Może to poziomka wysoka?KamilK02 pisze: ↑1 lip 2023, o 19:53 Nie mogę już edytować proszę o połączenie z w wyższym postem.
Moje truskawki nn słodkie, bardzo wyraźny aromat poziomkowy, mięciutkie, delikatne, że językiem dadzą się rozgnieść o podniebienie, trzeba będzie jakoś krzaczki wyłuszczyć z gąszczu ogródka i wsadzić w sensowne miejsce. Zastanawiam się czy oryginalna odmiana nie skrzyżowała się u mnie z poziomką ?
![]()
Truskawki - jaką odmianę polecacie?
Re: Truskawki - jaką odmianę polecacie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli wczesna, okolice Kamy, Honeya, to może Ariadna?
Pozdrawiam,
J
J
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Potwierdzam. Poziomkowy super smak. Słodki nawet u mnie.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lut 2024, o 11:34
Hej! Czy ktoś z Was ma odmianę el gigant? Są smaczne? Mam już odmiany Honeoye, Kent i Polka, a chciałabym kupić kolejną i inną niż te, które już mam, ale też szkoda mi miejsca na coś truskawkopodobnego. Co polecacie? Słyszałam, że Malwina jest pyszna, ale nie można jej kupić w detalu.
-
- 200p
- Od: 18 lis 2022, o 11:10
Ja mam odmianę ale Gigant, w zeszłym roku na wiosnę sadziłam i kilka truskawek było. Rzeczywiście były bardzo duże, nie przejrzewały na krzaku a im dłużej wisiały tym były słodsze. W tym roku widać po kwiatkach i szypułkach ze będą duże. A i liście też mają ogromne. Będę w ogrodzie to zrobię zdjęcie.
-
- 200p
- Od: 18 lis 2022, o 11:10
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Udało mi się kupić odmianę Rumbę na kiermaszu ogrodniczym we Wrocławiu https://www.wroclaw.pl/go/wydarzenia/ro ... nia-2024-r ale o zgodność odmianową będę mógł sprawdzić za rok .
Ja miałem odmianę gigant od sadzonkitruskawek eu i niestety plon 2 razy niższy , a wielkość truskawek porównywalna do odmian Markat i Grandarosa , a więc nie było warto kupować ( proponuje zważyć i porównać z innymi odmianami ) .
Po mrozach najbardziej mi ucierpiały odmiany najwcześniejsze mimo agrowłókniny , a ominęły przymrozków odmiany późne które później zakwitły czyli Pegasus Florence i Judibell .
Ja miałem odmianę gigant od sadzonkitruskawek eu i niestety plon 2 razy niższy , a wielkość truskawek porównywalna do odmian Markat i Grandarosa , a więc nie było warto kupować ( proponuje zważyć i porównać z innymi odmianami ) .
Po mrozach najbardziej mi ucierpiały odmiany najwcześniejsze mimo agrowłókniny , a ominęły przymrozków odmiany późne które później zakwitły czyli Pegasus Florence i Judibell .
Witam
Jeżeli mam za płytkie skrzynki do truskawki czy mogę użyć cylindrów by były wyższe?
Jeżeli mam za płytkie skrzynki do truskawki czy mogę użyć cylindrów by były wyższe?