Czereśnia - jaka odmiana?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czereśnia - jaka odmiana?

Post »

Robert777 napisał:
Posadziłem w zeszłym roku próbnie ok 200 szt czereśni różnych odmian i większość drzew ok poza sadzonkami fabioli i carmen na gis 6 sadzonymi na jesień od jednej ze szkółki z wlkp (jeden z największych producentów sadzonek czereśni).
O czyżby Sękowscy przeszli na sprzedaż detaliczną...? Bo wcześniej to chcieli sprzedawać po kilkaset sztuk ale jednej odmiany. :roll:
Może lepiej kupić u P. Piotra D. z okolic Tarczyna, i wszystkie odmiany ma na krymsku. :wink:
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Robert777 pisze: 14 kwie 2025, o 14:40 Potrzebuję porady kogoś doświadczonego. W temat czereśni wchodzę od 2 lat. Posadziłem w zeszłym roku próbnie ok 200 szt czereśni różnych odmian i większość drzew ok poza sadzonkami fabioli i carmen na gis 6 sadzonymi na jesień od jednej ze szkółki z wlkp (jeden z największych producentów sadzonek czereśni). Gumoza po całości, od dołu do samej góry. Brałem od nich rok wcześniej też na tej podkładce, drzewa fajnie wystrzeliły, zdrowe to zamówiłem kolejne sadzonki. Jest to sens jakoś ratować czy od razu wywalić ? Co to może być, już w szkółce rak bakteryjny czy jakiś inny grzyb złapał ? Wrzucam przykładową fotkę, wszystkie drzewa od tej szkółki posadzone tej jesieni tak mają, ok 30 szt bo tylko tyle wziąłem na próbę fabioli i kilka szt carmena aby ich sprawdzić.
Obrazek

Obrazek
Robert, zakładasz sad czereśniowy?
Ja to nie wiem czy nie reklamowałabym tych drzewek? Trochę to podejrzane.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Też Cię namawiam na reklamacje u szkolkarza. jeśli wszystkie drzewka mają takie objawy to wygląda tak jakby w szkółce wszystko podmarzlo. Będziesz czyścił do żywego drewna każde miejsce z wyciekiem na drzewku ? I to takie młode? To będą a właściwie już są zdechlaki !
Poszukaj szkółki z innego regionu.
Pozdrawiam! Gienia.
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szczurbobik pisze: 12 kwie 2025, o 22:40 tmf30 A co jest nie tak z Lapnisem? Mam czereśnię kupioną jako Lapnis, jednak nie mam pewności czy odmiana się zgadza. W zeszłym roku zawiązała masę owoców i dosłownie wszystkie zgniły zamiast dojrzeć :evil:
U mnie LAPINS wcześnie kwitnie i przemarza, słabo zawiązuje i chyba nie do końca jest takim super zapylaczem. Ale ja ma specyficzne warunki klimatyczne. Tu widzę na zdjęciach czy też jak jadę autem, że kwitnienie u ludzi w pełni a u mnie dopiero co zaczynają.
Morisss
100p
100p
Od: 1 kwie 2020, o 23:44

Post »

Wiele odmian samopłodnych ma taką cechę, że wcześniej rozpoczynają wegetację i są przez to wrażliwe na mrozy marcowe. Lapins i Sweetheart są tego dobrym przykładem. Mam u siebie posadzoną samopłodną Royal Helen i ona mocno przemarzła na początku marca, kiedy było -10. Pąki były uż nabrzmiałe, gdy na innych odmianach dopiero zaczynały ruszać. A co do Lapinsa, to podobnie jak Sweetheart I Staccato potrafi nadmiernie zawiązać owoce. Dodatkowo te odmiany mają krótkie ogonki. Po deszczu woda zostaje pomiędzy owocami i zaczyna się gnicie.
Morisss
100p
100p
Od: 1 kwie 2020, o 23:44

Post »

A tymczasem Sylvia w pełni kwitnienia. Jeszcze kilkanaście lat temu tak wyglądały drzewa na przełomie kwietnia i maja. Teraz wszystko wcześniej.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”