Winorośle i winogrona część 8
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona część 8
Slomo, jedyne co, to należy posmarować ranę maścią ogrodniczą. Zanim zacząłem ciąć swoją uprawę od stycznia, przycinałem krzewy w grudniu, po pierwszych mrozach rzędu -5/-7 st.C. One skutecznie hamują wegetację. Z racji panoszenia się raka bakteryjnego, zamierzam wrócić do dawnych praktyk i ciąć krzewy, wg zaleceń, w grudniu. Czekam jednak na stosowny moment, czyli mróz (-5), bo dotychczasowe dwustopniowe przymrozki nie są jeszcze zdecydowanym sygnałem dla krzewów.
Jak sobie z tym tematem radzą w tych częściach świata, gdzie nigdy nie ma mrozów?
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
Tnie się po całkowitym zatrzymaniu wegetacji, czyli wtedy gdy soki przestają krążyć. Dzieje się to, gdy temperatura ziemi w strefie korzeni spadnie poniżej 8st C.
W Warszawie jest trochę za wcześnie, to czekam. https://www.meteo.waw.pl/
W Warszawie jest trochę za wcześnie, to czekam. https://www.meteo.waw.pl/
- Slomo
- 100p
- Od: 10 sie 2020, o 13:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W czym moczycie sztobry przed rozpoczęciem ukorzeniania? Przedtem była to woda z dodatkiem Topsinu, ale Topsin już wycofany.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, przesadź je, ale uważaj, żeby ziemia nie była zbyt zwięzła - dorzuć perlitu. Winorośl nie znosi nadmiaru wilgoci.
Trzymaj sadzonki w słonecznym, ale nie za ciepłym miejscu, bo sadzonki wybiegną i przyrosty będą długie, ale cherlawe.
Niedobory są widoczne. Wygląda na brak żelaza. Po przesadzeniu odczekaj ze dwa tygodnie, jak liście nie zaczną zielenieć, to daj im nawozu z żelazem.
Obserwuj również liście, bo coś mi się wydaje, że możesz mieć przędziorki.
Trzymaj sadzonki w słonecznym, ale nie za ciepłym miejscu, bo sadzonki wybiegną i przyrosty będą długie, ale cherlawe.
Niedobory są widoczne. Wygląda na brak żelaza. Po przesadzeniu odczekaj ze dwa tygodnie, jak liście nie zaczną zielenieć, to daj im nawozu z żelazem.
Obserwuj również liście, bo coś mi się wydaje, że możesz mieć przędziorki.
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W tej chwili rosną w mieszance ziemi do wysiewu, piasku budowlanego i perlitu w proporcjach odpowiednio 20%/40%/40%. Czy taka mieszanka będzie dalej odpowiednia? Trzymam je pod lampą do doświetlania roślin i nie bardzo mam gdzie je przenieść. Wygląda, że do tej pory takie oświetlenie im wystarczało. Nie wyciągają się, a stoją w ciepłym pokoju.
Dzięki za rady. O przędziorkach nawet nie pomyślałem, jutro obejrzę rośliny z lupą.
Dzięki za rady. O przędziorkach nawet nie pomyślałem, jutro obejrzę rośliny z lupą.
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
Mieszanka w doniczce jest bardzo sypka. Bardzo trudno będzie utrzymać zwartą bryłę korzeniową podczas przesadzania do kolejnej doniczki. Korzonki są bardzo delikatne, więc sporo z nich ucierpi, a sadzonka przeżyje pierwszy szok. Następnym będzie wysadzanie na miejsce docelowe.
Można by się zastanowić, czy już teraz (po nadchodzącym oziębieniu) nie zaryzykować wsadzenie prosto do gruntu. Do końca marca sadzonka powinna wytrzymać w tej doniczce, a potem sadzić do gruntu. Na zapowiadane mroźne noce okrywać pudłem tekturowym, kastrą budowlaną itp. W gruncie sadzonka będzie miała o wiele więcej światła, będzie mniejsze ryzyko przelania. Jedyny problem to mrozy.
Można by się zastanowić, czy już teraz (po nadchodzącym oziębieniu) nie zaryzykować wsadzenie prosto do gruntu. Do końca marca sadzonka powinna wytrzymać w tej doniczce, a potem sadzić do gruntu. Na zapowiadane mroźne noce okrywać pudłem tekturowym, kastrą budowlaną itp. W gruncie sadzonka będzie miała o wiele więcej światła, będzie mniejsze ryzyko przelania. Jedyny problem to mrozy.
Re: Winorośl - odmiany jakie polecacie
Jaka kreda będzie odpowiednia pod winorośle?
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Jaka kreda, to nie ma większego znaczenia, jeśli nie wiemy, jaki masz odczyn gleby i jak szybko chciałbyś odkwasić glebę, czy uzupełnić niedobór wapna.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Muskat Izjumski - znacie taką odmianę? Nowość .
Asia
Asia
Jeżeli już, to wyskakuje ciemna odmiana - Muskat Izjumicki.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
Izjumski. Pojawił się ponad 10 lat temu. Chwalony, chociaż nawet na Ukrainie dojrzewa w drugiej połowie wrzenia, a w papierach ma, że super wczesna odmiana.
Oryginalny zapis: мускат изюмский
Oryginalny zapis: мускат изюмский