś kwitnącą gałązkę, zawieś w butelce z wodą w koronie i może jakaś dzika pszczółka załatwi Ci owoce :)

Słońca, ciepełka i odrobiny deszczu życzę ;:3
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bożenko, masz teraz najbardziej fascynujący moment wiosny, kiedy wszystko się budzi do życia ;:138 . Odkrywanie kolejnych meldujących się roślinek, to najbardziej ekscytujące zajęcie w ogrodzie! :tan
Mojej kalinie mróz zniszczył kwiatki, a kwitnące ranniki, są już tylko wspomnieniem, a u Ciebie kwitną :D . Chyba oszukujesz, że tylko jeden, bo na wcześniejszych zdjęciach są dwa, to razem trzy! ;:224
Twoje ranniki, wyglądają na cylicyjskie. One kwitną później i są bardziej kapryśne niż rannik zimowy. Jeśli chcesz mieć żółte poletka, musisz posadzić bulwki zimowego ;:333 . Ten jest bezproblemowy i sieje się jak szalony.
Dawno temu kupiłam tyle samo, (chyba po dziesięć), bulwek jednego i drugiego i zimowego mam mnóstwo, a cylicyjskiego w tym roku namierzyłam tylko trzy sieweczki. :(
Krokusom wystarczy ciepło, żeby się pokazały, chociaż do otwarcia kwiatuszków, potrzebują słońca, ale nawet zamknięte są śliczne, a często mają ciekawe rysunki na zewnętrznych płatkach. ;:215
Trzymam mocno kciuki, żeby już żadnych przymrozków nie było! ;:168
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Bożenko, jestem z rewizytą :wit
Zrobiłam sobie spacer po Twoich włościach i jestem pod ogromnym wrażeniem. Masz wielką przestrzeń i jak czytałam, to wszystko stworzyłaś sama, własną pracą ;:180 Pięknie, kolorowo, swojsko ;:63 Przy tak dużej powierzchni masz wszystko, o czym marzy każdy ogrodnik. Począwszy od drzew, po najmniejsze, ale jakże urocze kwiatuszki. Będę do Ciebie zaglądać z wielką przyjemnością ;:196
krasna101

Post »

Małgorzato bardzo Ci dziękuję za podpowiedź jak doprowadzić aby Dereń miał owoce ;:180 Będę po wsi szukać rosnących Dereni :;230
Marto dziękuję za odwiedziny i poinformowanie mnie o rodzajach Ranników. ;:180 Na jesień będę szukać tych zimowych.
Doroto dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:180 oczywiście zapraszam Cię do odwiedzania i oglądania zmian sezonowych na mojej działce.o się nie

Mamy już Kwiecień ale pokażę jeszcze parę fotek z końca Marca bo w tych paru dni kwietnia nic wielkiego się nie wydarzyło po za tym ,że już prawie przekwitły Krokusy.
Zakupiłam takie ładne Prymulki ale nie spytałam czy to domowe czy bylinowe. Jedną wzięłam do domu a te 3 wsadziłam do gruntu. Na te teraźniejsze zimne dni nałożyłam plastikowe osłonki.
Obrazek
;:209
Obrazek

Obrazek
Obrazek

w końcu marca jeszcze kwitło wiele kępek Krokusów w różnych miejscach na działce
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek tu leśne Przelaszczki
rozkwitają następne Ciemierniki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
rozkwitły dwie różne Kaliny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
i parę fotek z pierwszych dni kwietnia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek nie za ładny widok ale karton służy do przykrywania dużych donic w mroźne dni ;:306

już bardziej rozkwitnięte Kaliny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Narcyzy dopiero mają pączki
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tutaj moje zakupy przyszły dzień przed tymi zimnymi dniami więc je trzymam teraz w domu. Są to sadzonki kwiatów do koszy wiszących- superpetunie,Fuksje, Lantany i pnąca Tumbergia
Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Bożenko, kwitnące kaliny, świeżutkie iryski, rozkwitające ciemierniki, krokusiki i narcyzki! ;:138 Narcyzów będzie więcej, jak widać. :tan U mnie już z tej wiosny to tylko narcyzy zostały i jeszcze je teraz mrozi. :(
Prymulki jak najbardziej ogrodowe ;:333 , chociaż na pewno ze szklarni, to warto przykrywać na mrozy. Jak przekwitną, albo zaczynałyby marnieć, dobrze byłoby je rozsadzić, będziesz mieć więcej kępek i mają większe szanse przetrwać dłużej w ogrodzie.
U mnie takie niektóre są już od lat, a niektóre nie dożywają jesieni, ale zawsze się na jakieś skuszę, kiedy pojawią się w moim sklepiku.
Niech przymrozki omijają Twój ogród ;:168
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”