Świąteczne drzewko/Choinka w doniczce
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wydaje mi się że, jeżeli puściło drzewko nowe gałązki, to są minimalne szanse by przeżyło. Przede wszystkim musisz spełnić dwa warunki, po pierwsze musisz strzec tego drzewka przed jakąkolwiek temperaturą minusową , z drugiej strony musisz dla tego drzewka znaleźć pomieszczenie gdzie ciągle w nim jest temperatura powyżej zera , najlepiej nie wyższa niż do +5 , przez najbliższe dwa miesiące, tak by przyhamować dalszy wzrost i spowodować ponowne uśpienie świerka, jednocześnie dbając o odpowiednią wilgotność ziemi w donicy. Wynosząc świerka na zewnątrz ,by reagował na panujące na zewnątrz temperatury, spowodujesz bezpowrotną utratę rośliny.
witam,
moj swierk stoi od swiat w domu puscil nowe pedy.
Podlewam go regularnie,(nawet czesto jest woda w podstawce donicy),
moje pytanie -czy to,, przelanie ,,moze byc przyczyna gubienia igiel zwlaszcza na dolnych galeziach ale i pojedynczych igiel na pozostalych?
czy moze powinnam dostarczyc nawozu?
Igielki brazowieja ,co mozna zrobic,zeby przetrzymac do wiosny iglaka w dobrym stanie?
pozdrawiam
moj swierk stoi od swiat w domu puscil nowe pedy.
Podlewam go regularnie,(nawet czesto jest woda w podstawce donicy),
moje pytanie -czy to,, przelanie ,,moze byc przyczyna gubienia igiel zwlaszcza na dolnych galeziach ale i pojedynczych igiel na pozostalych?
czy moze powinnam dostarczyc nawozu?
Igielki brazowieja ,co mozna zrobic,zeby przetrzymac do wiosny iglaka w dobrym stanie?
pozdrawiam
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sty 2008, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Choinka w doniczce
Świerk jest jednym z najbardziej popularnych drzewek i miło słyszeć, że są chętni do kupowania doniczkowych choinek (i jak mniemam przesadzania ich potem gdzieś ma działkę lub do ogrodu).
Ogrody to nasza pasja, szczęście i życie...
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Kupiłam choinkę w doniczce u sprzedawcy drzewek i krzewów, a nie od sprzedawcy choinek. Dał szczegółowe instrukcje co zrobić z tą choinką. Przede wszystkim w domu powinna być nie dłużej jak kilka dni. Potem nie wynosić od razu na mróz tylko stopniowo najpierw gdzieś gdzie jest kilka, kilkanascie stopni. Nie kazał podlewać, nawozić i nic takiego, żeby nie dopuścić do wegetacji czyli wypuszczenia pąków - bo wtedy zdechnie. Ja zamierzam wystawić do pomieszczenia gospodarczego w Nowy Rok, a po kilku dniach zadołować w ogrodzie, na razie z donicą - później na docelowe miejsce.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- takasobie
Z tym powodzeniem to jakis sarkazm? ;-) Sąsiad ma cały las w ogrodzie, od 10 lat kupuje u tego faceta! 100% przeżywalności! Ja dostałam choinkę, która w donicy siedziała od zeszłego roku, tzw przekorzeniona. Jak czegoś po drodze nie sknocę nie powinna zdechnąć
Miłka
Choinka w doniczce to raczej dla takich, którzy mają puste działki i mogą sobie jeszcze pozwolić na posadzenie świerka w ogrodzie.Trzeba pamiętać, że z tej choineczki wyrośnie wielkie drzewo i nie może być posadzone byle gdzie, albo tylko 'na razie'Sąsiad ma cały las w ogrodzie
- takasobie
Niekoniecznie trzeba wysadzić na działce. Ludzie wysadzają do lasu, na ugory. Pamiętam akcję "Posadź drzewo", gdzie rozdawano sadzonki drzew po podadzenia np na klombie na osiedlu, nieużytku opodal terenów np przemysłowych, magazynowych. Musi sie to oczywiście odbyć zgodnie z przepisami i obowiazujacymi zasadami.
Miłka
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Re: Choinka.
Masz prawdopodobnie
Picea glauca 'Conica'
Skorzystaj proszę z wyszukiwarki na forum a na 100% znajdziesz wszystko, co wiedzieć chcesz .
Picea glauca 'Conica'
Skorzystaj proszę z wyszukiwarki na forum a na 100% znajdziesz wszystko, co wiedzieć chcesz .
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Czyli wpisz w naszą szukajkę hasło: "choink* +donic*" (bez cudzysłowu), na pewno znajdziesz odpowiedź
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
"Nie wymagaj od innych tego, czego sam nigdy byś nie zrobił"
pozdrawiam!!!!
pozdrawiam!!!!