Cześć,
poniżej zdjęcie czereśni. Niestety został ucięty główny pęd rok temu i stała się strasznie rozłożysta, aż dziwnie to wygląda...
Jak to skrócić, żeby nie rosła, aż taka szeroka?
Jak Ci zależy aby nie rosła aż tak szeroko, to wystarczy ją po bokach okrzesać , można też koronę trochę wewnętrznie przerzedzić, ale nie koniecznie. Ona i tak będzie w górę uciekać jak każda czereśnia.
Mam pytanie odnosnie mocnego cięcia przewodnika drzewka dwuletniego- jabłoni, koksa pomarańczowa na podkładce półkarłowej.
Sadziłem rok temu wiosną. Generalnie koronka zaczyna sie na 170cm za wysoko troche. Od spodu wszystkie galezie byly przyciete przez sprzedawce (zadnych pąków tam nie ma i nic nie wybiło do tej pory) a wyzej przewodnik urósł i dał pierwsze gałęzie na wysokości 170cm.
I teraz pytanie. Jeśli skrócę przewodnik na wysokosc np 100 cm czy z jakiś uśpionych pąków wybiją nowe rozgałęzienia? Od nowa chcialbym ukształtować koronę.
Ja mam podobnie "rozdwojoną" gruszę i zastanawiam się czy nie uciąć tę jedną gałęź i nie zaszczepić (w przyszłym roku) na niej innej odmiany? Miałoby to sens? W necie widzę w sprzedaży drzewka Duo szczepione chyba właśnie w ten sposób.
W tym filmiku nawet polecają cięcie morwy i usunięcie liści, odmiana podobno Morwa Illinois Everbearing. Nie wiem czy klimat ma znaczenie. https://www.youtube.com/watch?v=D8u_FkD_NDQ