Oczko z kastry a zima

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Oczko z kastry a zima

Post »

Kastr Ci nie pokażę na razie, ale mogę pokazać kawałek oczka po 3 miesiącach od wykopania i wsadzenia roślin. Zdjęcia z początku lipca 2024 a kopane w kwietniu. Nie mam ładnego zdjęcia "całego" ale kilka zdjęć na zmotywowanie mogę przesłać żeby oddać klimat. :wink: dodam, że nie mam żadnego filtra, pompki, napowietrzacza - oczko bez ruchu wody tylko rośliny filtrują.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Fajnie to wygląda :) Szkoda, że szerszego ujęcia nie wstawiłeś.
Też mi się marzy większy zbiornik... :D

Ale te kastry, to chyba zrobię. Bo tylko tyle dam radę bez koparki. Będę miała gotowe rośliny na większy akwen przy okazji, bo z czasem się rozrosną. :)

...i tak pokaż swoje kastry, bo to wątek o kastrach :D
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Nie. Nie jestem gotów na kastry. Innym razem. 8-)
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05

Post »

Przez gapiostwo dwa lata temu zostawiłem na zimę pełną kastrę wody. Kiedy pojechałem na wiosnę to kastra była popękana. Prawdopodobnie zamarzła do dna. Tyle o hodowli ryb w kastrze. Chcesz mieć ryby to głębokość co najmniej 1,2 m.
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

dziad_Jag ale nikt nie pisze o rybach. Dla ryb są większe zbiorniki i się z Tobą zgadzam.

Druga sprawa że mówisz o kastrze postawionej na ziemi a nie wkopanej w nią. Ta wkopana zamarznie dużo później zależnie od potencjału cieplnego otaczającej ziemi i brak owiewania przez wiatr. Ciekawe co by gdyby przykryć ją styropianem. Może zrobię kiedyś takie doświadczenie.

Trzecie sprawa że co roku zbieram wodę do kastr podstawionych pod rynny i racja, że pełne zamarzają nawet przy obecnych mrozach choć akurat te z unimetu nigdy w ten sposób nie pękły.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zachęciłeś mnie do założenia mini oczka wodnego we wkopanej 90-tce.
Od kilku lat przetrzymuję wodę w kastrach okrągłych 90l i prostokątnych 80l. Lód rozsadził tylko dno jednej osiemdziesiątki. Prawdopodobnie z powodu nierównego podłoża.
Karaś pospolity i chyba srebrzysty przeżywają okresowe zamarznięcie wody do dna (hibernują). Latem zjadają larwy komarów, jusznic(ślepak, mucha wodna) i meszek.
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też myślę, o takim małym oczku, żeby by robale mogły się napić. Tylko co zrobić, żeby sama się w niej woda uzupełniała? Czy woda z z rynny zaszkodzi?
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Wg mnie właśnie deszczówka powinna być. Rozwiązanie idealne tylko zrobić jakiś przepływ żeby nadmiar uciekał we właściwe miejsce.
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Deszczówka jest ok, ale chodziło mi o zanieczyszczenia z dachu no i tak jak napisałeś o ulewne deszcze. Z dużej powierzchni deszcz spłukuje sporo kurzu, śmieci, liści. Przydałby się po drodze jakiś filtr. I czasem mocno pada, więc by wszystko wypłukało z kastry. Czyli filtr i do tego coś co zmniejszy napór wody, ale nie ograniczy odpływu wody z rury spustowej. Czyli np. dodatkowy zbiornik ze żwirem, zbierający wodę. Z jego dna woda rurką do oczka. Przy silnym deszczu nadmiar wody wylewa się z wiadra górą.
To taki szybki nieprzemyślany pomysł. Może znacie jakieś gotowe rozwiązania z rynku?
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Te brudy to nawóz. Jeśli będą rośliny to myślę że sobie z tym poradzą.
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05

Post »

Chyba sobie żarty stroisz Baltazarze! To co leci z nieba było wodą destylowaną za króla Ćwieczka. A to co spływa z dachu to chemiczny syf; sadza od sąsiada, etylen lub butadien od innego sąsiada który pali starą folię lub stare opony. Uważasz że rośliny sobie z tym poradzą? :;230
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Uczciwie Ci powiem że ja mam całe oczko napełnione woda deszczowa od samego początku. Rośliny rosną jak szalone, woda jest czysta bez filtrowania, kilka dni temu cierniki złożyły ikrę i czekam aż kijanki wyjdą z trzech pakietów skrzeków. Chyba że nie wiedzą że jest to woda destylowana bo nie ma tabliczki dlatego się tak dzieje..

Podobnie mam też wodę w kastrach. Nawet liści na jesień nie wyciągałem. Woda jest czysta, pałki i rogatki startują. Ślimaki dojadają liście z drzew. W kastrach ryb i żab oczywiście nie ma.
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”