Ogród nad Oranią

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Oranio przepraszam, że długo nie byłam w Twoim ogrodzie :oops: Nie ogarniam wszystkiego :( Fajnie , że pokazałaś przygodę z pomidorami. Już nie mogę się doczekać własnych i oczywiście będę się z nich cieszyć tak jak Ty :lol:

Jak mi się udadzą :;230
A...i słoneczniki miałaś też przepiękne, lubię je. Córka też sobie zażyczyła i bedę go siać :lol:
Orania pisze: Irenko! W moim wątku na miejsce Jola i Marek pojawił się nowy nick Jolami i avatar - fioletowo-biały kwiatek. Przeczytałam wszystkie posty i wydają mi się pełne. Myślę, że Jola zmieniła nick i nie został on wpisany na listę forumowiczów, W spisie dalej figuruje Jola i Marek. Jeżeli tak jest to sama się dziwię, bo wydaje mi się, że nie tak prosto zmnienić nick bez wiedzy administratora. Ale może się mylę (nie probowałam zmieniać nicku). Spróbuj zapytac się moderatora, czy forumowicz "Jolami" i "Jola i Marek" to ten sam forumowicz.Czy mają ten sam link.Pozdrawiam i myślę, że się wszystko wyjaśni. :lol:
Ooo..Wprowadziłam małe zamieszanie :oops: Oranio masz rację. Zmieniłam nick, znaczy się Admin mi go zmienił na moją prośbę. Wszyskie moje posty i mój wątek są bez zmian z tego co zauważyłam.
A mówisz, że w spisie dalej jest "Jola i Marek"? Może zapomniał zmienić? Muszę to zgłosić.
Pa kochani
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z przyjemnocią pospacerowałam po Twoich włościach :D :D U mnie też sporo mchu, można go skutecznie zwalczyć Mogetonem.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cięte gałęzie...

Obrazek Obrazek
też potrafią zachwycić... :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystko o wiosennych cebulach napisałam u siebie. Powinnaś jak najbardziej posadzić ich mnóstwo. Tym bardziej,że są gatunki,które zasadzisz raz i można o nich zapomnieć - a co roku pięknie przywitają wiosnę. Tulipany to teraz dopiero pewnie kupisz w czerwcu...
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Oranio! Wykonałaś ogromną pracę! A nie zmarzłaś - w ubiegłą sobotę było dość zimno!
Nie będę sie już powtarzać - że drzewka wyglądają rewelacyjnie po tych zabiegach sadowniczo-kosmetycznych :lol: :lol:
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry Oranio!

Co słychać w Twoim Ogrodzie? Idzie Luty podkuj buty?
Jak tam bielenie drzew? Czy postępuje? Czy przycięłaś coś jeszcze?

Jak tam Twoje zakupy nasienne i cebulowo - kłączowe? Są już jakieś?

Czy w tym roku też będzie warzywniak? Jeśli tak to co posiejesz?

Mże masz jakieś nowe zdjęcia?
ps. Oglądałam Twój wątek od początku i widzę, że dostawiłaś nowych zdjęć w starych postach! Bardzo się ucieszyłam, bo lubię tu przychodzić i oglądać.

pozdrawiam, aga
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Witam, witam Wszystkich po małej przerwie! :lol:

...i chociaż bywa mroźnie, ja wciąż doprowadzam do porządku moje jabłoniowe pnie i dzisiaj kolejny oczyszczony z łuszczącej się kory i pobielony tak, by żaden szkodnik nie znalazł sie pod korą.

Obrazek

Dziś również ostatecznie dopatrzyłam się tego szkodnika, który żeruje w drewnie.

Obrazek

Widać go na zdjęciu powyżej, pod odstającą korą i pośrodku fotki. Te osobniki są martwe lub są to larwy. Żywe biegały w nie tak odsłoniętych miejscach. W tym roku usunę go mechanicznie (również za pomocą bielenia) ale gdybym się myliła i jednak była to choroba powodowana grzybem, to w przyszłym roku zastosuję już inny środek.

:D Inspirujący jest ten Ogród...

Przedstawię Wam kilka zdjęć konarów, są bardzo zniszczone ale również i zadziwiające.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to takie kolorowe konarowe pejzaże...

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Pobielone pejzaże, trochę inne...

Zdrewniałe...

hm...to jest Ogród nad Oranią...
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Orania - artystyczna dusza!
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Eeee...Ambusiu, ostatnio tak usilnie wpatruję się w te pnie i konary, że już widzę to, czego nie ma.
A dzisiaj zabrałam się do wycinania suchych gałęzi , gałązek i odstających kikutów w Małym Sadzie. Pozostało tylko usunięcie najwyższych konarów ale tego sama nie zrobię. Bardzo się cieszę, że ten sad nabiera jako takiego wyglądu. Dzisiaj nawet poczułam zbliżającą się wiosnę a to za sprawą śpiewu jakiejś ptaszyny co śpiewa tak właśnie, kiedy zbliża sie wiosna. cho, cho, już niedługo, nieuchronnie...
Trzeba zacząć myśleć o warzywniaku. Agnieszko,wszystko zależy od tego czy będę całe lato na miejscu, czy wyjadę. Jeżeli wyjadę to na długo, więc nie ma mowy o pomidorkach i innych warzywach - teraz potraktuję to jak stracone lato! Ja się chyba chylę ku starości - najchętniej siedziałabym w moim Ogrodzie i świata nie widziała. Ale oczywiście do kolekcji moich niewysianych nasion( z powodu ich nieprzyzwoitej liczebności) dokupiłam buraki, ze względu na to, że ich jeszcze nie sadziłam a poza tym mają przepiękne liście!
Ale na razie wciąż tylko drzewa i drzewa. Bardzo pomogła mi w zrozumieniu tematu książka Z.Soczka i Z.Suskiego Poradnik sadownika z 1983 roku.Temat potraktowany jest od A do Z. Jakoś bardzo lubię te stare wydania...
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oranio! Zdjęcia drzew sa wspaniałe! Aż ciarki przechodzą...Gdy na nie patrzę, zaraz zaczynam rozumieć głębiej sens starych przypowieści, bajek, legend polskich o lesie, dziuplach. Tyle jest w nich ..no właśnie- czego? Siły, woli przetrwania...Mnie niektóre kojarzą się z dłońmi starszych ludzi. Sękatymi, pomarszczonymi, które tyle widziały...Eh, może stąd baśnie, że drzewo nas pogłaszcze pewnego dnia, w naszych troskach...Nie wiem czy są takie baśnie, ale na pewno są.

Gdybyś wyjeżdzała (teraz to jak skazanie na wygnanie!), to może można posadzić jakieś warzywa na zbiór zimowo-wiosenny?

Jakieś cebule siedmiolatki, pory. I inne, jesienne?
ewao
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 gru 2008, o 20:02

Post »

Wędrówkę po ogrodach Forumowiczów zaczęłam od Twego Ogrodu....
Zaczęłam czytanie gdy dworek jeszcze tonął w ciemnościach, a skończyłam o wschodzie słońca...
Jest coś niesamowitego zarówno w Ogrodzie jak i Twoim o nim pisaniu...
Ewa
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A wiesz Oranio że ja też.......
Najwięcej korzystam z z takiej serii broszurek z lat 80-tych. oraz z książki "Ogród przy domu" z 1969 roku, która poza zawartością merytoryczną jest jeszcze pamiątką po moim przyjacielu Stanisławie. od którego uczyłam się praktycznego ogrodnictwa. Stasiu niestety od dziewięciu lat dba o kwiaty w niebiańskich ogrodach, a nam ciągle go brakuje.
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Oranio piękne stare drzewa są w Twoim ogrodzie i pięknie je uchwyciłaś na zdjęciach...Dobrze, że trafiły na Ciebie bo o nie bardzo dbasz :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”