Kosmidium, Kraspedia,Kolinsa, Bartonia

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Kosmidium, Kraspedia,Kolinsa, Bartonia

Post »

Czy ktoś już miał te kwiatki? Lubię wszelakie nowości, kupuję nieznane mi roślinki, ale sporo okazuje się niezbyt ciekawe, mimo rewelacyjnych zdjęć na torebkach z nasionami. Nie chciałabym kolejny raz zawieść się. U mnie też odpadają wymagające wcześniejszego wysiewu na parapecie, bowiem te ostatnie są zawsze zajęte przez sadzonki pomidorów. A może ktoś już ma zdjęcia z udanej uprawy?
Waleria
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kosmidium, Kraspedia,Kolinsa, Bartonia

Post »

Podobnie jak Nela, także nie byłam zachwycona Bartonią, którą zasiałam w ubiegłym roku.
Same kwiatki ładne, ale ogólny wygląd roślin nieciekawy - wiotkie, 50-60 cm wysokie i pokładające się :roll: .

Obrazek Obrazek

Obrazki na torebkach z nasionami są bardzo często trikiem handlowym :twisted:
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p
Od: 26 sty 2009, o 00:27

Post »

Ja w 2012 posiałem kraspedię, bo zafascynowały mnie te żółte pomponiki. Siałem w połowie stycznia, bo według wskazań należy to robić bardzo wcześnie (na opakowaniu siew XII-II). Być może rozsada udałaby się lepiej komuś kto posiada szklarnię. Nie pamiętam ile dokładnie było nasionek, ale coś z kilkanaście. wzeszło 5-6, do czasu rozsadzania dożyły 3, ,maciupeńkie. Zginęły/zaginęły wkrótce po wysadzeniu ;:14 . Nie wiem jak u innych, ale czytając nieco o niej i po własnych doświadczeniach, dochodzę do wniosku że to piękna roślinka (nic jej nie zastąpi w suszkach) ale dla profesjonalistów. :?
Kuba
missjellyfish2
50p
50p
Od: 17 lis 2013, o 02:26

Post »

Ja wysiałam kraspedię w tym roku. Dwa opakowania nasionek, wzeszło ok 8? Nie przetrwały żadne ;:223 ale nie martw sie, nie wszystkich zachwycaja. Jak kiedyś miałam cięte w wazonie, wszyscy pytali, kiedy się rozwina te kwiatki..
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

jeśli chodzi Ci o kolinsję to w zeszłym roku pierwszy raz wysiałam. Ładnie wzeszły, rosły, a tydzień przed wysadzeniem do gruntu padly. Spróbuję w tym roku jeszcze raz, bo zapowiada się na fajną i wdzięczną, a czy teraz się uda - zobaczymy.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Skusiłam się na krapsedię, powód suchy bardzo ciepły ogród. Posieję dopiero w przyszłym tygodniu, na moim opakowaniu nie ma daty siewu pomiędzy XII i II a II i III. Za to w intrnecie przeczytałam ze nie przykrywa się nasion. Po przejrzeniu zdjęć w necie już wiem że roślinka musi mieć dobre towarzystwo w kompozycji żeby ładnie wyglądać ładnie.
Agata
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

15 stycznia posiałam kraspedię, dzisiaj 20, widzę wschody i to sporo. Skusiłam się na nią, bo był podany wysiew styczniowy, a łapy już świerzbiły. Z zamieszczonych tu opinii widzę, że sukcesów w uprawie nie było, może jednak komuś się udało?
Agata, jak tam Twoja przygoda z tą roślinką?
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

W zasadzie na potrzeby córki wysiałem nasiona kraspedii.
Obrazek
Monika68
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 mar 2025, o 10:20

Post »

Miałam te kwiatki rok temu, wysiewane od razu do gruntu w maju i powiem tak – zdjęcia na opakowaniu trochę przekłamane. Rośliny ładne, ale nie tak bujne. Najlepiej rosną w pełnym słońcu, ziemia raczej lekka, przepuszczalna. Podlewanie umiarkowane, bo w cieniu się wyciągają.

No i ważne – kiełkują dość długo, więc cierpliwość się przyda. Jeśli masz miejsce, to warto spróbować, ale na spektakularny efekt jak na zdjęciach bym nie liczył. Możesz też rzucić więcej nasion niż sugerują, bo nie wszystkie wschodzą. :)
Monika99
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 kwie 2025, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uprawiałam te kwiatki zeszłego lata – siane wprost do gruntu, bez żadnych parapetów. Wzeszły szybko i długo kwitły, chociaż nie wszystkie wyglądały tak jak na opakowaniu. Warto spróbować, bo przy minimum wysiłku dają fajny efekt. Też się często rozczarowuję, ale te akurat pozytywnie mnie zaskoczyły.

Najlepiej siać po 15 maja – wtedy już bez ryzyka przymrozków. Dobrze rosną w słońcu i na lekkiej ziemi. :)
Gosia88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 kwie 2025, o 10:11

Post »

Też się nieraz nacięłam na piękne obrazki z opakowań… A potem rzeczywistość ogrodowa rozczarowuje. Lepiej postawić na coś sprawdzonego albo podejrzeć u innych forumowiczów fotki – to zawsze pomaga podjąć decyzję. :)
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Ja na szczęście robię rozsadę dla córki więc uniknę ew. rozczarowania.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”