Roślinki Ani ;-)
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
- zabcia_paula
- 500p
- Od: 24 sty 2009, o 10:34
- Andziax007
- Kontakt:
- Andziax007
- Kontakt:
- Andziax007
- Kontakt:
- Andziax007
- Kontakt:
- kati-1976
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu, bardzo ciekawe ubarwienie ma to Twoje syngonium.
Benek na pewno odbije. Zastanawiam, się tylko, czemu tak wyłysiał . Nie zmieniałaś mu czasami miejsca? Czasami benek traci listki po przelaniu, lub gdy stoi w przeciągach. To bardzo kapryśna roślinka. Moje uwielbiają zraszanie-robię im codziennie delikatne spryskiwanko, nie znoszą kiedy przekręcam doniczkę. Z miejsca sypią listkami
Benek na pewno odbije. Zastanawiam, się tylko, czemu tak wyłysiał . Nie zmieniałaś mu czasami miejsca? Czasami benek traci listki po przelaniu, lub gdy stoi w przeciągach. To bardzo kapryśna roślinka. Moje uwielbiają zraszanie-robię im codziennie delikatne spryskiwanko, nie znoszą kiedy przekręcam doniczkę. Z miejsca sypią listkami
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- Andziax007
- Kontakt:
- selene
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sty 2008, o 00:29
Fikus reaguje na zmienny kąt padania światła. Mam dość dużego beniamina, który do jesieni ubiegłego roku rósł w kuchni przy oknie południowo zachodnim i by równomiernie rozrastał się- co tydzień przekręcałam go o 2-3 cm zgodnie ze wskazówkami zegara. Jesienią wstawiłam do kuchni kwietnik a fikusa przeprowadziłam do mojego pokoju , ale w miejsce gdzie nad nim wisi lampa energooszczędna.Mieszkanie mam ciemne bo sąsiedni dom skutecznie ogranicza dostęp światła więc doświetlam rośliny, ale tak urządziłam swój kącik z roślinami , że i ja z tego doświetlania korzystam. Beniamin nie zgubił żadnego listka po tej przeprowadzce i tutaj też go co tydzień przekręcam - może się przyzwyczaił? Dodatkowo przez okres jesienno- zimowym drastycznie ograniczam podlewanie fikusów , ale ja mam bardzo zimne mieszkanie w starym budownictwie.
Pozdrawiam.
- kati-1976
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Jeśli dawno nie był przesadzany, albo gdy bryła korzeniowa jest już mocno przerośnięta, to jak najbardziej na wiosnę możesz mu zafundować nowe podłoże i większą doniczkęAndziax007 pisze:Miał zmieniane miejsce jak się przeprowadzaliśmy ale to buło jakiś rok temu a mimo to dalej gubi listki...Już nie mam pojęcia co mu dolega...Może powinnam go przesadzić na wiosnę jak myślisz?kati-1976 pisze: Zastanawiam, się tylko, czemu tak wyłysiał . Nie zmieniałaś mu czasami miejsca?
Pozdrawiam
Moje doniczkowce i sukulenty
- Andziax007
- Kontakt: