Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przemo, od jakiegoś czasu dolne liście na pióropuszach mojej yukki żółkną , a potem schną. Obrywam i z kolejnymi dzieje się to samo . Co robić :?: Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Podejrzewam że bryła korzeniowa jest przerośnięta wyjmij ją z doniczki i zobacz jak wygląda lub daj fotkę a druga sprawa jak daleko masz okno od tego kąta w którym stoi juka( nie wiem czy również nie ma za ciemno)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

No, właściwie to ja też podejrzewam niedobór światła... może więc jest szansa,że teraz ,gdy dzień się wydłuża problem zniknie ? Nie stoi tuż przy oknie( w poprzednich latach stała) ale w miejscu jasnym.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
x-C-j
---

Post »

To znaczy jak daleko od okna bo jak dalej niż 2 metry to cała zmarnieje no i pokaż jak wygląda bryła korzeniowa.
x-C-j
---

Post »

Fotka bardzo ładnie zadbanej juki choć od dołu liście też już uschły bo przestawiła w mniej nasłonecznione miejsce na jakiś czas no i to okaz trzy - pniowy, robiona u znajomej.
Obrazek
x-C-j
---

Post »

Mój nowy nabytek obecnie w fazie ukorzeniania - dracena Rothiana tyle że mała bo to odrost z ściętego pinka i nie ma jeszcze właściwych dla tego gatunku liści.

Obrazek
Awatar użytkownika
Asikk
50p
50p
Od: 28 cze 2006, o 15:28

Post »

Przemo a jaki nawóz stosujesz do juk?
x-C-j
---

Post »

Firmy Agrecol - Nawóz do palm, juk i dracen. Jest to nawóz organiczno - mineralny który ma w swoim składzie zawartość Azotu - 1%, Fosforu - 0,5%, Potasu - 1% oraz pozostałe mikroelementy. Daję go dwie nakrętki na 1,5 litra wody co dwa tygodnie. :D :D :D
Awatar użytkownika
Sylwinka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 paź 2006, o 01:08

Post »

A jak powinnam odmłodzić moją dracenę, o której już pisałam tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=2877? Różni się ona nieco od opisanych tu odmian.
Gdzie należy ją przyciąć i jak długo potrwa ukorzenianie?
Pozdrawiam,

Sylwia
x-C-j
---

Post »

Zetnij ją tak jak tą co teraz ukorzeniam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3937 . Jak długo będzie się ukorzeniała trudno powiedzieć powinna ukorzenić się do czterech tygodni. Musisz ściąć czubek tak z 25 - 30 centymetrów od góry. Pinek przy ziemi obetnij na wysokości 15-20 cm zalej woskiem i cierpliwie poczekaj z niego też wyrosną młode draceny. :D :D :D
Awatar użytkownika
Sylwinka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ale takim zwykływ woskiem? Tzn, chyba nie taką w sumie parafiną ze świecy stopioną? A jeśli nie, to skąd wziąć ten "właściwy wosk"?

A, jeszcze jedno... Chciałabym też tej dracenie zmienić ziemię, bo nie wiem skąd ale znów mam w niej te paskudne małe białe robaki (prawdopodobnie ziemioródki) i wolałabym się ich pozbyć. Może przegięłam z podlaniem...

Czy przesadzić ją przed przecięciem czy lepiej potem sam pinek do nowej, doniczki? Czy powinien zostać w donicy tych samych rozmiarów (w końcu z korzeniami nic nie zrobię...)? Czy górną część z wypuszczonymi korzonkami można wsadzić do mniejszej doniczki?
Pozdrawiam,

Sylwia
x-C-j
---

Post »

Zwykły wosk z zapalonej świeczki, pokaż jak wygląda bryła korzeniowa (kiedy była dracena przesadzana?) górną część po ukorzenieniu wsadź do małej doniczki np. takiej o średnicy 10 - 12 cm. a co do przesadzania to najpierw muszę zobaczyć bryłę korzeniową ale mogła będziesz przesadzić już sam pinek po ścięciu. Na ziemiórki dobry jest do podlania preparat o nazwie perimikarb.
Awatar użytkownika
Sylwinka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki wielkie. Zastosuje się do wskazówek. Z wcześniejszych postów wnioskuję, że ukorzeniacza nie trzeba dodawać do wody w przypadku tej draceny(?).

Co do ziemórek, to czy wyrzucenie starej ziemi nie wystarczy? Zrobiłam tak poprzednim razem i zdaje się poskutkowało. Chociaż być może tylko mi się zdawało i jakieś formy tych robali przetrwały ukryte między korzonkami...?
Pozdrawiam,

Sylwia
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”