Beatko, no posypało nocą i jeszcze do południa falami śnieżyło, do tego silny wiatr, a przed wieczorem rozchmurzyło się, żeby mocniej przymrozić!

Dzisiaj mróz ma być mniejszy, ale jutro znowu większy

. No cóż, za styczniową wiosnę, musimy odcierpieć kwietniową zimę!
Dżemik z płatków magnolii jest pyszny, tylko trzeba lubić kardamon, ja lubię

.
Halszko, dzisiaj słońce i wiatr rozprawiły się ze śniegiem niemal zupełnie, ale wiele kwitnących narcyzów połamanych, już się nie podniesie, a to jeszcze nie koniec tej zimy
Magnolie miałam

, może jeszcze Susan da radę rozwinąć kilka ładnych kwiatów?
Kiedyś miałam dużo barwinka większego, aż po jednej zimie zniknął i od tamtej pory nie chce u mnie rosnąć

, ale chętnie jeszcze spróbuję, a i tułacza przygarnę

, bo też mi wybył parę lat temu, ale za podagrycznik jednak podziękuję!
Maryniu, za bardzo nie rozglądałam się jeszcze po ogrodzie, bo zima trwa, ale widzę, że śnieg połamał trochę narcyzów i tulipanów, a co jeszcze to się okaże.
Oby już te kilka dni minęło!
Kasiu, no cóż, żal patrzeć na sponiewierane roślinki, ale taki mamy klimat

, tylko po co w styczniu było tak ciepło?
Gdyby wszystko było mniejsze, to straty nie byłyby wielkie.
Tajemniczego ogrodu mogę Ci tylko pozazdrościć, tej frajdy odkrywania co tam wyrośnie?

Liczę na relacje w Twoim wątku.
Jakieś ramy na początek dobrze mieć, ale przesadzanie i tak Cię nie ominie.
Iguniu, na magnoliach wiszą bure szmatki, najgorzej wygląda gwiaździsta, ale ona przynajmniej zdążyła sobie troszkę pokwitnąć.
Płatki wszystkich magnolii są jadalne

. Z moich, najbardziej odpowiada mi smak Susan, a najdelikatniejsze ma gwiaździsta, ale na dżem zerwałam te o bardziej mięsistych płatkach, żeby go troszkę było. Płatki mocno smakują kardamonem, a i w dżemiku jest on wyczuwalny, to trzeba go lubić.
A wiosna wróci na pewno!
Szachownica siedzi pod donicą
Źółte epimedium już rozkwitło, reszta w pąkach , okryte czym się dało, ale czy przetrwają te delikatne roślinki?
Te hiacynty widzę z okna i na razie trzymają się prosto
Tulipanki takie śliczne w sobotę, dzisiaj leżą.
Narcyzy Ice King dzisiaj połamane
Van Sion, choć pełne, to jednak nie tak ciężkie
Niziutkie Elka, też niezłomne
Oby do wiosny!