Ogórek kolczasty - kiwano
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3606
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Opole
Ogórek kolczasty - kiwano
Spotkałam opinię, że te ogórki nie chorują. Ciekawa jestem, czy są łatwe w uprawie bez tunelu i jak smakują.
Waleria
-
- ---
- Posty: 423
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
- Lokalizacja: Błonie
Ogórek afrykański, kiwano - Cucumis metuliferus. Jego inna nazwa to ogórek kolczasty. Poczytaj na jego temat http://www.biol.uni.wroc.pl/obuwr/festi ... togor.html Ja go niestety nie uprawiałem.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3606
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Opole
Kacper! Dziękuję, poczytałam, co nie co już wiem. Trafiłam tam na śmieszne zdanie, by osłaniać je czarną folią. Chodzi z pewnością o to, by uprawiać je na czarnej folii.
Gdzieś mi mignęła informacja, że właśnie w Skierniewicach pracują nad wyhodowaniem kiwano przystosowanego do naszych warunków klimatycznych. Nie wiem, nie pytałam jeszcze w żadnym sklepie. Na aukcjach przesadzają, chcą 1zł za nasionko, a w jednym ogóreczku potrafi być 500 nasion.
Trafiłam też na różne opinie na temat smaku, od takich że nigdy w życiu więcej, do pozytywnych, że orzeźwiające.
Gdzieś mi mignęła informacja, że właśnie w Skierniewicach pracują nad wyhodowaniem kiwano przystosowanego do naszych warunków klimatycznych. Nie wiem, nie pytałam jeszcze w żadnym sklepie. Na aukcjach przesadzają, chcą 1zł za nasionko, a w jednym ogóreczku potrafi być 500 nasion.
Trafiłam też na różne opinie na temat smaku, od takich że nigdy w życiu więcej, do pozytywnych, że orzeźwiające.
Waleria
Ja z powodzeniem uprawiam kiwano.
Warto zaznaczyć, że kiwano ma "bliżej" do melona niż ogórka.Pochodzi z Afryki, jednak idealnie nadaje się do uprawy w naszych, polskich warunkach. Ma lekko słodkawy smak o bananowym smaku. Miąższ świeżych owoców można dodawać do sałatek owocowych i deserów, albo po prostu wyjadamy go łyżeczką.
Owoce kiwano można przechowywać aż do wiosny.
Warto zaznaczyć, że kiwano ma "bliżej" do melona niż ogórka.Pochodzi z Afryki, jednak idealnie nadaje się do uprawy w naszych, polskich warunkach. Ma lekko słodkawy smak o bananowym smaku. Miąższ świeżych owoców można dodawać do sałatek owocowych i deserów, albo po prostu wyjadamy go łyżeczką.
Owoce kiwano można przechowywać aż do wiosny.
Kiwano mozemy jeść, kiedy ma intensywnie pomarańczową skórkę i zielony miąższ. Ja jesienią zrywałam jeszcze zielone owoce i jakiś czas musiały dojrzewać. Raz zdarzyło mi się kupić owoc kiwano w markecie. Niestety okazało się niezjadliwe (owocoe zrywane są niedojrzałe i co prawda skórka jest pomarańczowa, ale miąższ był żółty i cierpki- fuuuuj!), więc nie polecamWaleria pisze:Marysia! W jakim stadium dojrzałości jest najsmaczniejszy? W jakich warunkach da się przechować do wiosny, i czy na wiosnę też jest smaczny?
Jeżeli chodzi o przechowywanie to nie ma jakiś szczególnych wamagań. Ważne jest tylko, żeby nie pokaleczyły sie nawzajem kolcami- możemy je owinąć grubym papierem.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3606
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Opole
Ja mam zamiar parę nasionek wprost do gruntu, trochę wcześniej, niż zalecają, jeśli oczywiście będzie odpowiednia pogoda. Poprzykrywam najwyżej to obciętymi butelkami, włókniną. Gdybym miała miejsce, to bym parę ziarenek posadziła do torfowych doniczek, bo na pewno jak wszelakie dyniowate nie lubi przesadzania. W ramach eksperymentu będę sadzić w różnych terminach.
Waleria