Dracena wonna (Dracaena fragrans) pielęgnacja,wymagania
Ale za to jaki okaz
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Do mnie z nią Mam wysokie mieszkanie ;)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
Nie sprzedawaj. Utnij w połowie, dół zostaw w doniczce, górę włóż do wody, ukorzeni się bez problemu
Myślę, że w obecnym stanie mógłbyś za nią dostać ok. 400 pln albo i więcej, ale żeby to ocenić trzeba by obejrzeć dokładniej roślinę.
Jaka jest jej wysokość bez doniczki?
Najlepiej byłoby ją zaproponować jakiejś firmie z dużym pomieszczeniem np. w salonie samochodowym.
Osoby prywatne uznają, że jest za droga i za wysoka. W kwiaciarni dadzą Ci połowę i ponarzekają, że drogo i że pewnie nikt nie kupi.
Myślę, że w obecnym stanie mógłbyś za nią dostać ok. 400 pln albo i więcej, ale żeby to ocenić trzeba by obejrzeć dokładniej roślinę.
Jaka jest jej wysokość bez doniczki?
Najlepiej byłoby ją zaproponować jakiejś firmie z dużym pomieszczeniem np. w salonie samochodowym.
Osoby prywatne uznają, że jest za droga i za wysoka. W kwiaciarni dadzą Ci połowę i ponarzekają, że drogo i że pewnie nikt nie kupi.
Usychająca dracena:((((
Mam w domu dwie piękne draceny massangeana. Na jednej zauważyłam ostatnio , że na liściach zaczęły powstawać plamy, jakby przebarwienia żółto-brązowe. Dracena ta stoi od 1,5 roku w tym samym miejscu koło kaloryfera i dotychczas nic takiego się nie działo z liśćmi.
W drugiej dracenie zaczęły schnąć i łamać się liście. A młode liście które wypuszcza ze środka są już uschnięte (brązowe). Proszę bardzo o pomoc bo nie wiem co się dzieje z moimi dracenami:(((((
W drugiej dracenie zaczęły schnąć i łamać się liście. A młode liście które wypuszcza ze środka są już uschnięte (brązowe). Proszę bardzo o pomoc bo nie wiem co się dzieje z moimi dracenami:(((((
ania2-5
Gdzie zdjęcia całych roślin i widoku na konkretne liście ze zmianami oraz opis jak są podlewane, kiedy były przesadzane?, trudno cokolwiek powiedzieć nie widząc objawów i nie mając podstawowych informacji o warunkach jakie zapewniasz roślinom, to że dracena stoi koło kaloryfera na pewno nie wpływa na nią korzystnie.
Oczywiście już uzupełniam informacje. Kwiaty są podlewane raz w tygodniu. Mniejsza dracena stała koło okna i blisko kaloryfera ale już ja przestawiłam. Na jej liściach zaczęły pojawiać się dziwne żółto -brązowe plamy jakby przebarwienia. Mam nadzieje ze widać to na zdjęciach. Natomiast dużej dracenie już wcześniej usychały końcówki liści ale nigdy tak bardzo jak teraz. A do tego zaczynają się jej łamać liście u nasady jakby nie były wystarczająco silne. Duża dracena nie stoi koło kaloryfera, w miejscu jasnym. Kwiaty były przesadzane rok temu.
ania2-5
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A nie jest to czasem dracena wonna (fragrans)Mam w domu dwie piękne draceny massangeana
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Draceny podlewam raz w tygodniu, jaką ilością wody różnie. Ok 1,5 litra. Jeżeli chodzi o nawóz to długo nie stosowałam żadnego ale już zaczęłam.
Strasznie zależ mi na tym żeby "wyzdrowiały". Przyznam szczerze ze bardziej martwi mnie stan tej wiekszej draceny, ponieważ jej liście są bardzo słabe i się łamią, no i liście które wypuszcza ze środka są brązowe a to chyba nie jest dobrze.
Strasznie zależ mi na tym żeby "wyzdrowiały". Przyznam szczerze ze bardziej martwi mnie stan tej wiekszej draceny, ponieważ jej liście są bardzo słabe i się łamią, no i liście które wypuszcza ze środka są brązowe a to chyba nie jest dobrze.
ania2-5
Najprawdopodobniej zalałaś dracenę (te wybijające ze środka liście są suche jak papier czy wilgotne i miękkie?), w glinianej donice trzeba uważać z podlewaniem, wyjmij ją z doniczki, obejrzyj bryłę korzeniową, jeśli będą zgniłe korzenie usuń je, posadź w wysuszoną w piekarniku ziemię dla dracen, juk, palm na dno doniczki dając 2 cm drenażu i ogranicz podlewanie do takiej ilości by pojawiła się po podlaniu na podstawku po czym po 25 minutach odlej zbędną wodę, kolejne podlewanie jak ziemia przeschnie na głębokość palca czyli ok 8 cm, lub jeśli dostawała za mało wody trzeba ją zwiększyć do takiej dawki jak opisałem wyżej.
Dracena wonna (fragrans) - uprawa
Witam i bardzo proszę o pomoc w rozpoznaniu co się dzieje z draceną.Zakupiona ok 6 m-cy temu , przesadzona w większą donicę była zdrowa i piękna - przyjechała ponoć z Holandii , a teraz- Brązowieją końcówki liści , a nawet boki , nie jest to uszkodzenie mechaniczne, dracena jest podlewana umiarkowanie i regularnie zasilana, podlewana też ostatnio Topsinem.światła ma dosyć -rozproszone, nie stoi przy grzejniku.Miejsca brązowe zaznaczone linią a co mnie niepokoi to brązowy liść w miejscu wyrastania nowych liści
Zdjęcia nieaktywne/mod.
Zdjęcia nieaktywne/mod.