Roślinki Ani ;-)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Paulinko masz rację jest zimniutko :? Ja to już bym chciała wiosnę albo chociaż lato... Wtedy jest tak zieleniutko i kwitnącą na dworze :lol: :lol:
Awatar użytkownika
zabcia_paula
500p
500p
Od: 24 sty 2009, o 10:34

Post »

Ja już też proszę o wiosnę...
Będzie zielono, cieplutko, zaczną kwitnąć kwiatki, drzewa będą puszczać pąki..... ale się rozmarzyłam.
Pozdrawiam, Paula
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A to następne zdjęcie kwiatuszka

Sanseweria

Obrazek

Pozdrawiam :lol:
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p
Od: 1 lis 2007, o 14:42

Post »

Ładne masz rośliny. Sanseweria jest już dość wysoka.Syngonium możesz odmłodzić.bardzo dobrze przyjmuje się ,nawet z małych kawałków.Będziesz miała wtedy bardzo ładną gęstą roślinę.
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ina dziękuję. A co do Syngonium planuję go odmłodzić na wiosnę...On trochę swoje przeszedł, miał takie długie pędy ale po przeprowadzce się połamały no i teraz marnie biedactwo wygląda :(
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mój biedny beniaminek stracił mnóstwo liści :(

Obrazek
Awatar użytkownika
selene
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sty 2008, o 00:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie martw się sypiącym beniaminkiem - luty to dla fikusów już wiosna.Moje z tzw.odzysku tez wygląda niczym drapaki, ale mają już nowe mini listeczki. Odbije na pewno .

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Widzę że Twoje też tak wyglądają. Masz rację poczekamy zobaczymy pewnie się odbije w końcu niedługo wiosna....I wszystko budzi się do życia :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

Aniu, bardzo ciekawe ubarwienie ma to Twoje syngonium.
Benek na pewno odbije. Zastanawiam, się tylko, czemu tak wyłysiał :lol: . Nie zmieniałaś mu czasami miejsca? Czasami benek traci listki po przelaniu, lub gdy stoi w przeciągach. To bardzo kapryśna roślinka. Moje uwielbiają zraszanie-robię im codziennie delikatne spryskiwanko, nie znoszą kiedy przekręcam doniczkę. Z miejsca sypią listkami :D
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kati-1976 pisze: Zastanawiam, się tylko, czemu tak wyłysiał :lol: . Nie zmieniałaś mu czasami miejsca?
Miał zmieniane miejsce jak się przeprowadzaliśmy ale to buło jakiś rok temu a mimo to dalej gubi listki...Już nie mam pojęcia co mu dolega...Może powinnam go przesadzić na wiosnę jak myślisz?

Awatar użytkownika
selene
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sty 2008, o 00:29

Post »

Fikus reaguje na zmienny kąt padania światła. Mam dość dużego beniamina, który do jesieni ubiegłego roku rósł w kuchni przy oknie południowo zachodnim i by równomiernie rozrastał się- co tydzień przekręcałam go o 2-3 cm zgodnie ze wskazówkami zegara. Jesienią wstawiłam do kuchni kwietnik a fikusa przeprowadziłam do mojego pokoju , ale w miejsce gdzie nad nim wisi lampa energooszczędna.Mieszkanie mam ciemne bo sąsiedni dom skutecznie ogranicza dostęp światła więc doświetlam rośliny, ale tak urządziłam swój kącik z roślinami , że i ja z tego doświetlania korzystam. Beniamin nie zgubił żadnego listka po tej przeprowadzce i tutaj też go co tydzień przekręcam - może się przyzwyczaił? Dodatkowo przez okres jesienno- zimowym drastycznie ograniczam podlewanie fikusów , ale ja mam bardzo zimne mieszkanie w starym budownictwie.

Obrazek
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

Andziax007 pisze:
kati-1976 pisze: Zastanawiam, się tylko, czemu tak wyłysiał :lol: . Nie zmieniałaś mu czasami miejsca?
Miał zmieniane miejsce jak się przeprowadzaliśmy ale to buło jakiś rok temu a mimo to dalej gubi listki...Już nie mam pojęcia co mu dolega...Może powinnam go przesadzić na wiosnę jak myślisz?

Jeśli dawno nie był przesadzany, albo gdy bryła korzeniowa jest już mocno przerośnięta, to jak najbardziej na wiosnę możesz mu zafundować nowe podłoże i większą doniczkę :D
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Selene kącik fajnie i milutko wygląda...Kwiatuszki pięknie się prezentują :lol: :lol:

Dziękuję Ci Kati. Na wiosnę przesadzę beniaminka, to wtedy pewnie odżyje... :)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”