Wszystko o... pomidorach. - 3cz.(20.01.09-29.05.09)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zbyszku, ja się wcale nie gniewam :) Mimo że pomidorki Tobie nie urosły, to widać że obrodziły :) Pomidor u mnie na balkonie, ma pełnić funkcję nie tylko użyteczną, ale także dekoracyjną, więc chyba lepiej będzie wyglądał jeden krzaczek w doniczce. Zasilać chemią nie mam zamiaru, skoro mam je zjeść :) Może ich być mniej, ważne że smaczne ;) Koło jednej roślinki nie będzie znowu tyle chodzenia :) młoda jeszcze jestem, nic mi nie będzie :D
Również pozdrawiam serdecznie :)
Zbyszek444
100p
100p
Od: 30 sty 2009, o 19:41

Post »

Katrin. No to fajnie. To, że jesteś młodziutka i ładniutka to widać na fotce Napisałem, że to kłopot chodzić przy jednej roślince, ale taki sam, chodzić przy większej ilości- Tylko jakie są końcowe efekty???

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wiadomość dla amatorów uprawy pomidorów w doniczkach - mając do wyboru podłoże - torf lub kokos , lepiej wybrać kokos , ponieważ dłużej utrzymuje dobre własności fizyczne , wolniej osiada niż torf . Można kupić w niektórych sklepach ogrodniczych suszone prasowane ,, cegły '', po namoczeniu robi się z tego 8 l podłoża , bez robactwa i bez grzybów .

Niżej pomidor w doniczce , niedawno pożarty ( był wyjątkowo smaczny ) . Obrazek
Big Zebra zapylona malinówką , widoczna słaba zebrowatość.
Obrazek

Pozdrawiam , kozula
Awatar użytkownika
Weigela
100p
100p
Od: 14 maja 2007, o 19:37

Post »

Jak to -niedawno pożarty? Czy to znaczy,że on rósł w domu w doniczce? :D
Zbyszek444
100p
100p
Od: 30 sty 2009, o 19:41

Post »

Kasiu. Do karłowatej odmiany to w zasadzie nie ma potrzeby dawać paliki, ale ta odmiana to jest taka normalna. Konkretnie "Atol"- średiowczesne i "Gigant"- późne. Zawsze wysiewam i sadzę minimum dwie trzy odmiany o różnym terminie dojrzewania. Mam dlatego swoje pomidorki od lipca tak gdzieś do połowy października. To, że one wyglądają trochę mikro, to skutek okropnej suszy jaką mieliśmy w ubiegłym roku. Jeszcze sprawa palików. Nie ma jakiejś specjalnie zalecanej grubości czy szerokości. To zależy z jakiego drewna są te paliki. Moje mają różnie- 2x2cm, ale również 2x4, 3x3 albo okrągłe ośr. 2-3cm. Jak widzisz nie ma jakiejś jednej konkretnej grubości czy szerokości.
Jeszcze wrócę do pomidorków: faktycznie nie puszczam ich za wysoko, ale za to prowadzę na 2-3 pędy. :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Weigela , rósł w doniczce , wysiany na pocz. września , wyjątkowo smaczny mimo zimowego światła .

Pozdrawiam , kozula
Awatar użytkownika
zosienka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lut 2009, o 16:39

Post »

Ja polecam pomidorki Yellow Pear Shaped - koktailowe, żółte w kształcie gruszki. Rosną zarówno w gruncie, jak i na balkonie w donicy, choroby się ich nie imają i mają bardzo dużo smacznych owoców. Ciekawostką jest, że omijały je ślimaki a czerwone zjedły doszczętnie... W tym roku nie dysponuję już działką - przerzucam się na uprawę balkonową Yellow Pear Shaped plus Balkoni Red :D
Natura jest zawsze mądrzejsza od ludzkich pomysłów.

— Antoni Kępiński
Smolkus1993
200p
200p
Od: 14 lis 2007, o 14:21

Post »

powie mi ktoś jaka jest odmiana o średnich owocach ale bardzo plenna ?
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Zbyszek444 pisze:Tulipanku. Jak już kupiłeś te nasionka to jeżeli zostaną - nic nie stoi na przeszkodzie aby je przytrzymać do następnego roku. Zakładam, że masz gdzie trzymać te siewki i później będziesz miał gdzie trzymać sadzonki po przepikowaniu. To wymaga sporo zabiegów samodzielnie wychodować sobie własne sadzonki, ale jak to mówią:" nie święci garnki lepią".

:lol: :lol: :lol: :lol:

powodzenia
Dzięki Zbyszku :wink: . Mam miejsce na 2 długich parapetach i na desce do prasowania :;230 . Ostatnio klapło mi troche domowych :/ , a reszte upcham gdzie indziej jak będzie potrzeba :wink: :lol: . Wiem , że mogłem kupić z 15 flancy po 1zł na rynku.. , ale chcę spróbować :lol: , a jaka radość pózniej z własnoręcznie wysianych :wink: :D .

kozula - piekne pomidorki :shock: , w domu tak ładnie urosły :shock: . Na pewno pyyyha :P :wink: . Ja uwielbiam pomidory ;:8 :lol: .

Pozdrawiam :D .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

zosienka pisze:Ja polecam pomidorki Yellow Pear Shaped - koktailowe, żółte w kształcie gruszki. Rosną zarówno w gruncie, jak i na balkonie w donicy, choroby się ich nie imają i mają bardzo dużo smacznych owoców. Ciekawostką jest, że omijały je ślimaki a czerwone zjedły doszczętnie... W tym roku nie dysponuję już działką - przerzucam się na uprawę balkonową Yellow Pear Shaped plus Balkoni Red :D
Szkoda tylko że tak ciężko kupić nasiona tych pomidorków. Szukałam już w wielu miejscach i najczęściej spotykane to koralik
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Tak, widziałam, tylko za przesyłkę bym zapłaciła 9,50 + 2zł za nasionka + 2,50 za przelew, co nijak mi się nie opłaca. Jak bym w sklepie znalazła to była bym szczęśliwa :) Znalazłam jeszcze na allegro, cena za przesyłkę 2,50 i nad tym się zastanawiam :D
Awatar użytkownika
zosienka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lut 2009, o 16:39

Post »

katrina26 - ja je widziałam chyba nawet w tesco... i w zwykłych ogrodniczych tez się zdarzają - szukaj bo warto :D
Natura jest zawsze mądrzejsza od ludzkich pomysłów.

— Antoni Kępiński
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50

Post »

Dla mnie jaka by odmiana nie była to i tak lepsza od tej ze sklepu

:wink:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”