Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
ja w tym roku tez będę uprawiać cu7kinie, już nawet kupiłam nasiona
Tylko dlatego, że jesienią dostałam od koleżanki kilka cukini i właśnie robiłam placki - pycha.
Nawet skóry się nie obiera, mnie smakuje cukinia ale nie na surowo:)
Tylko dlatego, że jesienią dostałam od koleżanki kilka cukini i właśnie robiłam placki - pycha.
Nawet skóry się nie obiera, mnie smakuje cukinia ale nie na surowo:)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Ja w tamtym roku posiałam cukinię zieloną Astra Polka i żółtą Atena Polka F1. Obie odmiany wg mnie plenne, ale odmiana żółta miała dużo twardszą skórkę i nawet przy młodych owocach tworzyły się duże pestki. Z cukinii robię placuszki (podobne do placków ziemniaczanych, tylko smaczniejsze i z dodatkami), smażę też tak jak kotlety, czyli w bułce i jajku, piekę na grillu, dodaję do lecza, oraz surówek i sałatek w słoiki na zimę, mrożę i konserwuję
Witam.
Cukinia niedobra?
Surówki-dodatek do pomidora i cebuli;pół na pól ogórek i cukinia plus śmietana;cukinia plus szczypiorek plus smietana.
Ale najlepsza jest cukinia z wody-gotowana 5-7 minut ,polana przysmażoną bułką tartą na maśle-tak jak do kalafiora np.
Oczywiście ,tak jemy cukinie wyłącznie małe do 2cm średnicy max,na surówki do 3cm,ze skórką.
Z dużych owoców,po obraniu- wszelkie smażonki tzw leczo.
A i jeszcze jedno,plon przy zbieraniu owoców małych jest większy jak przy zbiorze owoców wyrosniętych.
Życzę smacznego,hej.
Cukinia niedobra?
Surówki-dodatek do pomidora i cebuli;pół na pól ogórek i cukinia plus śmietana;cukinia plus szczypiorek plus smietana.
Ale najlepsza jest cukinia z wody-gotowana 5-7 minut ,polana przysmażoną bułką tartą na maśle-tak jak do kalafiora np.
Oczywiście ,tak jemy cukinie wyłącznie małe do 2cm średnicy max,na surówki do 3cm,ze skórką.
Z dużych owoców,po obraniu- wszelkie smażonki tzw leczo.
A i jeszcze jedno,plon przy zbieraniu owoców małych jest większy jak przy zbiorze owoców wyrosniętych.
Życzę smacznego,hej.
-
- 100p
- Od: 30 sty 2009, o 19:41
-
- 100p
- Od: 30 sty 2009, o 19:41
Tak jak ze wszystkim tak i z cukinią należy wiedzieć jak postępować.
Czyli: w jakim momencie ją zerwać i co z niej zrobić.
Jeżeli konsumujesz ją tak jak np. ogórki to pewnie, że jest niedobra.
Ja robię placki z grubotartej cukini (podobnie jak placki ziemniaczane) - pychota.
Dodaję do sałatek wielowarzywnych albo robię na zimę w zalewie z papryczką chili.
Coś pysznego.
Nie każdy musi wszystko lubieć ale nie powinno się twierdzić, że coś czego się nie lubi lub nie umie odpowiednio przyrządzić jest złe tylko powiedzieć - ja tego jednak nie lubię i tyle.
Czyli: w jakim momencie ją zerwać i co z niej zrobić.
Jeżeli konsumujesz ją tak jak np. ogórki to pewnie, że jest niedobra.
Ja robię placki z grubotartej cukini (podobnie jak placki ziemniaczane) - pychota.
Dodaję do sałatek wielowarzywnych albo robię na zimę w zalewie z papryczką chili.
Coś pysznego.
Nie każdy musi wszystko lubieć ale nie powinno się twierdzić, że coś czego się nie lubi lub nie umie odpowiednio przyrządzić jest złe tylko powiedzieć - ja tego jednak nie lubię i tyle.
Ja sadzę (bo wysiewam wcześniej - kwiecień - w domu i przy ładnej pogodzie weranduję) co 50 cm, ok. 9 szt. cukinię zbieram od lipca do października, starcza nawet na zaprawy zimowe i dla "krewnych i znajomych królika ;). Ale trudno określić jak długo rośnie jedna, bo to zależy od podlewania i pogody. Myślę, że możesz założyć że z jednego krzaka zerwiesz 1 na tydzień.takasobie pisze:Ja kupiłam nasiona cukinii i zamierzam je w maju posiać wprost do gruntu. Ile miejsca mam przeznaczyc na jedną roślinę? Ile owoców wychodzi z jednego krzaka? I obok czego mam posadzić, żeby dobrze się czuła?
Co do samopoczucia cukinii to nigdy się nie zastanawiałam, zawsze rosła mi dobrze.
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 mar 2009, o 17:45
Witam serdecznie. Ja wysiałam do doniczki moją cukinię w połowie marca, ma teraz ok 5 cm wysokości, jest śliczna, silna ale po przeczytaniu porad na forum obawiam się, że toszkę zawcześnie to zrobiłam. Co mogę dalej zrobić z tą cukinią i w jakim momęcie ją przesadzić do osobnych pojemnieków i kiedy do ziemi na działce ją przesadzać ( może pod agrowłukninę). Pomóżcie bo się pogóbiłam.
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Ja też sadzę co roku cukinie i jest to warzywo smaczne ale trzeba je umiejętnie przyrządzić dodając odpowiednich przypraw i ziół, również jako dodatek do sałatek, lecza jest super.
To prawda że troszkę wcześnie wysiałaś i za wcześnie by ją teraz wysadzić pod agrowłókninę, jest ona tak wrażliwa jak ogórek nie lubi niskich temperatur. Jeśli już ma kilka listków ja przesadziłabym ją do większej doniczki i tam niech spokojnie sobie rośnie, a dopiero pod koniec kwietnia przesadziłabym na miejsce właściwe z całą bryła korzeniową. poza tym możesz spokojnie wysiac kilka następnych nasion które zaczną owocować troszkę później.
To prawda że troszkę wcześnie wysiałaś i za wcześnie by ją teraz wysadzić pod agrowłókninę, jest ona tak wrażliwa jak ogórek nie lubi niskich temperatur. Jeśli już ma kilka listków ja przesadziłabym ją do większej doniczki i tam niech spokojnie sobie rośnie, a dopiero pod koniec kwietnia przesadziłabym na miejsce właściwe z całą bryła korzeniową. poza tym możesz spokojnie wysiac kilka następnych nasion które zaczną owocować troszkę później.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności