Morwa (Morus)

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
eDorka
100p
100p
Od: 24 paź 2013, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Morwa (Morus)

Post »

ania1590 pisze: 8 lis 2024, o 12:06
Na 33 stronie tego wątku są 2 zdjęcia mojej morwy....

Witam :wit
Jak szeroko rozrosła się Twoja morwa? Ile ma lat?
Zamówiłam i jadą do mnie 2: biała i czarna i zastanawiam się jaką przestrzeń zajmą za jakiś czas i jak je posadzić. Sprzedawcy piszą o szerokości ok. 2m - rzeczywiście tak się szeroko rozrasta?
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Ja Ci odpowiem. Moje morwy białe (jedna kupiona jako czarna) mają 11 lat. Wysokość 4 m, średnica korony 3 m. Docelowo wysokie będą na jakieś 8-9 m, korona na 4-5 m. Takie tam średnie drzewa.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
eDorka
100p
100p

Post »

Ale piszesz o zwykłych, a ja pytam o pendula - forma zwisająca.
Zasadziłam już, dałam im dużo miejsca w moim mniemaniu. Zobaczymy.
krzaku_ok
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 kwie 2021, o 11:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :)
Mam pytanie odnośnie mojej morwy białej:
Czy taki przekrój pnia jak na poniższym zdjęciu jest normalny, czy to przebarwienie na środku oznacza jakąś chorobę (jest to przekrój pnia po przycięciu, grubość pnia: około 2 centymetry, cięcie na wysokości około 160 cm).

Link do zdjęcia: https://imgur.com/a/YYt3XnD
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Jest ok ;:333
Pozdrawiam Lucyna
Jarzab
100p
100p
Od: 11 cze 2016, o 13:42

Post »

Krasny pisze: 31 paź 2024, o 17:37 Uprawia ktoś morwę Gerardi's Dwarf? Jaki kształt mają wasze krzewy? U mnie rośnie już trzeci sezon i w tym roku naprawdę się popisała. Mimo, że na wiosnę oberwała od przymrozków to ostatecznie dała przyrosty po około 40cm długości. Tyle, że nie wzwyż, a wszerz. Jej wysokość to jakieś 2/3 szerokości. Nie widać, żeby miała ochotę wytworzyć przewodnik. Zastanawiam się, czy nie odgiąć do góry którejś dłuższej gałązki i tak ją sztucznie ciągnąć w górę. Myślicie, że to by się sprawdziło?
Trochę późna odpowiedź.
Dopiero przyszła moja więc nie mam doświadczenia.
Ale z filmików wychodzi mi, że to bardziej taka aronia. Bez przewodnika. A skoro aronia to mozna spróbowac z jedna galęzią. Ale czy to aż taka różnica będzie?
Ewentualnie jeden pęd poświecić i spóbowac go ukorzenić. I wtedy prowadzić pojedynczo.

Masz może zdjęcia z owocowania i jak zadowolenie z zakupu?
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Ta jej krzaczastość mi nie przeszkadza. Wygląda całkiem ozdobnie. Tylko chciałbym, żeby poszła trochę w górę bo na razie rozrasta się bardziej wszerz.
Co do owoców, to jeszcze nie miała. Może w tym roku coś zawiąże.
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

eDorka pisze: 17 mar 2025, o 21:54
ania1590 pisze: 8 lis 2024, o 12:06
Na 33 stronie tego wątku są 2 zdjęcia mojej morwy....

Witam :wit
Jak szeroko rozrosła się Twoja morwa? Ile ma lat?
Zamówiłam i jadą do mnie 2: biała i czarna i zastanawiam się jaką przestrzeń zajmą za jakiś czas i jak je posadzić. Sprzedawcy piszą o szerokości ok. 2m - rzeczywiście tak się szeroko rozrasta?
Witam. Jak pendula to wzwyż nie urośnie. Moja strzela czasem nowym łukiem i wtedy jest trochę wyższa, ale nowy łuk pojawia się co parę lat, u mnie.
ania1590
Awatar użytkownika
eDorka
100p
100p

Post »

Aniu, dziękuję :)
Jeśli nowy łuk co parę lat, to mam nadzieję kilku dożyć :;230 - o ile się przyjmą i ruszą. Na chwilę obecną jeszcze śpią, czym się na razie nie martwię, bo gdzieś wyczytałam, że późno startują.
vYVYv
100p
100p
Od: 10 maja 2024, o 00:03

Post »

Potwierdzam że późno startują, choć u mnie już wszystkie ruszyły - a Poznań zwykle jest opóźniony w porównaniu z Wrocławiem.
Moje wyglądają tak:
ObrazekObrazekObrazekObrazek
(Pierwsze zdjęcie to ukorzeniony krótkopęd oberwany chuligańskim gołębim zwyczajem, pozostałe to już dwu- lub trzyletnie morwy.)

Pendule koło mojej trasy do pracy wyglądają ja na poniższych zdjęciach, które nie są do góry nogami, tylko na płaczącej odmianie wszystko zwisa w dół:
ObrazekObrazekObrazek

Na tych egzemplarzach które mają tylko kwiaty męskie (albo w przeważającej części kwiaty męskie) i które widziałem wiosną liście startują zauważalnie później w porównaniu z sąsiadującymi morwami, ale za to pąki z tymi męskimi kotkami rozwijają się przed liściowymi. Niżej zdjęcie z kwiatowym pąkiem na NE i liściowym na SW - widać tam tą różnicę.
Obrazek
(Co ma to sens patrząc na to że morwa jest wiatropylna i próbuje "katapultować" pyłek w stronę innych drzew – usiłuje to zrobić zanim liście się w pełni rozwiną w zatrzymujący wiatr mur z zieleniny.)
Awatar użytkownika
eDorka
100p
100p

Post »

No to zmartwiłaś mnie bardzo :(
Końcówki gałązek są suche na obu drzewkach, obawiam się najgorszego ;:145
Poczekam jeszcze trochę, ale jak przyjdzie maj to nie będę się dłużej zastanawiać i będę reklamować, niemałe pieniądze za nie dałam ;:223
Rysie
100p
100p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30

Post »

Spokojnie, na młodych i słabych jeszcze drzewkach roczne gałązki mogą zmarznąć czy schnąć, mówi się trudno :wink:
Drzewo i tak musi się przyjąć z obciętymi korzeniami, całej korony tak czy owak nie utrzyma, się to skraca. Byle coś ruszyło na szczepionym.
A morwy mają korzenie jakby spichrzowe. Grube, a miękkie i kruche, wygląda że magazynują w nich więcej niż inne drzewa; zanim sobie taki magazyn wytworzą wyglądają słabo - ale gdy już nagromadza, po kilku latach ... ;:224
Dawno temu, gdy o mecyje trudno było, zdobyłem byłem "szlachetną odmianę" morwy, tylko okazało się że to odmiana na liście - może żółwinska - a liście wielkie że niech się katalpy schowają :lol: i że zawadzała w upchanym ciasno ogródku ścinałem ją regularnie na krótko. Po jakimś czasie odrastające nowe pędy osiągały do 5 metrów przez wiosnę...

Krótko mówiąc oby tylko przyjęła się, wzmocniła, a potem już będzie.
:wit
Ut sementem fecĕris, ita metes.
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Na mojej Gerardi's Dwarf młode gałązki przemarzają co zimę o około 5cm od czubka pędu. Przez pierwsze dwa lata przyrastała po 15cm więc straty na długości były duże. W zeszłym roku dała przyrost na oko 50cm. Potwierdza to informacje od Rysie. Musiała się zaaklimatyzować i mam nadzieję że teraz ruszy ze wzrostem na poważnie.
Rysie
100p
100p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30

Post »

Hi hi, tu bym nie był zbytnim optymistą: miałem Gerardi i tak właśnie niechętnie przyrastała, lata trwało nim do pasa sięgła.
W końcu ma być karłowa :wink:
Likwidując ogród przesadziłem na wieś, byle jak, w letnie upały. Niby to przeżyła, lecz zimy już nie.
A korzeni nie miała tak masywnych jak biała.
:wit
Ut sementem fecĕris, ita metes.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”