Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

ja w tym roku tez będę uprawiać cu7kinie, już nawet kupiłam nasiona :)
Tylko dlatego, że jesienią dostałam od koleżanki kilka cukini i właśnie robiłam placki - pycha.
Nawet skóry się nie obiera, mnie smakuje cukinia ale nie na surowo:)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Ewela
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 mar 2008, o 20:17

Post »

Ja w tamtym roku posiałam cukinię zieloną Astra Polka i żółtą Atena Polka F1. Obie odmiany wg mnie plenne, ale odmiana żółta miała dużo twardszą skórkę i nawet przy młodych owocach tworzyły się duże pestki. Z cukinii robię placuszki (podobne do placków ziemniaczanych, tylko smaczniejsze i z dodatkami), smażę też tak jak kotlety, czyli w bułce i jajku, piekę na grillu, dodaję do lecza, oraz surówek i sałatek w słoiki na zimę, mrożę i konserwuję :D
Awatar użytkownika
zosienka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lut 2009, o 16:39

Post »

zastanawiałam się czy da się na balkonie pohodować cukinie i strasznie się cieszę, że się to udaje - nic tylko czekać na wiosnę :D zastanawiam się tylko, która odmiana jest najmniejsza...
Natura jest zawsze mądrzejsza od ludzkich pomysłów.

— Antoni Kępiński
cx

Post »

Witam.

Cukinia niedobra?

Surówki-dodatek do pomidora i cebuli;pół na pól ogórek i cukinia plus śmietana;cukinia plus szczypiorek plus smietana.
Ale najlepsza jest cukinia z wody-gotowana 5-7 minut ,polana przysmażoną bułką tartą na maśle-tak jak do kalafiora np.

Oczywiście ,tak jemy cukinie wyłącznie małe do 2cm średnicy max,na surówki do 3cm,ze skórką.

Z dużych owoców,po obraniu- wszelkie smażonki tzw leczo.

A i jeszcze jedno,plon przy zbieraniu owoców małych jest większy jak przy zbiorze owoców wyrosniętych.

Życzę smacznego,hej.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja kupiłam nasiona cukinii i zamierzam je w maju posiać wprost do gruntu. Ile miejsca mam przeznaczyc na jedną roślinę? Ile owoców wychodzi z jednego krzaka? I obok czego mam posadzić, żeby dobrze sie czuła?
Zbyszek444
100p
100p
Od: 30 sty 2009, o 19:41

Post »

Miejsca przeznaczyć sporo ponieważ rosną dosyć obszerne krzaki.
Owoców zbiera się różnie w zalezności jak dbamy o roślinę.
Nie sadzić obok patisonów, ogórków bo to wszystko dyniowate i będą się wzajemnie zapylać.
Zrywać młode, niezbyt duże. Przerośnięte są twarde i niesmaczne. :lol:
Zbyszek444
100p
100p
Od: 30 sty 2009, o 19:41

Post »

Tak jak ze wszystkim tak i z cukinią należy wiedzieć jak postępować.
Czyli: w jakim momencie ją zerwać i co z niej zrobić.
Jeżeli konsumujesz ją tak jak np. ogórki to pewnie, że jest niedobra.
Ja robię placki z grubotartej cukini (podobnie jak placki ziemniaczane) - pychota.
Dodaję do sałatek wielowarzywnych albo robię na zimę w zalewie z papryczką chili.
Coś pysznego.
Nie każdy musi wszystko lubieć ale nie powinno się twierdzić, że coś czego się nie lubi lub nie umie odpowiednio przyrządzić jest złe tylko powiedzieć - ja tego jednak nie lubię i tyle. :lol:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja chcę posadzić, bo lubię i wiem, że zrywa się taką 20cm. Niestety moja rodzina też uwielbia duszoną a'la leczo stąd moje pytanie, bo posadzę i nie starczy na jeden obiad ;-) A chciałabym zjeśc kilka takich obiadków ;-)
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

takasobie pisze:Ja kupiłam nasiona cukinii i zamierzam je w maju posiać wprost do gruntu. Ile miejsca mam przeznaczyc na jedną roślinę? Ile owoców wychodzi z jednego krzaka? I obok czego mam posadzić, żeby dobrze się czuła?
Ja sadzę (bo wysiewam wcześniej - kwiecień - w domu i przy ładnej pogodzie weranduję) co 50 cm, ok. 9 szt. cukinię zbieram od lipca do października, starcza nawet na zaprawy zimowe i dla "krewnych i znajomych królika ;). Ale trudno określić jak długo rośnie jedna, bo to zależy od podlewania i pogody. Myślę, że możesz założyć że z jednego krzaka zerwiesz 1 na tydzień.
Co do samopoczucia cukinii to nigdy się nie zastanawiałam, zawsze rosła mi dobrze.
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
selin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 mar 2009, o 17:45

Post »

Witam serdecznie. Ja wysiałam do doniczki moją cukinię w połowie marca, ma teraz ok 5 cm wysokości, jest śliczna, silna ale po przeczytaniu porad na forum obawiam się, że toszkę zawcześnie to zrobiłam. Co mogę dalej zrobić z tą cukinią i w jakim momęcie ją przesadzić do osobnych pojemnieków i kiedy do ziemi na działce ją przesadzać ( może pod agrowłukninę). Pomóżcie bo się pogóbiłam. :(
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Ja też sadzę co roku cukinie i jest to warzywo smaczne ale trzeba je umiejętnie przyrządzić dodając odpowiednich przypraw i ziół, również jako dodatek do sałatek, lecza jest super.

To prawda że troszkę wcześnie wysiałaś i za wcześnie by ją teraz wysadzić pod agrowłókninę, jest ona tak wrażliwa jak ogórek nie lubi niskich temperatur. Jeśli już ma kilka listków ja przesadziłabym ją do większej doniczki i tam niech spokojnie sobie rośnie, a dopiero pod koniec kwietnia przesadziłabym na miejsce właściwe z całą bryła korzeniową. poza tym możesz spokojnie wysiac kilka następnych nasion które zaczną owocować troszkę później.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli teraz jak wysieje nasiona do doniczek to dobrze wyjdzie?
Bo ja zielona jestem i chciałam w kwietniu wprost do gruntu wsiać. Może kilka wsieję do doniczek, a kilka póżniej do gruntu?
Awatar użytkownika
Mateusz
100p
100p
Od: 13 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, możesz wysiać teraz do doniczek. Ja też wysieję za kilka dni. Możesz wysiać też w połowie kwietnia czy w maju do gruntu- będziesz miała późniejsze. Ja robię tak co roku- najpierw w domu do doniczki, za ok. miesiąc siew do gruntu. Tym sposobem mam cukinię na bieżąco.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”