Pytanie o sanseviere.
Najpopularniejsza odmiana w sprzedaży to sanseveria trifasciata laurentii (sansewieria gwinejska odm. laurentii) to ta ze zlocistym obrzeżem . Jeżeli ktoś życzy sobie coś mniejszego, ale także bardzo urokliwego to polecam sansevierie golden hahnii , niska rozeta liscie długosci 10 cm podłuzne pasy wzdłuż brzegu liscia, spotkac takze można odmiane zieloną ( s. hahnii).
nita
To ja przyznaję, ze jestem bardzo zaskoczony... czyli potencjalnie z każdego takiego pędu może wyrosnąć po jakimś czasie nowy cały wachlarz? ... czyli z czegoś takiego co Ziel-ona kupiła można sobie za jakiś czas całą ścianę postawić z sansevierii ... no super ... mi osobiście bardziej podobają się takie wachlarze niż "kupki"
... A czy ma ktoś może na zbyciu jakieś ładne sadzonki?
... A czy ma ktoś może na zbyciu jakieś ładne sadzonki?
Tomek
- Ziel-ona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A masz zdjęcie tej sansewierii? Poszperałam trochę w sieci i doszłam do wniosku, że nazwa ta jest używana zamiennie z "cylindryca". Warunki uprawy takie jak dla wszystkich odmian sansewierii - mało wody, nie za dużo słońca, dobry drenaż.ystyna pisze:Chciałabym się zapytać czy ktoś ma informacje o sansevieria spaghetti? Jak uprawiać, jakie ma wymagania, jak duża urośnie?
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
przepiękne te cylindryczkiProfy pisze:To też zdecydowanie chyba moja ulubiona sansevieria, choć lubię bardzo też inne... ale ten wachlarz jest piękny. Widziałem jednak też odmianę cylindrica która nie rośnie w wachlarz ale w pionowych równoległych odrostach:
Nie wiem czy to nie jest jakiś podgatunek s. cylindrica. Ktoś może wie?
takiej jeszcze nie mam i właśnie zachorowałam !
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06