Szkółka ogrodowa -jak założyć??
Wie ktoś może,jak najlepiej rozmnażać wrzosy na skalę produkcyjną?Mam kilkanaście sztuk w doniczkach i chciałbym powiększyć ich liczbę.... 8)
Czy można rozdzielać rośliny na mniejsze kępki(każda z fragmentem korzenia) i sadzić do osobnych doniczek?
Drugie pytanie,znajomy powiedział mi,że w sadzonnki w tunelu mogę przykryć agrowłókniną( najlepiej kilka cm nad sadzonkami,żeby nie stykały się z matą),wtedy lepiej zniosą mrozy... Czy to prawda?
Jeśli tak to czy mogę użyć czarnej agrowłókniny?bo niestety tylko ciemną mam.
Czy można rozdzielać rośliny na mniejsze kępki(każda z fragmentem korzenia) i sadzić do osobnych doniczek?
Drugie pytanie,znajomy powiedział mi,że w sadzonnki w tunelu mogę przykryć agrowłókniną( najlepiej kilka cm nad sadzonkami,żeby nie stykały się z matą),wtedy lepiej zniosą mrozy... Czy to prawda?
Jeśli tak to czy mogę użyć czarnej agrowłókniny?bo niestety tylko ciemną mam.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wrzosy najlepiej rozmnażać odrywając sadzonki półzdrewniałe z piętką.
Tak ułożona agrowłóknina niewiele pomoże prze mrozami, a przed wiatrami już chroni tunel. Inna rzecz ,że w okresie najawiększej operacji słonecznej tunel powinien być zacieniowany.
Tak ułożona agrowłóknina niewiele pomoże prze mrozami, a przed wiatrami już chroni tunel. Inna rzecz ,że w okresie najawiększej operacji słonecznej tunel powinien być zacieniowany.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Oczywiście Agnieszko-bardzo słuszna uwaga
Dla tych, którzy myślą, że "szkółkarz to nic nie musi" wspomnę tylko takie pojęcia, które zależności od wielkości szkółki ,asortymentu innych czynników mogą obowiązywać szkółkarza:
-opłata podatku rolnego
- rejestracja jako producent rolny
-rejestracja podatku vat
- rejestracja w Inspekcji ochrony roślin
- dopilnowanie formalności związanych z licencjami i paszportami roślin
i inne
Dla tych, którzy myślą, że "szkółkarz to nic nie musi" wspomnę tylko takie pojęcia, które zależności od wielkości szkółki ,asortymentu innych czynników mogą obowiązywać szkółkarza:
-opłata podatku rolnego
- rejestracja jako producent rolny
-rejestracja podatku vat
- rejestracja w Inspekcji ochrony roślin
- dopilnowanie formalności związanych z licencjami i paszportami roślin
i inne
-
- 200p
Podatek vat to chyba tylko chęci szkółkarza. Jak nie chce to nie musi. Chyba że jest inaczej to proszę o sprostowanie. Jakby ktoś znał jakieś inne przepisy to prosze o dopisanie. Wiem też, że rolnik sprzedający poza swoim miejscem zamieszkania powinien mieć tabliczkę z numerem producenta rolnego i generalnie produkty powinny być podpisane (to ostatnie dotyczy wszystkiego co jest w handlu, nie tylko szkółkarstwa), chyba razem z podaniem producenta. Co prawda nikt jakoś tego specjalnie nie stosuje, ale warto wiedziec, że trzeba.
Zapytam się przy okazji, jak jest ze sprzedażą roślin trujących. Bardzo dużo jest takich, często nawet sobie nie zdajemy sprawy. Czy jest jakiś prawny obowiązek pisania na etykiecie, że coś tam ma trujące owoce?
Zapytam się przy okazji, jak jest ze sprzedażą roślin trujących. Bardzo dużo jest takich, często nawet sobie nie zdajemy sprawy. Czy jest jakiś prawny obowiązek pisania na etykiecie, że coś tam ma trujące owoce?
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
A no tak - vat nie jest obowiązkowy.
Ale jest jeszcze jedno - obowiązkowo płacą podatek i rejestrują się w US szkółkarze prowadzący dział specjalny produkcji rolnej.
Ale jest jeszcze jedno - obowiązkowo płacą podatek i rejestrują się w US szkółkarze prowadzący dział specjalny produkcji rolnej.
-
- 200p
Ja byliny i pnącza ukorzeniam w samym piasku. Nic nie stosuję do ochrony przed chwastami, bo one po prostu nie rosną. Uważam zresztą, że piasek jako podłoże ubogie w składniki służy ukorzenianiu. Roślina szuka składników odżywczych "zapuszczając" korzenie w głąb multipalety czy innego pojemnika. Jak dla mnie piasek jest rewelacyjny, ale nie wiem jak sie sprawia w ukorzenianiu drzew i krzewów. No i problem chwastów zerowy. Oczywiscie jeśli to piasek głęboko kopany, a nie od dziecka z piaskownicy.