Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1
Moim zdaniem jedynie odmłodzenie może ją uratować sądzę że systemu korzeniowego już nie ma bo pewnie zgnił, prawdopodobnie roślina została zalana. Poczytaj ten temat odmładzanie juk,dracen na piątej stronie masz przykład odmładzania draceny marginaty, życzę miłej lektury.
Jak zetniesz czubki zobaczysz jaki będzie środek wewnątrz pnia, jeśli szary i wyciska się z niego woda przy ściśnięciu możesz dół wyrzucić jeśli jasno zielony warto wywalić całą bryłę korzeniową z doniczki usunąć tylko zgniłe, martwe korzenie, oprószyć miałem z węgla grillowego i posadzić w nową ziemię, miejsca cięć zalać od góry na pinkach woskiem.
mam 2 małe kawałki draceny, jeden z nich puścił 2 grube 2cm korzonki, drugi zaś malutkie listeczki. Kiedy i który mam wsadzić do ziemi ??
"Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie:niech będzie dla was pokarmem" I Moj1:29
" I spojrzał Bóg na wszystko, co uczynił, a było to bardzo dobre" IMoj1:31
" I spojrzał Bóg na wszystko, co uczynił, a było to bardzo dobre" IMoj1:31
- zabcia_paula
- 500p
- Od: 24 sty 2009, o 10:34
Witam i bardzo proszę o pomoc
Dostałam dziś doniczkę z trzema pinkami Difenbachii. Z zewnątrz nie wyglądały najlepiej, wiec postanowiłam wyjąć je z ziemi (nie wiem czy dobrze, że je wyciągnęłam)
Jeden pinek zgnił całkowicie, więc wylądował w koszu. Zostały jeszcze dwa i chciałabym się dowiedzieć czy da się je jeszcze uratować
Pierwszy pinek wygląda tak (dodam, że gniją mu delikatnie tkanki przy najdłuższym korzonku):
Jeśli chodzi o drugiego to wygląda tak (tu niestety nieciekawa jest wierzchołkowa część):
Bardzo proszę o pomoc i radę
Dostałam dziś doniczkę z trzema pinkami Difenbachii. Z zewnątrz nie wyglądały najlepiej, wiec postanowiłam wyjąć je z ziemi (nie wiem czy dobrze, że je wyciągnęłam)
Jeden pinek zgnił całkowicie, więc wylądował w koszu. Zostały jeszcze dwa i chciałabym się dowiedzieć czy da się je jeszcze uratować
Pierwszy pinek wygląda tak (dodam, że gniją mu delikatnie tkanki przy najdłuższym korzonku):
Jeśli chodzi o drugiego to wygląda tak (tu niestety nieciekawa jest wierzchołkowa część):
Bardzo proszę o pomoc i radę
Pozdrawiam, Paula
Juka wygląda moim zdaniem bardzo oryginalnie i nie robiłbym z nią nic poza przesadzeniem jej w nową ziemię i doniczkę z odpływami w dnie doniczki, co do draceny zobacz sobie w tym temacie na szóstej stronie pokazane są zdjęcia z cięcia draceny marginaty ale nie jest z nią jeszcze tak źle dlatego z cięciem wstrzymałbym się do połowy marca jak będą dłuższe dni i więcej światła.