Witam wszystkich i prosze o pomoc w wyborze roślin. Kupiłam na działke trzy donice kamienne które planuje postawić przy domku. Problemem jest ,że jest to strona północna i mamy tam wieczny cień. Bardzo prosze o wskazowki co moglabym tam wsadzić i chciałabym rośliny wieloletnie ,ktore by wytrzymały. Wątpie by jakieś kwiaty się znalazły ale na przyklad jakieś krzaczki do formowania by nie wchodziło na elewacje ? Po prostu potrzebuje coś zielonego przy domku co będzie w cieniu.
Wkleilam zdjęcie z miejscem gdzie będą donice i już widać jakie tam zacienienie.
Z roślinami wieloletnimi sadzonymi w donicach zawsze jest kłopot, gdyż zimą mogą im przemarznąć korzenie. To jest dokładnie to samo, co z donicami zostawionymi na zimę na balkonie: trzeba je czymś zabezpieczać, opatulać, a i tak nie wiadomo, czy roślina nie przemarznie. Nie podajesz, w jakim regionie mieszkasz, więc nie wiem, jakie u Ciebie bywają zimy, ale tak czy siak - zawsze to jest loteria, z większym prawdopodobieństwem, że to, co posadzisz, nie dotrwa do wiosny.
Mam jedynie balkonowe doświadczenia donicowe.Prawie 25letnie.Nigdy nie zabezpieczałam na zimę doniczek niczym.Przy bardzo silnych mrozach dosuwałam jedynie do ściany czy do wewnętrznego kąta.Balkon ma charakter loggi .Rośnie aktualnie tuja , świerk i kilkumetrowe dzikie wino.Kiedyś rosła brzoza , jałowce i inne gatunki tui(tuj?).Nigdy mi nic nie przemarzło.
Nie rozumiem dlaczego chcesz sadzić rośliny trwałe w donicach, jeśli jest możliwość w gruncie.W donicach latem można posadzić niecierpki walleriana, ale lepiej je posadzić do plastikowych pojemników i wstawić do tych kamiennych. One nie lubią zalewania podłoża podczas deszczu.
Dzień dobry,
sytuacja wygląda następująco - część działki położona przez większą część dnia w cieniu i pod drzewami (jabłoń i orzech) posiada bardzo piaszczystą, ubogą glebę (w dodatku wymieszaną z pozostałościami po starym, rozebranym budynku). Posianie trawy i dbanie o nią daje efekt na krótki czas. Jakie rośliny byłyby odpowiednie bez usuwania metra ziemi?
Dobre byłyby zadarniające gatunki, które są niskie, płożące, a jednocześnie łatwo z nich wybierać jesienią orzechy i spadające jabłka.