Chwasty w trawniku - jaki zastosować skuteczny środek niszczący

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chwasty w trawniku - jaki zastosować skuteczny środek niszczący

Post »

Tak średnio...
Żeby to dobrze zrobić, to w zasadzie czas na ten sezon minął. Radzę wersję minimum- spróbuj to lato przewalczyć, może się uda. Masz czas myśleć do późnej jesieni.
Może o jakims oborniku czy kompoście też. Wtedy najmij rolnika-emeryta z traktorem(żeby mu się nie spieszyło) i niech Ci to na zimę głęboko małym traktorem zaorze. Na wiosnę jak najwcześniej płytko glebogryzarka i zostanie potem(za miesiac, dwa żeby gleba naturalnie zagęściła się) grabkami wyrównać, zebrać kamyczki i resztki roślin. I siejemy! I wałujemy!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
BeerBefore
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 sty 2013, o 21:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na teraz to zrobię jak piszesz, czyli samo koszenie i też nie będzie źle.
Niestety dom jest od dewelopera. Ostatnio sadziłem tam choinkę, pigwę i maliny i czarna ziemia ma tylko 10cm, poniżej to gilna, kamienie, dechy z budowy i inne syfy, więc głęboko lepiej tego nie orać, bo mi się tam wysypisko śmieci ujawni.
Może na kolejny sezon dosypię kolejne 10cm ziemi, zwalcuję i zasieję jakiś polny mix i zobaczymy co wyjdzie. Jak to widzisz?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślałem o orce, żeby przykryć kotarby trawy, a wyciągnąć czystą glebę. U ciebie to tak jak leżącą deska ze sterczącym gwoździem- trzeba ją odwrócić; ale zdarza się, że wdruga stronę sterczą dwa gwoździe... :wink: :shock:
Z punktu widzenia trawy i wyłącznie trawy dosypanie ziemi to dobry pomysł. Ale niespodzianki w ziemi przy kopaniu pod cokolwiek to już utępa. Inna rzecz, że poziom gruntu trzeba dopasować do infrastruktury- fundamenty, ostatni stopień schodów, krawężniki, podjazdy... - ale to pewnie wziąłeś pod uwagę.
co ze słuchania mądrego.
Artysta1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2025, o 13:06

Post »

Dzień dobry,
mam ogródek około 200m jak na zdjęciu (trochę nieaktualne bo chwastów jest tam już prawie na całej powierzchni).
Co radzicie do usunięcia i przygotówki pod trawę? Roundup czy da się w jakiś inny mechaniczny sposób?
Chce zasiać w przyszłym roku przy płocie krzaki owocowe i tam mogę ewentualnie usunąć ręcznie chwasty ale z całej działki to robota głupiego.

Dzięki!

Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj na forum!
Roundup stosuj tylko jeśli masz tam niepożądane trawy. Inne chwasty wykosisz lub wykropisz w trawniku 'mądrzejszymi' środkami. Owszem można teraz Roundup, ale po nim trochę trzeba odczekać(min 2 tygodnie), a i tak pierwsze, co samo odrośnie w tym czasie, to to, czego najbardziej chciałeś się pozbyć!
maryann pisze: 9 mar 2025, o 08:42 Roślinność to łatwiejszy temat. Trudniejsze może być wyrównanie terenu trawnika- można to zrobić, gdy nie ma roślin, nic nie rośnie i mamy możliwie czystą ziemię bez większych korzeni, patyków, kamieni. Do takiego stanu można dojść przez zniszczenie zastanej flory(bazuję na zdjęciu powyżej).
Jeśli ten etap można uznać za 'OK' (jest równo), to pozostaje posiać trawę(dowolna wybrana przez ciebie za poradą sprzedawcy w lokalnym sklepie ogrodniczym) póki jest wilgotno(koniec kwietnia). Odczekaj do pierwszego koszenia aż urośnie ona na ok 7cm(~miesiąc) i kosić, kosić, kosić...
co ze słuchania mądrego.
Artysta1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ziemie trzeba przekopać i na pewno nawieźć nowej stąd pomysł żeby wszystko najpierw spryskać roundupem, po 2 tygodnia zagrabić i wtedy działać dalej.
Dobrze myślę?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można i tak, wic jednak w tym, że herbicydy działają dobrze kiedy tępione rośliny intensywnie rosną. Biorąc to pod uwagę, popatrz czy to już ten czas. Natomiast dużo naturalnego nawozu przed założeniem trawnika, to zawsze bardzo dobry pomysł!
Żeby też skutecznie się pozbyć wieloletnich chwastów(szczegolnie jednolisciennych, np. perzu), to oprysk nie wystarczy. Będzie też sporo tych, które są jeszcze pod ziemią, bo może zostały przysypane poprzednimi pracami ziemnymi w zeszłym roku(zgaduję, że mogły takie być). Jak jesteś zawzięty, to trzeba by ręcznie wybierać to co znajdziesz w każdej bruździe.
Po trzecie -zawsze będą chwasty, który postanowią dopiero skiełkować. Ale temu już nie zapobieżemy.
co ze słuchania mądrego.
Artysta1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Planuje pryskać w przyszłym tygodniu. Jest trochę perzu z tego co widziałem. Zakupiłem już Roundup 360 Plus i zobaczymy co z tego wyjdzie, zdam relacje.

A jak widzicie sadzenie krzewów owocowych po prysku? Jest to bezpieczne? Jeśli tak to po jakim czasie? Na pewno po oprysku pojawi się też warstwa nowej ziemi.

Dzięki!
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teoretycznie glifosat rozkłada się przy kontakcie z glebą i praktycznie nie szkodzi roślinom. Jednek produkty jego rozpadu i ich rozpadu(...) nadal są, bo niby gdzie miałyby się podziać? Jest cały wątek o tym na forum i masa teorii spiskowych wszędzie.
Ale bez przesady...
co ze słuchania mądrego.
Artysta1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jaki nawóz naturalny możesz polecić? Ile kupić na trawnik 200m2 i ile razy w roku używać?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obornik! I nie da się inaczej go zastosować, jak przed założeniem trawnika.
A przynajmniej kompost! Można dosypywać nawet co rok.
Ale to towary kłopotliwe, trudno dostępne i może drogie.
A komercyjne... - no to tu nie wiem. Mam swoje naturalne, a nawet za dużo, więc nie mogę polecić czegoś-tam, ale są jakieś granulowane.
Rozważ, jeśli jest przestrzeń aby dowieźć pięknej zdrowej ziemi rolnej, czasem przy budowach zbierają "humus" i nie mająco z nim zrobić. O ile w okolicy twojej taka występuje(warto ze względów klimatyczno-geologicznych na tym forum podać swoją lokalizację) .
co ze słuchania mądrego.
Artysta1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tak, tak . Pisałem wyżej że będę dosypywał przez nierówności około 10t ziemi.
Koszt u mnie na Śląsku 800zł z transportem około 10t ziemi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”