CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.5
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.5
Na nastepny rok tak też zrobię teraz to niema sensu ziemia jest jak najbardziej w dobrym stanie liście mogą odpadać bo roślina najpewniej ma za mało słońca i traci też liście .
Ale jak tu podlewać teraz więcej czy mniej
Ale jak tu podlewać teraz więcej czy mniej
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak najbardziej jest sens to robić... Do czasu kiedy będzie wystarczająca ilość słońca minie przynajmniej jeszcze dwa miesiące...
Obniż temperaturę, ogranicz podlewanie, sprawdź stan korzeni.
Jak chcesz robić po swojemu, to po co zadajesz pytanie na forum?
Obniż temperaturę, ogranicz podlewanie, sprawdź stan korzeni.
Jak chcesz robić po swojemu, to po co zadajesz pytanie na forum?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Mam rozumieć że po zastosowaniu takich środków proces odpadania liści będzie zaniechany
- norbert76
Wszystko również zależy od stanu korzeni oraz musisz pamiętać, że to żywa roślina, a nie sztuczny kwiatek i na kondycję rośliny wpływają błędy uprawowe. Na koniec pora roku jest niekorzystna dla sukulentów i mogą różnie reagować.
Więc trzeba przeczekać do wiosny i wtedy roślina powinna odżyć.
Więc trzeba przeczekać do wiosny i wtedy roślina powinna odżyć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Niema mowy że korzenie są w złym stanie gliniana doniczka posadzona tuż nad powierzchnią z węglem aktywnym podlewana może i była dosyć często na tą porę roku ale niewiele to było jedną łodyga mi nawet uschła od górnej części liście zrzuciła ale łodyga dalej nie schnie najpewniej to by oszczędzić energię
Zobaczę co da się zrobić czym mam gdzieś takie miejsce z tą temperaturą ale wydaje mi się że przetrwa
Zobaczę co da się zrobić czym mam gdzieś takie miejsce z tą temperaturą ale wydaje mi się że przetrwa
- norbert76
A co ma do tego doniczka gliniana. Korzenie mogą zostać uszkodzone w każdym pojemniku.
Gliniana doniczka oddaje wodę i jak podlewasz zbyt często to również można przelać zwłaszcza o tej porze roku.
Jeśli łodyga schnie i zrzuca liście, to właśnie doszło w jakimś stopniu do uszkodzenia korzeni plus zbyt wysoka temperatura.
Ale widzę, że dalej idziesz i upierasz się przy swoim...
Gliniana doniczka oddaje wodę i jak podlewasz zbyt często to również można przelać zwłaszcza o tej porze roku.
Jeśli łodyga schnie i zrzuca liście, to właśnie doszło w jakimś stopniu do uszkodzenia korzeni plus zbyt wysoka temperatura.
Ale widzę, że dalej idziesz i upierasz się przy swoim...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ona jest tuż pod powierzchnią podloża z 2cm przykryta węglem aktywnym i kruszywami zmiana nie postępuje dalej w miejscu złączenia dwóch łodyg tej żywej i martwe
A doświetlenie ma jakiś sens żeby godnie jakoś wygladała
A doświetlenie ma jakiś sens żeby godnie jakoś wygladała
- norbert76
Ja o jednym, Ty o drugim... 
Podstawą sprawdzenia kondycji rośliny jest sprawdzenie stanu korzeni. Węgiel nieważne jaka warstwa nie zabezpieczy w 100%przed uszkodzeniem korzeni.
Doświetlanie nie ma sensu, sukulenty powinny przejść okres spoczynku, co odpowiada warunkom w naturze (pora sucha). Oczywiście można się natknąć na to, że są tacy którzy doświetlają sukulenty w okresie jesienno zimowym, ale muszą to być silne lampy, gdyż większość sukulentów rośnie w ostrym słońcu.
Podstawą sprawdzenia kondycji rośliny jest sprawdzenie stanu korzeni. Węgiel nieważne jaka warstwa nie zabezpieczy w 100%przed uszkodzeniem korzeni.
Doświetlanie nie ma sensu, sukulenty powinny przejść okres spoczynku, co odpowiada warunkom w naturze (pora sucha). Oczywiście można się natknąć na to, że są tacy którzy doświetlają sukulenty w okresie jesienno zimowym, ale muszą to być silne lampy, gdyż większość sukulentów rośnie w ostrym słońcu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Martwi mnie ten problem od paru lat na początku posadziłem go w złe podłoże i za ciemne miejsce w porę się zorietowałem jedna od spodu po jednej stronie zrobił się suchy ale zmiana nie postepowała ale przy okazji guzki robią się pomarszczone i wodniste plamy które potem stają się suche
Ściołem góre wypuścił trzy rozgałęzienie w lecie na jesień było dobrze ale wzimie cały jego korpus zrobi się suchy
Ta chloroza dale postępuje z jakąś infekcją może grzybową jak zetne je osobno ona dalej będzie trwać
§ 3.7
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 640x480 pix lub 800x600./Karo
Ściołem góre wypuścił trzy rozgałęzienie w lecie na jesień było dobrze ale wzimie cały jego korpus zrobi się suchy
Ta chloroza dale postępuje z jakąś infekcją może grzybową jak zetne je osobno ona dalej będzie trwać
§ 3.7
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 640x480 pix lub 800x600./Karo
- norbert76
Gdzie masz tutaj chlorozę???
Jasne miejsca to skutek mocnego napompowania tych przyrostów i stąd te jasne przebarwienia.
Do tego gdzie widzisz grzyba???
Jasne miejsca to skutek mocnego napompowania tych przyrostów i stąd te jasne przebarwienia.
Do tego gdzie widzisz grzyba???
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czyli jest to kwestia stricte fizjologiczna nic z tym się niezrobi ?
Tylko w zimie tak się dzieje
Tylko w zimie tak się dzieje
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 sie 2023, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Problemy z kaktusem
Od kilku lat mam takiego kaktusa który od roku strasznie stwardniał i stał się tak jakby brązowy lub czarno-zielony. Czy to oznaka gnicia? Wyrzucić roślinę?
https://i.postimg.cc/J0znVWjq/IMG-20250 ... 21-HDR.jpg
viewtopic.php?p=6446132#p6446132/Iwona

https://i.postimg.cc/J0znVWjq/IMG-20250 ... 21-HDR.jpg

- norbert76
Skoro problem występuje zimą, to popełniasz błędy uprawowe, zbyt wysoka temperatura plus ewentualnie podlewanie. Kaktusy w okresie jesienno zimowym zimujesz w niskiej temperaturze I całkowicie na sucho.
Przędziorki.
Oprócz tego błędy uprawowe, zbyt wysoka temperatura zimowania plus pewnie podlewanie w okresie jesienno zimowym.
Zimujesz wyłącznie w niskiej temperaturze I całkowicie na sucho.
A w jakim podłożu rośnie, w ziemi prosto z worka czy mieszance ziemi i perlitu/żwirku kwarcowego w proporcji około 1:3 - 1:5?
Przędziorki.
Oprócz tego błędy uprawowe, zbyt wysoka temperatura zimowania plus pewnie podlewanie w okresie jesienno zimowym.
Zimujesz wyłącznie w niskiej temperaturze I całkowicie na sucho.
A w jakim podłożu rośnie, w ziemi prosto z worka czy mieszance ziemi i perlitu/żwirku kwarcowego w proporcji około 1:3 - 1:5?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta