Datura - dyskusje,prezentacje kwitnień Cz.1(0.6.2006 - 12.2007)
O cynamonie juz wcześniej wiedziałam ;-) Kilka lat temu hodowałam Muchołówki a one są delikatne i nie można przy nich stosować chemii a rosną w bardzo wilgotnej ziemi więc często można u nich spotkać choroby grzybiczne na które idealnym lekarstwem jest cynamon.
Ciekawe ile jeszcze z naszych przypraw ma podobne zastosowanie (?)
Pozdrówki!
Ciekawe ile jeszcze z naszych przypraw ma podobne zastosowanie (?)
Pozdrówki!
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A może Twoje datury " złapały " przędziorka ? Wtedy też żółkną liście. Ja przed wystawieniem datury na dwór pryskam goły badylek i ziemię po wierzchu preparatem przeciw przędziorkom. I spokój. Słońce , o ile roślina ma wystarczająco dużo wody, nie szkodzi daturom !nemo56 pisze:moim daturom żółkły liście w pełnym słońcu mimo podlewania.
- krzysztofjasik
- 100p
- Od: 22 lut 2007, o 12:41
Jeśli chodzi o moją daturkę to rośnie w ziemi, myślę że taki efekt można uzyskać tylko w ziemi ( wtedy roślina ma dostęp do zasobów - woda nawozy) nie trzeba chodzić z wodą co parę godzin.
W zimie przechowuję w garażu lub mniejsze roślinki w pokoju z wyłączonym do minimum ogrzewaniem (mam takie możliwości).
moje roślinki budzą się po zimie:
to link: (nie jestem pewien czy dobrze działa bo mam słaby dostęp do internetu)
http://rjaroslaw.fotosik.pl/albumy/151592.html
pozdr
Jarek
W zimie przechowuję w garażu lub mniejsze roślinki w pokoju z wyłączonym do minimum ogrzewaniem (mam takie możliwości).
moje roślinki budzą się po zimie:
to link: (nie jestem pewien czy dobrze działa bo mam słaby dostęp do internetu)
http://rjaroslaw.fotosik.pl/albumy/151592.html
pozdr
Jarek
- jolciajci
- Przyjaciel Forum
- Od: 26 lut 2007, o 13:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam RJaroslaw. Właśnie teraz poszłam zobaczyć moje nasionka i o dziwo już jedno wyszło Ja mam mnożarkę z matą elektryczną i może dlatego będą z tego efekty bo tam jest stała temperatura 25 st C.Hura , będą datury.Teraz będę zaglądać tam codziennie i będę pisać czy wychodzą czy się zbuntowały.DATURĘ ŻÓŁTĄ masz RJarosław przepiękną. Ja w tym roku też sadzę je do gleby , bo to są dla nich najlepsze warunki. Na jesieni przygotowałam już dla nich miejsce.Pozdrawiam.
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Dopiero w tym roku zaczynam przygodę z Daturami ;-)
Dostałam dwie piękne sadzonki od Iwika i zastanawiam się nad wkopaniem ich do gruntu (oczywiście za jakiś czas ;-) ).
Dołujecie Datury w doniczkach czy też wysadzacie je bez nich do ogrodu?
Jak na takie zabiegi reaguje bryła korzeniowa? Nie przeszkadzaja jej uszkodzenie korzeni powodowane jesiennymi "wykopkami" ??
Z nasionami Datur dałam już sobie spokój... z posadznych 20 wzeszło mi tylko jedno
Dostałam dwie piękne sadzonki od Iwika i zastanawiam się nad wkopaniem ich do gruntu (oczywiście za jakiś czas ;-) ).
Dołujecie Datury w doniczkach czy też wysadzacie je bez nich do ogrodu?
Jak na takie zabiegi reaguje bryła korzeniowa? Nie przeszkadzaja jej uszkodzenie korzeni powodowane jesiennymi "wykopkami" ??
Z nasionami Datur dałam już sobie spokój... z posadznych 20 wzeszło mi tylko jedno
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ale jesteś szczęściara Dorko!
Jakie kolory datur będziesz mieć?
Żeby uchronić bryłę korzeniową jesienią przed nadmiernym uszkodzeniem podczas wykopywania - uprawiam daturę (a w tym roku już wszystkie tak będę uprawiać)
w plastikowym koszu na papiery.
Poprzez otwory łatwo korzenie przedostają się dalej czerpiąc wszystkie niezbędne składniki bezpośrednio z ziemi ogrodowej.
Jesienią natomiast wykopując roślinę pozostawia się pewną część bryły korzeniowej bez naruszenia (ta część w koszu).
Metoda sprawdzona - bardzo dobre efekty.
Jakie kolory datur będziesz mieć?
Żeby uchronić bryłę korzeniową jesienią przed nadmiernym uszkodzeniem podczas wykopywania - uprawiam daturę (a w tym roku już wszystkie tak będę uprawiać)
w plastikowym koszu na papiery.
Poprzez otwory łatwo korzenie przedostają się dalej czerpiąc wszystkie niezbędne składniki bezpośrednio z ziemi ogrodowej.
Jesienią natomiast wykopując roślinę pozostawia się pewną część bryły korzeniowej bez naruszenia (ta część w koszu).
Metoda sprawdzona - bardzo dobre efekty.