Wszystko o... pomidorach. - 3cz.(20.01.09-29.05.09)
- katrina26
- 1000p
- Od: 14 sie 2008, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zbyszku, ja się wcale nie gniewam Mimo że pomidorki Tobie nie urosły, to widać że obrodziły Pomidor u mnie na balkonie, ma pełnić funkcję nie tylko użyteczną, ale także dekoracyjną, więc chyba lepiej będzie wyglądał jeden krzaczek w doniczce. Zasilać chemią nie mam zamiaru, skoro mam je zjeść Może ich być mniej, ważne że smaczne ;) Koło jednej roślinki nie będzie znowu tyle chodzenia młoda jeszcze jestem, nic mi nie będzie
Również pozdrawiam serdecznie
Również pozdrawiam serdecznie
-
- 100p
- Od: 30 sty 2009, o 19:41
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wiadomość dla amatorów uprawy pomidorów w doniczkach - mając do wyboru podłoże - torf lub kokos , lepiej wybrać kokos , ponieważ dłużej utrzymuje dobre własności fizyczne , wolniej osiada niż torf . Można kupić w niektórych sklepach ogrodniczych suszone prasowane ,, cegły '', po namoczeniu robi się z tego 8 l podłoża , bez robactwa i bez grzybów .
Niżej pomidor w doniczce , niedawno pożarty ( był wyjątkowo smaczny ) .
Big Zebra zapylona malinówką , widoczna słaba zebrowatość.
Pozdrawiam , kozula
Niżej pomidor w doniczce , niedawno pożarty ( był wyjątkowo smaczny ) .
Big Zebra zapylona malinówką , widoczna słaba zebrowatość.
Pozdrawiam , kozula
-
- 100p
- Od: 30 sty 2009, o 19:41
Kasiu. Do karłowatej odmiany to w zasadzie nie ma potrzeby dawać paliki, ale ta odmiana to jest taka normalna. Konkretnie "Atol"- średiowczesne i "Gigant"- późne. Zawsze wysiewam i sadzę minimum dwie trzy odmiany o różnym terminie dojrzewania. Mam dlatego swoje pomidorki od lipca tak gdzieś do połowy października. To, że one wyglądają trochę mikro, to skutek okropnej suszy jaką mieliśmy w ubiegłym roku. Jeszcze sprawa palików. Nie ma jakiejś specjalnie zalecanej grubości czy szerokości. To zależy z jakiego drewna są te paliki. Moje mają różnie- 2x2cm, ale również 2x4, 3x3 albo okrągłe ośr. 2-3cm. Jak widzisz nie ma jakiejś jednej konkretnej grubości czy szerokości.
Jeszcze wrócę do pomidorków: faktycznie nie puszczam ich za wysoko, ale za to prowadzę na 2-3 pędy.
Jeszcze wrócę do pomidorków: faktycznie nie puszczam ich za wysoko, ale za to prowadzę na 2-3 pędy.
Ja polecam pomidorki Yellow Pear Shaped - koktailowe, żółte w kształcie gruszki. Rosną zarówno w gruncie, jak i na balkonie w donicy, choroby się ich nie imają i mają bardzo dużo smacznych owoców. Ciekawostką jest, że omijały je ślimaki a czerwone zjedły doszczętnie... W tym roku nie dysponuję już działką - przerzucam się na uprawę balkonową Yellow Pear Shaped plus Balkoni Red
Natura jest zawsze mądrzejsza od ludzkich pomysłów.
— Antoni Kępiński
— Antoni Kępiński
-
- 200p
- Od: 14 lis 2007, o 14:21
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Dzięki Zbyszku . Mam miejsce na 2 długich parapetach i na desce do prasowania . Ostatnio klapło mi troche domowych :/ , a reszte upcham gdzie indziej jak będzie potrzeba . Wiem , że mogłem kupić z 15 flancy po 1zł na rynku.. , ale chcę spróbować , a jaka radość pózniej z własnoręcznie wysianych .Zbyszek444 pisze:Tulipanku. Jak już kupiłeś te nasionka to jeżeli zostaną - nic nie stoi na przeszkodzie aby je przytrzymać do następnego roku. Zakładam, że masz gdzie trzymać te siewki i później będziesz miał gdzie trzymać sadzonki po przepikowaniu. To wymaga sporo zabiegów samodzielnie wychodować sobie własne sadzonki, ale jak to mówią:" nie święci garnki lepią".
powodzenia
kozula - piekne pomidorki , w domu tak ładnie urosły . Na pewno pyyyha :P . Ja uwielbiam pomidory ;:8 .
Pozdrawiam .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- katrina26
- 1000p
- Od: 14 sie 2008, o 12:44
Szkoda tylko że tak ciężko kupić nasiona tych pomidorków. Szukałam już w wielu miejscach i najczęściej spotykane to koralikzosienka pisze:Ja polecam pomidorki Yellow Pear Shaped - koktailowe, żółte w kształcie gruszki. Rosną zarówno w gruncie, jak i na balkonie w donicy, choroby się ich nie imają i mają bardzo dużo smacznych owoców. Ciekawostką jest, że omijały je ślimaki a czerwone zjedły doszczętnie... W tym roku nie dysponuję już działką - przerzucam się na uprawę balkonową Yellow Pear Shaped plus Balkoni Red