Cytrusy,plamy na liściach,żółknięcie
- dewuka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2008, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cytrusy,plamy na liściach,żółknięcie
Bardzo proszę o zdiagnozowanie.
Młode liście tego nie mają - starsze prawie wszystkie.
Roślina ładnie rośnie, owocuje, ma sporo nowych liści i kwiatów.
Proszę o pomoc.
Jaki ma skład w % nawóz jaki podajesz ? polecam ten ma prawidłowy skład zobacz nawóz do cytrusów Takie plamki powstają na skutek zbyt małej zawartości głównie potasu.
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
Chloroza - choroba roślin polegająca na tworzeniu się i zaniku chlorofilu, przy którym następuje rozpad chloroplastów. Chore rośliny stopniowo żółkną. Przyczyny chlorozy są różne. Wyróżniamy przy tym brak związków żelaza, magnezu, azotu lub innych składników pokarmowych, a także nadmiar wapnia w glebie oraz akumulację nadmiaru fosforanów w roślinie. Roślina cierpiąca na chlorozę nie może przeprowadzać fotosyntezy.
źródło http://pl.wikipedia.org/wiki/Chloroza
Chlor nie jest asymilowany przez system korzeniowy roślin - to w kwestii wytłumaczenia Ci o co mi chodzi, może on powodować zasolenie ziemi ale nie chlorozę.
źródło http://pl.wikipedia.org/wiki/Chloroza
Chlor nie jest asymilowany przez system korzeniowy roślin - to w kwestii wytłumaczenia Ci o co mi chodzi, może on powodować zasolenie ziemi ale nie chlorozę.
-
- 200p
- Od: 4 lis 2009, o 18:05
Cytrusy,żółknące liście
Wyhodowałem sobie cytrusy z pestek mają kilka lat. Zimuję je zawsze w tym samym miejscu lecz w tym roku jak widać zaczęły im żółknąć liście. Czym to jest spowodowane i jak im pomóc??