Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu, ja widzę, że Ty poważne eksperymenty robisz :shock: daj znać jak powiodło się to zapylenie :shock:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

zapylenie się powiodło, ale torebki nasienne będą dojrzałe dopiero za kilka miesięcy. bardzo bym chciała kiedyś ujrzeć storczyki, które wykiełkują z tych nasionek (o ile je ktoś wysieje), bo jestem ciekawa, jak będą wyglądały.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dusia musisz po prostu utrzymać kontakt z osobą której dasz nasionka, i poprosić o wiadomość, a może też dostaniesz kwiatka w prezencie :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nie wiem, komu dam nasionka. musi to być ktoś, kto będzie mógł to wysiać lub dać komuś, kto może wysiać. ale nawet jak się uda to komuś przekazać, i tak roślinki zakwitną nie wcześniej niż za 5 lat. chętnie wysiałabym je sama, ale nie mam warunków i rzeczy potrzebnych do wysiewu i hodowania maleńkich siewek.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

u storczyków ok, ale niektóre zaczynają przekwitać. ciekawe, czy pojawią się jeszcze jakieś pędy czy dopiero jesienią.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

u storczyków ok. jednego miniaturka, który ma bardzo słabe korzenie wsadziłam do maleńkiej doniczki wypełnionej kawałkami gąbki wyjętymi z podłoża i beżowym mchem i przykryłam zwykłą przezroczystą doniczką. mam nadzieję, że puści korzonki. ale i tak ma checi do życia, już ponad rok próbuję go odratować, trzymam go pod doniczką, bo gdybym ją zdjęła, liście by mu zwiotczały, a tak są w miarę sztywne i może wyjdą korzonki.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dzisiaj przesadziłam Mini Marka do przeźroczystej doniczki, bo był w brązowej. z jego korzonkami było wszystko ok, ale były blade, bo nie miały dostępu do światła. myślę, że teraz będzie mu lepiej no i będę mogła widzieć jego korzonki. niektóre Phal. już przekwitają, a tym, które są w pąkach, niektóre pąki żółkną i odpadają. pewnie im za zimno.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Dusiu, pokaż swojego MM. Pomimo, że nie kwitnie chętnie go zobaczę. A problem opadających pączków i przedwcześnie przekwiatających kwiatów niestety, ale dotyczy chyba większości z nas :cry:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mamba pisze:Dusiu, pokaż swojego MM. Pomimo, że nie kwitnie chętnie go zobaczę. A problem opadających pączków i przedwcześnie przekwiatających kwiatów niestety, ale dotyczy chyba większości z nas :cry:
MM wygląda zwyczajnie, jest mały jak miniaturek. rośnie teraz w przeźroczystej doniczce, mam nadzieję, że będzie mu lepiej. chciałabym, żeby zakwitł, kwitnące MM są piękne, mimo, że mają małe kwiaty. Mini Mark spodobał mi się, odkąd pierwszy raz takiego zobaczyłam (a było to pod koniec 2005 roku) i zaczęłam o nim marzyć. a pąki niestety często opadają. może na wiosnę już tak nie będą, ale teraz jest chłodno, zwłaszcza na wsch. oknie, bo pod nim nie ma kaloryfera i na nim storczyki najczęściej gubią pąki. białemu 1 usechł, ale ma jeszcze 10. no i zapylonego kwiatka, który za kilka miesięcy stanie się torebką nasienną. i tak pewnie nigdy nie zostaną wysiane, ale chciałam spróbować sama zapylić, żeby zobaczyć, co będzie.
jeden z moich miniaturków chyba gnije przy podstawie. odpadł mu dolny liść i na samym dole jest taki szarobrązowy. pewnie przy podlaniu woda mu się tam dostała, albo skapnęła z korzenia Vandy na niego (bo stoi między Vandami i jak je wkładam po kąpieli do szklanek, czasem skapnie na niego woda, ale staram się wycierać). ale już nic nie da się zrobić. mam nadzieję, że to nie jest jakieś choróbsko, tylko zwykłe gnicie od wody. nie chciałabym, by inne też to spotkało.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Dusiu, to przykre, że jeden z tych o kropkowanych liściach zaczął gnić. Ja już w ciągu miesiaca dwa Phalaenopsis swoje pożegnałam i Cymbidium. Jednak chyba sama się do tego też przyczyniłam. Niestety Cymbidium stało na dworze i zapomniałam, że tam sięgają zraszacze, widocznie woda dostała się między liście, bo po przyniesieniu do domu już zaczął źle wyglądać, a liście żółkły i opadały szybko. Ostatnią sadzonkę z młodych niby uratowną wyrzuciłam wczoraj, cała w środku też była zgniła. Mam na razie dość zdechlaczków i robię przerwę w nabywaniu.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

śnieżka pisze:Dusiu, to przykre, że jeden z tych o kropkowanych liściach zaczął gnić. Ja już w ciągu miesiaca dwa Phalaenopsis swoje pożegnałam i Cymbidium. Jednak chyba sama się do tego też przyczyniłam. Niestety Cymbidium stało na dworze i zapomniałam, że tam sięgają zraszacze, widocznie woda dostała się między liście, bo po przyniesieniu do domu już zaczął źle wyglądać, a liście żółkły i opadały szybko. Ostatnią sadzonkę z młodych niby uratowną wyrzuciłam wczoraj, cała w środku też była zgniła. Mam na razie dość zdechlaczków i robię przerwę w nabywaniu.
inny zaczął gnić, te o kropkowanych liściach żyją, ale ten co kupiłam ostatnio już przekwitł. te o liściach w kropki nie są miniaturkami, są trochę większe. temu co gnije prawdopodobnie weszła między liście woda skapująca z korzenia Vandy. każda strata storczyka jest bardzo przykra, a niestety wiele ich już straciłam odkąd się nimi interesuję. nie da się tak, by zbierać storczyki i żadnego nie stracić. zwłaszcza, jak się ma problem z wodą odpowiednią dla storczyków (deszczówka szkodzi, kranówka jest za twarda). poświęcam moim storczykom bardzo dużo czasu, ale nie da się zauważyć wszystkiego. martwię się o jednego z moich, który na paru liściach ma nieładne żółtawe plamy. na razie się nie powiększają i nie zmieniają, ale pewnie to jakieś paskudztwo, przez które on uschnie. tak kocham storczyki, że nie chcę żadnego stracić i chciałabym, żeby wszystkie były zawsze ładne i zdrowe.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Storczykowa pisze:zrobiłam dziś kilka fotek moim Phalaenopsisom. oto one:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Cuuuda ! :shock:
Mala_MI pisze:Piękne fotki pięknych kwiatów :)
Nic dodać , nic ująć ! :)

Piękne... , ale ten pierwszy :shock: :shock: :shock: Pewnie na wystawie to cudo Kupowałaś ?

Pozdrawiam ! :D
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakie cuda Ty tutaj pokazujesz :shock:
Piękne storczyki , te kropkowane to rarytasy :D