Mój ogród - leda16
Ledo bardzo mi sie podoba Twój ogródek,jest taki naturalny, dużo drzew, kwiatów ,widze że co rusz powstają nowe rabatki .Teren masz duży, więc pomysłów pewno i roślinek Ci będzie przybywać i z każdym dniem będzie jeszcze piękniej. Życzę dużo przyjemnosci w dalszym tworzeniu
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna
A zwłaszcza, że tutaj mamy wspaniałe inspiracje. Co ogród, to jakiś oryginalny pomysł do zaadaptowania. Zawodowi projektanci moga się schować
Wczoraj dziecko złamało łopatę i pokrzywiło widły przy przesadzaniu jałowca. Obcinałam róże i zeschłe liście irysów syberyjskich. Przy okazji wyplewiłam ubiegłojesienne chwasty. Kupiłam serduszkę, zniszczyłam mozgę. Jak myslicie, można już siać trawnik na miejscu tej mozgi? A może pasowałoby tam coś innego? To jest to miejsce na 5-tym zdjęciu w moim 6-tym poście. Ta ciemna kępa przed wierzbą hakuronischi obok oczka, to była właśnie mozga. Wydawało mi się, że ogranicza oś widokową na sad orzechowy, więc ją usunęłam. Chciałabym mieć równocześnie dojście do oczka i troche symetrii więc duży iglak odpada. Równocześnie to jedno z niewielu już słonecznych miejsc w ogrodzie i trochę go szkoda na trawnik. Poszerzanie oczka za pomocą grysu i kamieni też nie wydaje mi się dobrym wyjściem. Słowem - proszę o jakiekolwiek pomysły.
Wczoraj dziecko złamało łopatę i pokrzywiło widły przy przesadzaniu jałowca. Obcinałam róże i zeschłe liście irysów syberyjskich. Przy okazji wyplewiłam ubiegłojesienne chwasty. Kupiłam serduszkę, zniszczyłam mozgę. Jak myslicie, można już siać trawnik na miejscu tej mozgi? A może pasowałoby tam coś innego? To jest to miejsce na 5-tym zdjęciu w moim 6-tym poście. Ta ciemna kępa przed wierzbą hakuronischi obok oczka, to była właśnie mozga. Wydawało mi się, że ogranicza oś widokową na sad orzechowy, więc ją usunęłam. Chciałabym mieć równocześnie dojście do oczka i troche symetrii więc duży iglak odpada. Równocześnie to jedno z niewielu już słonecznych miejsc w ogrodzie i trochę go szkoda na trawnik. Poszerzanie oczka za pomocą grysu i kamieni też nie wydaje mi się dobrym wyjściem. Słowem - proszę o jakiekolwiek pomysły.
Ledo podobno najlepiej wysiewać trawę jest od połowy kwietnia , wtedy mamy pewnośc że juz nie będzie zimy ,a i deszczu jest wtedy więcej.Myśle że cokolwiek posadzisz będzie dobrze ,widac że potrafisz sama zaprojektować [-idzie Ci to dobrze] .A jeśli za jakiś czas coś ci się nie spodoba, wystarczy tylko przesadzić -my w większości tak robimy i jeszcze cieszymy sie z tego, że znów mamy nową robotę
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna
- krzysztofjasik
- 100p
- Od: 22 lut 2007, o 12:41
Co do hosty kochani - nie mam pojęcia. Na etykietce jest napisana nazwa "hosta" i tyle. A te duże rośliny obok ławki, to najprawdopodobniej oman wspaniały. Kwiaty duże, żółte podobne do omiegu. Sama roślina dorasta do 150 -160 cm wysokości. Tu jest zdjęcie kwiatu a tu całej rośliny zrobione b. kiepskim aparatem, ale widać o co chodzi. Bylina, rozsiewa się sama. Uwielbia cień i wilgoć. W tym drugim przypadku może rosnąć nawet w pełnym słońcu Często atakowana przez mszyce, ale to nie problem. Największym problemem jest przesadzanie. Na dalsze odległości korzeń musi być wieziony w wiadrze wody