Palmy - dyskusje ogólne

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemku tak mi wstyd :oops: już dawno powinnam wkleic te zdięcia ,tylko że ja o nich zapomniałam :? ,
w tych doniczkach są posiane nasiona palm które dostałam od Przemka :) , a dokładna data ich posiania to 14 luty i mam pytanie do Ciebie Przemku jak długo kiełkuja te palmy :?:

Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mogą nawet do sześciu miesięcy ale te powinny wcześniej bo były świeże tzn zerwane z palmy w palmiarni.

A powiedz mi jaką masz temp. w pokoju gdzie one stoją( najlepiej położyć termometr pomiędzy doniczkami by sprawdzić jaka jest tam temp.), czy pod parapetem jest grzejący jeszcze grzejnik? :D :D :D
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

Przemo pisze:A powiedz mi jaką masz temp. w pokoju gdzie one stoją( najlepiej położyć termometr pomiędzy doniczkami by sprawdzić jaka jest tam temp.), czy pod parapetem jest grzejący jeszcze grzejnik? :D :D :D
Temperatura około 20- 24 stopni jest w pokoju, a pod parapetem jest grzejnik i parapet jest ciepły :)
Bartosss
50p
50p
Od: 10 mar 2007, o 20:16

Post »

Mojej palmie liście zaczynają usychać (a dokładniej końce)
czy można coś zrobić :?:
x-C-j
---

Post »

Bartosss pisze:Mojej palmie liście zaczynają usychać (a dokładniej końce)
czy można coś zrobić :?:

Poproszę o zdjęcie Twojej palmy oraz ziemi i doniczki w jakiej rośnie.
x-C-j
---

Post »

Masz za suche powietrze w pokoju gdzie jest ta palma i pewnie do tego jeszcze gliniana doniczkę( tak mi sie wydaje czy dobrze). Twoja palma to Waszyngtonia, należało by sprawdzić stan bryły korzeniowej( jak wygląda) i jeśli jest w doniczce glinianej przesadzić w plastikową gdyż gliniana pochłania z ziemi bardzo dużo wilgoci co może spowodować schnięcie ziemi a przez Ciebie przelewanie bo wydawało Ci sie będzie że ziemia jest sucha. Trzeba poobcinać te wszystkie suche końcówki(zostawiając 3 milimetry suchej tkanki na każdym listku) i te zaschnięte pozostałości po liściach(pionowym cięciem przy kłodzinie) Pokaż bryłę korzeniową, czy rośnie w glinianej doniczce? Jaka jest temp. w pokoju gdzie jest palma, jak daleko stoi od okna i jak często ją zraszasz?
Bartosss
50p
50p
Od: 10 mar 2007, o 20:16

Post »

To tak doniczka jest ceramiczna więc nie pochłania wody w pokoju jest 20 stopni a palma stoi 3 metry od okna, nie świeci na nią słońce. bryła korzeniowa jest dość duża bo ostatnio ją przesadziłem jakieś 2 tygodnie temu (jej liście usychają od jakiś 2 miesięc). :cry: Dzsięki za rade z poobcinaniem końcówek :cry:
x-C-j
---

Post »

Postaw ją pod oknem np. tak jak u mnie na fotce, te palemki pierwsze z prawej od ściany w brązowej i obok niej w białej doniczce( Takie same wachlarzowate pionowe liście) to sadzonki Waszyngtonii i stoją jak widzisz przy samym oknie, trzy metry od okna ma Twoja palma zdecydowanie za mało światła( ps. ceramika też chłonie wodę dlatego ja sadzę tylko w plastik)

Obrazek
x-C-j
---

Post »

A to moje nowe nabytki, sadzonki palmy Areca uratowane z kwiaciarni, już są przesadzone i dołączyły do mojej domowej palmiarenki.

Obrazek Obrazek

No i niespodzianka pisałem wcześniej na forum że wysadziłem orzech kokosowy (taki kupiony w markecie) no i proszę wybija młoda palemka, zdjęcie jest słabo widoczne bo nie chcę jeszcze zdejmować folii by nie zniszczyć mikroklimatu dopóki nie pokażą się liście (potem zacznę ją hartować no i pokażę kolejne fotki).

Obrazek Obrazek
justi28
200p
200p
Od: 19 mar 2007, o 17:52

Post »

Witam Cię Przemku!
Palma phoenix canariensis ma około trzy lata strasznie zainfekowana tarcznikami:
- przesadziłam ją
- wymyłam liścia wodą z mydłem
- spryskałam środkiem przeciwko tarczniku
czy mogę coś jeszcze zrobić? Boję się, że nie odżyje!
2. Kupiłam sobie ostatnio sadzonkę areci ale ponieważ jestem laikiem wsadziłam do doniczki glinianej co mam teraz zrobić przeczekać rok i przesadzić do plastikowej?
3. Co to jest ten biohemus i czy podlewa się nim tylko po przesadzeniu?
Za odpowiedź z góry Ci dziękuję, pozdrawiam justyna
x-C-j
---

Post »

"justi28"Witam Cię Przemku!
Palma phoenix canariensis ma około trzy lata strasznie zainfekowana tarcznikami:
- przesadziłam ją
- wymyłam liścia wodą z mydłem
- spryskałam środkiem przeciwko tarczniku
czy mogę coś jeszcze zrobić? Boję się, że nie odżyje!
Do jakiej doniczki i o ile większej od poprzedniej, w jaką ziemię i jakie ma teraz warunki np temp. jakość i ilość światła ( możesz wkleić fotkę tej palmy). Pozostałe zabiegi prawidłowo wykonane, poczekaj teraz czy po około tygodniu, dwóch pokażą się tarczniki, jeśli nie to ok a jeśli tak to zabieg należy powtórzyć tylko zamiast wody z mydłem użyć należy wody z denaturatem w proporcji 1:1 a po dwóch godzinach lekki prysznic samą wodą.
2. Kupiłam sobie ostatnio sadzonkę areci ale ponieważ jestem laikiem wsadziłam do doniczki glinianej co mam teraz zrobić przeczekać rok i przesadzić do plastikowej?
Jeśli wcześniej przed wsadzeniem wymoczyłaś doniczkę to nic nie rób a jeśli nie to pozaklejaj plasteliną odpływy i wstaw doniczkę do wanny lub wiaderka z wodą na dwie godziny potem poodklejaj plastelinę, ustaw palmę na podstawku z keramzytem lub zwykłym żwirkiem( tak by woda nie nalewała się do doniczki z wierzchu), palma może w niej rosnąć ( jak duża jest obecna doniczka a jaka była poprzednia, podaj wysokości i średnice góry doniczek). Jak duża jest sadzonka? ( może jakieś zdjęcia możesz wkleić na forum by ją pokazać?)
3. Co to jest ten biohemus i czy podlewa się nim tylko po przesadzeniu?
Za odpowiedź z góry Ci dziękuję, pozdrawiam justyna
Biohumus to nawóz organiczny, nie można nim przenawozić rośliny, można dawać do każdego podlewania( wskazane dawki przez producenta-wystarczają), można nim również podlewać rośliny po przejściach chorobowych i w stanie wskazującym na osłabienie w dawce dwa razy większej niż zaleca producent do normalnego podlewania - tylko nie mieszając już z wodą.
justi28
200p
200p

Post »

Dziękuję Ci Przemku pożyczę aparat i zrobię zdjęcia! Niestety tej doniczki nie wymoczyłam i muszę zrobić według Twoich zaleceń :oops:
justi28
200p
200p

Post »

To właśnie jest moja wpadka z przesadzaniem: Obrazek
a kupiłam ją w takiej doniczce:
Obrazek
justi28
200p
200p

Post »

A tą palmę, którą reanimowałam w domu teściów z tarczników: po tygodniu jeszcze raz się pojawiły potraktowałam tak jak radziłeś wodą i denaturatem potem spłukałam i jeszcze wsadziłam taką tabletkę do ziemi przeciwko tarcznikowi. Parapety również zdezynfektowałam!!! Ale myślę, że mogą się jeszcze pojawić z jaj! Starałam się dokładnie każde listko umyć ale wszędzie mogłam dotrzeć. W tym tygodniu znowu zrobię przegląd ale bynajmniej już na moje oko lepiej wyglądfa ta palma bo napoczątku jak ją zobaczyłam ręce mi opadły w jakim była stanie :shock:
x-C-j
---

Post »

Przesadź te palemki z tej doniczki i to jak najszybciej bo wszystkie Ci się zmarnują, kup doniczkę plastikową palmówkę rozmiar 6, siedemnaście centymetrów średnicy u góry doniczki, Palmy muszą być zawsze przesadzane tak by górna warstwa bryły korzeniowej była na tej samej wysokości w nowej doniczce co w starej tzn nie można posadzić głębiej kłodzinek palemek niż były posadzone, lepiej by miały więcej ziemi podsypane od spodu zobacz ja przesadziłem wczoraj palmy wachlarzowe i zobacz jak wygląda kłodzina przy ziemi jest na tej samej wysokości.

Obrazek Obrazek Obrazek

Co do wielkości doniczki to kup taką to właśnie rozmiar 6 fi 17 to ta czarna na pierwszej fotce a dla porównania na drugim zdjęciu ta sama palemka w małej białej doniczce.

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”