PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 2 cz.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p
Od: 28 gru 2008, o 08:23

Post »

oj co wy mi tu opowiadacie ?? to są Kochane koty oswojone prawie jak własne.Tylko mama kiedyś była dzika i ta nutka drapieżnictwa daje się w znaki :shock: Teraz nie ma kretów myszy nornic na działce itd :D. oj widzę ze tu są bezwzględni fani ptaszków :shock:
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szymonambar222 pisze:oj co wy mi tu opowiadacie ?? to są Kochane koty oswojone prawie jak własne.Tylko mama kiedyś była dzika i ta nutka drapieżnictwa daje się w znaki :shock: Teraz nie ma kretów myszy nornic na działce itd :D. oj widzę ze tu są bezwzględni fani ptaszków :shock:
Skoro zjadają ptaki przy karmniku to świadczy o tym że źle go umiejscowiłeś albo nie potrafisz sobie poradzić z kotami, u mnie nie ma myszy, nornic ani kretów bo walczę z nimi innymi sposobami (trutki, cłapce itp.), kotów też nie ma zostały skutecznie odstraszone - te co się pałętały by polować na ptaki trafiły na krzyżówkę dobermana z rottweilerem :twisted: i już się nie pojawiają a pies na ptaki nie poluje nie interesują go he he. :wink:
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Głos rozsądku...
Chyba niewiele osób zdaje sobie sprawę, jakie spustoszenie wśród drobnego śpiewajacego ptactwa czynią"kotecki". Te nażarte też. Mają to w genach. Na wsi jest jeden, dwa koty w gospodarstwie- i dobrze- na pare hektarów. A w przydomowych ogrodach jeden na 1000 m2. Sąsiadka w porywach trzymała 17 :evil: , do czasu, aż sąsiad sprawił sobie kaukaza i powoli problem sie rozwiazał. Ale słowik śpiewał mi pod domem jedną noc- następnego dnia leżały piórka.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

fox nie do końca dobrze napisałem ostatnie zdanie, chodziło mi o mojego pieska, jego ptaki nie interesują za to koty bardzo. :D
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie chce się powtarzac ale muszę ponieważ, jest dla mnie ważne proszę o odpowiedz.

Chciałbym zrobic w przyszłym roku karmnik automatyczny i tu moje pytanie;

Czy ptakom nie będzie przeszkadzac że karmik BEDZIE wykonany z drewna lakierowanego?

A to dlatego że mam takie właśnie cienkie lakierowane jesionowe deseczki. Są bardzo lekkie no i jest to jesion :D

Poznac można je jedynie po tym że są polakierowane, bo się błyszczą, leżakowały rok na strychu dlatego nic nie czuc,
ale jak wiemy ptaki są w brew pozorom wybredne proszę Was o odpowiedz :o

Z GÓRY DZIĘKUJE 8)
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Buduj :D Ten lakier narażony na warunki atmosferyczne szybko zlezie.
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

OK to już zabieram sie do roboty
Dzięki Mirku

A jak jest najlepsza szerokosc dla takiego karmika czy wedle uznania :D
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Trochę jakby późno :wink: idzie na koniec zimy.
A szerokość- lepiej większy, a najważniejsze, aby dach był nisko i szeroko- pokarm nie może zamakać.
Byle nie tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p
Od: 28 gru 2008, o 08:23

Post »

Czarodziej_ pisze:
Szymonambar222 pisze:oj co wy mi tu opowiadacie ?? to są Kochane koty oswojone prawie jak własne.Tylko mama kiedyś była dzika i ta nutka drapieżnictwa daje się w znaki :shock: Teraz nie ma kretów myszy nornic na działce itd :D. oj widzę ze tu są bezwzględni fani ptaszków :shock:
Skoro zjadają ptaki przy karmniku to świadczy o tym że źle go umiejscowiłeś albo nie potrafisz sobie poradzić z kotami, u mnie nie ma myszy, nornic ani kretów bo walczę z nimi innymi sposobami (trutki, cłapce itp.), kotów też nie ma zostały skutecznie odstraszone - te co się pałętały by polować na ptaki trafiły na krzyżówkę dobermana z rottweilerem :twisted: i już się nie pojawiają a pies na ptaki nie poluje nie interesują go he he. :wink:
Jest zle umiejscowiony ponieważ karmik był zanim były koty.Ale nie mam sumienia je odstraszyć :lol: nie można mieć ciasteczka i zjeść ciasteczko :roll:
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

Niestety, faktycznie najbardziej obżarty kot będzie polował na ptaki :cry: :evil: . Tak było z moimi. I niestety, kiedyś w mojej okolcy było mnóstwo wróbli, latały swoimi koloniami kłócąc się, przyjemnie było patrzeć. Ale kiedy w okolicy rozmnożyly się koty, populacja okolicznych wróbli znacznie zmalała, znacznie tzn. o jakieś 85%. Pamiętam jak moja mama ublewała nad tym - bardzo lubiła te ptaki.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

fox pisze:Kilka dni temu powiesiłem budkę lęgową :) a teraz zrobiłem prowokację ze słoninką :) może na wiosnę zostanie zasiedlona i może będą ;:86 sikoreczki :)

Obrazek
Obrazek

Domek jak najbardziej - udany i przede wszystkim prawidłowo wykonany. Jeżeli otwór jest mały (a chyba jest) - to sikorki murowane.
Jedyna rzecz, która jest niepotrzebna (chociaż ładnie wygląda) to ten patyczek, na którym siedzi sikorka. Jest on naprawdę niepotrzebny. Ptaki zdecydowanie sobie dadzą radę bez niego, a on sam będzie tylko prowokował drapieżnika do "obiadku". Bez problemu "zaczepi" się na nim kot, kuna, wszędobylska sroka a już zdecydowanie łasica. Pomyśl o tym, bo jak to mówią: "diabeł tkwi w szczegółach".
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Witajcie :lol: takich pięknych ptaków jest u nas dużo

Obrazek

Obrazek

Popatrzcie ile szyszek leży koło lipy jest ich na prawdę dużo ,widziałam jak siadał na choinę i z szyszką przeleciał na lipę .Musi pokonać jakieś 20 metrów .

Obrazek
Awatar użytkownika
MążAni
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2009, o 20:58

Post »

Cześć, zerknij tutaj.
Jak widać na zdjęciach ("Ptaki w zajętych budkach lęgowych"), ptaki doskonale radzą sobie bez patyczka :) Dla dudka nawet zaleca się obicie frontu blachą, aby zabezpieczyć przed złodziejami jaj i piskląt.
Mąż Ani
Ogród Ani cz. 1, cz. 2
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”