Poczatkujacy ogrodnik
Poczatkujacy ogrodnik
Witam wszystkich sadowników.
Cieszę sie, że znajdujecie czas aby podzielić sie doświadczeniami moze i mi coś doradzicie.
Kupiłam niedużą działke na wsi w woj lubuskim pod budowe domu ok. 30 arów i na częsci chciałabym posadzić kilka drzew owocowych taki przydomowy mały sad dla wlasnych potrzeb. Obecnie tj. od 8 lat również mieszkam na wsi ale drzewka były juz bardzo stare i 4-5 lata temu posadziłam kilka nowych. Chciałabym je przeniesc na nową działkę ale nie wiem czy mozna i jak oraz kiedy to zrobić. Mam wisnie,czeresnie i jabłoń które już rodzą oraz orzechy włoskie ale jeszcze nie rodziły i gruszka też jeszcze nie rodziła. Dokupie oczywiscie bo jak radzicie to najlepiej mieć po 2 sztuki w celu lepszego zapylenia. Zastanawiam sie czy zacząć sadzić juz wiosną bo tam jest obecnie ugor i czy wystarczy jak przeoram wyrównam i w dołki dam nawozu czy lepiej na jesieni sadzić drzewka a wiosna posiać grykę lub łubin dla użyźnienia gleby tylko od wiosny już by rosły i wiosna jest większy wybór. Mam jeszcze mały problem bo planuję przydomowa oczyszczalnię z wypuszczonymi drenami i zastanawiam się w jakiej odległosci od drenów mogę zacząć sadzić drzewka owocowe. Jezeli ktoś moze mi pomóc będę bardzo wdzieczna.
Cieszę sie, że znajdujecie czas aby podzielić sie doświadczeniami moze i mi coś doradzicie.
Kupiłam niedużą działke na wsi w woj lubuskim pod budowe domu ok. 30 arów i na częsci chciałabym posadzić kilka drzew owocowych taki przydomowy mały sad dla wlasnych potrzeb. Obecnie tj. od 8 lat również mieszkam na wsi ale drzewka były juz bardzo stare i 4-5 lata temu posadziłam kilka nowych. Chciałabym je przeniesc na nową działkę ale nie wiem czy mozna i jak oraz kiedy to zrobić. Mam wisnie,czeresnie i jabłoń które już rodzą oraz orzechy włoskie ale jeszcze nie rodziły i gruszka też jeszcze nie rodziła. Dokupie oczywiscie bo jak radzicie to najlepiej mieć po 2 sztuki w celu lepszego zapylenia. Zastanawiam sie czy zacząć sadzić juz wiosną bo tam jest obecnie ugor i czy wystarczy jak przeoram wyrównam i w dołki dam nawozu czy lepiej na jesieni sadzić drzewka a wiosna posiać grykę lub łubin dla użyźnienia gleby tylko od wiosny już by rosły i wiosna jest większy wybór. Mam jeszcze mały problem bo planuję przydomowa oczyszczalnię z wypuszczonymi drenami i zastanawiam się w jakiej odległosci od drenów mogę zacząć sadzić drzewka owocowe. Jezeli ktoś moze mi pomóc będę bardzo wdzieczna.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja również zamiast przesadzania proponowałbym posadzenie na działce nowych drzewek. Przy przenoszeniu starszych egzemplarzy po pierwsze jest dużo pracy, po drugie nowe miejsce niekoniecznie zostanie "zaakceptowane" przez przesadzane drzewka (niektóre, czasem i większość może się nie przyjąć) - no i w końcu przy tej ilości drzewek zakup nie jest dużym kosztem. Jeszcze pytanie odnośnie odległości od drenów - tu bardzo ostrożnie - radzę zachować min. 3-4 m od drzewka.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co kraj to obyczaj, co ogrodnik to rada. Przesadzałam wiśnie, jabłka, gruszkę i śliwę kilkunastoletnie, przyjęło się 11 na 12 drzew, ta nie przyjęta wiśnia została ścięta na wysokości około 1 m i po dwóch latach wygląda super - jak iwa - gruby pień i w lecie pełno owocujących gałązek.
Nie lubię młodych sadów - więc byłam niecierpliwa, ale, wszystko kwestia co kto woli.
Pozdrawiam
Nie lubię młodych sadów - więc byłam niecierpliwa, ale, wszystko kwestia co kto woli.
Pozdrawiam
Najdłuższa droga , najdalszy cel - zawsze należy zrobić pierwszy krok. A potem nie zapomnieć o następnych
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Też przesadzałem kilkunastoletnie drzewa owocowe,. Jabłonie i grusze. Przesadzałem z jednej działki na druga we wrześni. Przyjęły się i po 2 latach dały owoce. Problem był dopiero później. Owoce drobniały z roki na rok i przyrosty słabły. W końcu nowy użytkownik działki je wykarczował. Dzisiejsze Wiśnie są raczej krótkowieczne i ich opłacalne plonowanie to 10 lat.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Na naszym ogrodzie też są starsze wiśnie ponad 20-letnie, duże i owocujące. To są stare odmiany sadzone z odrostów. Ja miałem Northstar i lutówka na antypce, po 8 latach obfitego owocowania nadawały się do wycięcia. Owoce do zbioru bez drabiny. Te stare odmiany maja dobre owocowanie co kilka lat a owoce są na wysokości kilku metrów. Za to jak zakwitają te stare drzewa to widok jest niezapomniany.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 100p
- Od: 30 sty 2009, o 19:41
Przeczytałem te kilka wypowiedzi na temat przesadzania kilkunastoletnich drzew owocowych i przyznam - zamurowało mnie!!!
Uważam, że w większości przypadków kilkunastoletnie drzewa nadają się przeważnie do wycięcia, a jeżeli już nie do wycięcia to przynajmiej do takiego zdecydowanego, gruntownego odmłodzenia.
A przesadzać takie stare drzewa??? Hmmm....
Pozdrawiam.
Uważam, że w większości przypadków kilkunastoletnie drzewa nadają się przeważnie do wycięcia, a jeżeli już nie do wycięcia to przynajmiej do takiego zdecydowanego, gruntownego odmłodzenia.
A przesadzać takie stare drzewa??? Hmmm....
Pozdrawiam.
Witam.
Ja ,z racji zawodu ,mam bardziej utylitarny stosunek do drzew iii po prostu nie chciałoby mi się przesadzać kilkuletnich drzew owocowych.To kupa roboty i przy przesadzaniu i w podtrzymywaniu ich przy życiu.Jeżeli jednak zdecydujesz się to przesadzać ,to:zrób to wiosną,i zdecydowanie zmniejsz korony tych drzew mniej więcej o 1/3,po przesadzeniu.I oczywiście nie powinno im nigdy brakowac wody!Wokół tych drzew w promieniu około 50-70 cm,wyściółkuj glebę agrotkaniną lub ekologiczną matą jutową(drooogo i mniej skutecznie).
Ale lepiej,dobrze przygotuj glebę i posadź nowe.
Wiśnia może spokojnie owocować grubo ponad 20 lat.Tylko nie może być na antypce tylko na czereśni prasiej i odmiana łutówka.Jednak taką długowieczność na drzewie ciętym jest trudno uzyskać,łatwiej w ogóle nie tnąc,ale wtedy musimy się pogodzić ze zmniejszeniem wielkości owoców w starszym wieku drzewa.
Hej.
Ja ,z racji zawodu ,mam bardziej utylitarny stosunek do drzew iii po prostu nie chciałoby mi się przesadzać kilkuletnich drzew owocowych.To kupa roboty i przy przesadzaniu i w podtrzymywaniu ich przy życiu.Jeżeli jednak zdecydujesz się to przesadzać ,to:zrób to wiosną,i zdecydowanie zmniejsz korony tych drzew mniej więcej o 1/3,po przesadzeniu.I oczywiście nie powinno im nigdy brakowac wody!Wokół tych drzew w promieniu około 50-70 cm,wyściółkuj glebę agrotkaniną lub ekologiczną matą jutową(drooogo i mniej skutecznie).
Ale lepiej,dobrze przygotuj glebę i posadź nowe.
Wiśnia może spokojnie owocować grubo ponad 20 lat.Tylko nie może być na antypce tylko na czereśni prasiej i odmiana łutówka.Jednak taką długowieczność na drzewie ciętym jest trudno uzyskać,łatwiej w ogóle nie tnąc,ale wtedy musimy się pogodzić ze zmniejszeniem wielkości owoców w starszym wieku drzewa.
Hej.
-
- 100p
- Od: 30 sty 2009, o 19:41