Chrzan - kontrowersyjne warzywo.Uprawa ,problemy
- agape
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj, Tadeuszu, Ty już wiesz, że ja jestem "etosik"- to mój pierwszy sezon, więc jeszcze mam mżonki...Chciałam mieć liście do ogórków kiszonych, no i sama zrobić, taki jak moja Babcia- wyciskacz łez...
Te chrzany w sklepie wszystkie są konserwowane...Ostatnio poczytałam etykietki i nie znalazłam zwykłego chrzanu, bez sodu, kwasku, czy benzoesanu.
Te chrzany w sklepie wszystkie są konserwowane...Ostatnio poczytałam etykietki i nie znalazłam zwykłego chrzanu, bez sodu, kwasku, czy benzoesanu.
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja chrzan wykopałem jesienią z łąki
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Agnieszko, korzenie chrzanu kupisz bez problemu bliżej wiosny (Wielkanocy) na bazarze, w sezonie ogórkowym również, do słoików z ogórkami dodaję kawałki korzenia , nie liście. Nie daj się skusić i nie sadź na działce, też tak jak Tadeusz, przerabiałam to i po kilku latach miałam pochrzanione połowę działki. Bez chemii prawie nie do wytępienia.
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Nie, nie uchroni, korzenie chrzanu rosną do pół metra w ziemi( jeżeli nie głębiej), długość tych korzeni, podczas jednego sezony może wynosić , nawet i 3 metry, posadzony chrzan do beczki bez dna , spodem wyjdzie poza obręb beczki , i wtedy byle okruszek, jak perz ,stanowi problem. Nic nie przeszkadza by chrzan rósł w beczce napełnionej u spodu żwirem( odwodnienie) a następnie ziemią i z szczelnym dnem. wkopanej w ziemię na znaczną głębokość.Czy posadzenie chrzanu w np. w beczce bez dna też nie ochroni ogrodu przed zachwaszczeniem ??
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
dokładnie, to około 80 cm, bo taki głęboki wykop zrobiłam by sięgnąć do samego koniuszka korzenia. Przed chwilą się zmierzyłam metrówką stolarską, bo dokładnie pamiętam dokąd mi ten dół sięgał, gdy w nim stałam. (nie napiszę dokąd, bo byście się śmiali). Ten korzeń to akurat sama tam wsadziłam, ale po drugiej stronie działki, tuż przy granicy sąsiad też posadził chrzan obok paproci i o nim zapomniał, korzenie przeszły na naszą stronę a pług i bronowanie rozwlokło te kawałeczki po działce. Na kolanach, we wszystkich warzywach z pędzelkiem i słoiczkiem randapu malowałam każdy liść, po sąsiedzku też! a jak!