Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1
A jak powinnam odmłodzić moją dracenę, o której już pisałam tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=2877? Różni się ona nieco od opisanych tu odmian.
Gdzie należy ją przyciąć i jak długo potrwa ukorzenianie?
Gdzie należy ją przyciąć i jak długo potrwa ukorzenianie?
Pozdrawiam,
Sylwia
Sylwia
Zetnij ją tak jak tą co teraz ukorzeniam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3937 . Jak długo będzie się ukorzeniała trudno powiedzieć powinna ukorzenić się do czterech tygodni. Musisz ściąć czubek tak z 25 - 30 centymetrów od góry. Pinek przy ziemi obetnij na wysokości 15-20 cm zalej woskiem i cierpliwie poczekaj z niego też wyrosną młode draceny.
Ale takim zwykływ woskiem? Tzn, chyba nie taką w sumie parafiną ze świecy stopioną? A jeśli nie, to skąd wziąć ten "właściwy wosk"?
A, jeszcze jedno... Chciałabym też tej dracenie zmienić ziemię, bo nie wiem skąd ale znów mam w niej te paskudne małe białe robaki (prawdopodobnie ziemioródki) i wolałabym się ich pozbyć. Może przegięłam z podlaniem...
Czy przesadzić ją przed przecięciem czy lepiej potem sam pinek do nowej, doniczki? Czy powinien zostać w donicy tych samych rozmiarów (w końcu z korzeniami nic nie zrobię...)? Czy górną część z wypuszczonymi korzonkami można wsadzić do mniejszej doniczki?
A, jeszcze jedno... Chciałabym też tej dracenie zmienić ziemię, bo nie wiem skąd ale znów mam w niej te paskudne małe białe robaki (prawdopodobnie ziemioródki) i wolałabym się ich pozbyć. Może przegięłam z podlaniem...
Czy przesadzić ją przed przecięciem czy lepiej potem sam pinek do nowej, doniczki? Czy powinien zostać w donicy tych samych rozmiarów (w końcu z korzeniami nic nie zrobię...)? Czy górną część z wypuszczonymi korzonkami można wsadzić do mniejszej doniczki?
Pozdrawiam,
Sylwia
Sylwia
Zwykły wosk z zapalonej świeczki, pokaż jak wygląda bryła korzeniowa (kiedy była dracena przesadzana?) górną część po ukorzenieniu wsadź do małej doniczki np. takiej o średnicy 10 - 12 cm. a co do przesadzania to najpierw muszę zobaczyć bryłę korzeniową ale mogła będziesz przesadzić już sam pinek po ścięciu. Na ziemiórki dobry jest do podlania preparat o nazwie perimikarb.
Dzięki wielkie. Zastosuje się do wskazówek. Z wcześniejszych postów wnioskuję, że ukorzeniacza nie trzeba dodawać do wody w przypadku tej draceny(?).
Co do ziemórek, to czy wyrzucenie starej ziemi nie wystarczy? Zrobiłam tak poprzednim razem i zdaje się poskutkowało. Chociaż być może tylko mi się zdawało i jakieś formy tych robali przetrwały ukryte między korzonkami...?
Co do ziemórek, to czy wyrzucenie starej ziemi nie wystarczy? Zrobiłam tak poprzednim razem i zdaje się poskutkowało. Chociaż być może tylko mi się zdawało i jakieś formy tych robali przetrwały ukryte między korzonkami...?
Pozdrawiam,
Sylwia
Sylwia