Palma królewska (Phoenix canariensis) - sianie,pielęgnacja,problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zabcia_paula
500p
500p
Od: 24 sty 2009, o 10:34

Post »

Jeśli mogę coś poradzić na szybsze kiełkowanie...z własnego doświadczenia wiem, że kiełkują już nawet po kilku tygodniach. Robię w ten sposób, że wierzchnią warstwę okrywy nasiennej ścieram delikatnie bardzo drobnym papierem ściernym po czym umieszczam je w pojemniku z wodą i czekam aż wykiełkuje (oczywiście pilnuję żeby woda nie wyparowała). Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Palma kanaryjska

Post »

Witam forumowiczów palmowiczów,
Ja właśnie skusiłam się na biedronkową palmę kanaryjską.
Wygląda ładnie. Ma jakieś 0,5 m wysokości (bez doniczki) i takie już rozłożone pędy.
Nie ma korzeni na wierzchu, ale wydaje mi się, żę ma trochę za małą doniczkę i chyba muszę ją przesadzić do trochę większej (podobno palmy tego nie lubią).
Postawiłam ją w holu, nie w zupełnym cieniu, takim rozproszonym świetle (nie wiem, czy nie będzie miała za ciemno)
Trochę mam stres bo chciałabym, żeby mi się uchowała :)

Pozdrawiam, Ania
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To nie prawda, że palmy źle znoszą przesadzanie.
Na pewno doniczka jest miękka i plastikowa.
Chwyć za palmę i wyjmij ją pionowo z doniczki.
Moim zdaniem na dnie będzie pełno korzeni.

?
Aragrod
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 kwie 2008, o 18:33

Post »

No więc do pewnego czasu wszystko szło dobrze z hodowlą. Jednak od pewnego czasu dostrzegłem, że palmy(są dwie w doniczce) usychają. Jednak z nich się przechyliła, a druga jest prosto. Ten kawałek rośliny skąd wyszedł liść zbrązowiał(czubek). Warunki w jakich je hoduję: podlewam raz na tydzień, temperatura 20 stopni, nie stoją bezpośrednio na słońcu. I tutaj mam pytanie co mam robić by przestały usychać.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Najpierw je pokaż razem z doniczką i widokiem na ziemię. :wink:
Aragrod
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Proszę, mam nadzieję, że dobrze zrobione.

Obrazek Obrazek
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

One nie mają czasem za sucho?Bo ziemia odstaje od doniczki.
Pozdrowienia
x-C-j
---

Post »

Mają za sucho wręcz maja popiół dlatego schną nie można pozwalać by aż tak bardzo przeschła ziemia, ona może przeschnąć ale powierzchniowo, wstaw je do jakiegoś naczynia z wodą i niech tak stoi doniczka do momentu aż ziemia na powierzchni stanie się wilgotna, ponadto proponowałbym je rozsadzić do osobnych doniczek bo im później tym trudniej bez uszkodzenia będzie Ci rozdzielić system korzeniowy obu palm jak się korzenie posplatają. :wink:
Aragrod
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dobra dzięki Wam za rady. Co do przesadzenia to zrobię to, mam nadzieję, że da się jeszcze je odratować, bo naprawdę są już suche. Nie podlewałem tak mocno bo bałem się je przelać.
Awatar użytkownika
Azarat
100p
100p
Od: 17 sty 2009, o 15:31

Moje Fenixy

Post »

Miesiąc temu posadziłem 9 nasion do takiej szklarenki:
Obrazek
Dzisiaj, gdy zauważyłem że korzenie wychodzą przez otwory na odprowadzenie wody. Z 9 nasion duży korzeń puściło 6, jedno dopiero zaczęło wypuszczać, a 2 w ogóle się nie ruszyły. Przesadziłem je do doniczek i umieściłem w większej szklarence. Z tym że te które w ogóle nie zaczęły rosnąć wsadziłem do jednej wspólnej doniczki.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51

Post »

Tak, też kupiłem palmę kanaryjską z Biedronki, u mnie po przesadzeniu rosnie bardzo dobrze, zauważyłem znaczy efekt przy stosowaniu nawozów, (palma stoi na dworze ponieważ wytrzymuje -10 st) rośnie bardzo szybko
x-C-j
---

Post »

Palma kanaryjska inaczej phoenix canariensis w naszym klimacie zmarznie już przy - 5 stopniach.
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51

Post »

a tu mam inne żródło proszę
http://gardenbreizh.org/modules/gbdb/pl ... ensis.html
ale nie znam francuskiego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”