Datura - dyskusje,prezentacje kwitnień Cz.1(0.6.2006 - 12.2007)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
calla70
50p
50p
Od: 2 lut 2007, o 19:23

Post »

A poza tym znalazłam na forum o daturach myślę dość istotną informację dla nas hodowców otóż po obcięciu gnijącej łodygi ranę posypać cynamonem :shock: który w stosunku do rośliny jest w pewnym sensie antybiotykiem, zabija zarazki tak, że z boku swobodnie mogą puszczać pąki:
Obrazek
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

calla70 pisze:A poza tym znalazłam na forum o daturach myślę dość istotną informację dla nas hodowców otóż po obcięciu gnijącej łodygi ranę posypać cynamonem :shock: który w stosunku do rośliny jest w pewnym sensie antybiotykiem, zabija zarazki tak, że z boku swobodnie mogą puszczać pąki:
Obrazek
Musze to wypróbować z tym cynamonem.

Ja używam wody studziennej i nie mam pojęcia jaką wode mam. hmmm musze to sprawdzić.
Awatar użytkownika
calla70
50p
50p

Post »

Tylko że z nasion nie zawsze wychodzi kolor rośliny matecznej ! to zależy jeszcze od ojca :D
Tzn zależy na czym wcześniej siedziały owady które zapyliły tę roślinę :idea:
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33

Post »

O cynamonie juz wcześniej wiedziałam ;-) Kilka lat temu hodowałam Muchołówki a one są delikatne i nie można przy nich stosować chemii a rosną w bardzo wilgotnej ziemi więc często można u nich spotkać choroby grzybiczne na które idealnym lekarstwem jest cynamon.
Ciekawe ile jeszcze z naszych przypraw ma podobne zastosowanie (?)
Pozdrówki!
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

nemo56 pisze:moim daturom żółkły liście w pełnym słońcu mimo podlewania.
A może Twoje datury " złapały " przędziorka ? Wtedy też żółkną liście. Ja przed wystawieniem datury na dwór pryskam goły badylek i ziemię po wierzchu preparatem przeciw przędziorkom. I spokój. Słońce , o ile roślina ma wystarczająco dużo wody, nie szkodzi daturom !
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
calla70
50p
50p

Post »

Uważajcie ze środkiem na przędziorki jak ja kiedyś strułam jesienią to przez następne 2 lata nie odważyły się zakwitnąć :oops: chyba przesadziłam ... ale przędziorków się pozbyłam i mam spokój do dnia dzisiejszego :wink:
RJaroslaw
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 mar 2007, o 23:04

Post »

Witam
to jest link do obiecanego zdjecia mojej datury - żółtej:
Obrazek
Mam pytanie do : jolciajci jak tam twoje nasionka :?:
Ja już oczekuję ponad 2 tygodnie i nic :!:

pozdr
Jarek
RJaroslaw
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jeszcze jedno pytanko
Ja posadam żółtą i łososiową w swoim ogrodzie, i żółta jest zawsze większa i ma więcej kwiatów. Czy to jest kwestja mjeisca posadzenia czy to urok odmiany :?: :?: :?: :?:
Bo jeśli chodzi o podlewanie i zasilanie to są takie same.
pozdr
JarekR
Awatar użytkownika
krzysztofjasik
100p
100p
Od: 22 lut 2007, o 12:41

Post »

Szok !Datura jest gigantyczna!!Czy dobrze widzę,że ona rośnie w gruncie?A co robisz z nią zimą?
Pozdrawiam.Magda.
RJaroslaw
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jeśli chodzi o moją daturkę to rośnie w ziemi, myślę że taki efekt można uzyskać tylko w ziemi ( wtedy roślina ma dostęp do zasobów - woda nawozy) nie trzeba chodzić z wodą co parę godzin.
W zimie przechowuję w garażu lub mniejsze roślinki w pokoju z wyłączonym do minimum ogrzewaniem (mam takie możliwości).
moje roślinki budzą się po zimie:
to link: (nie jestem pewien czy dobrze działa bo mam słaby dostęp do internetu)
http://rjaroslaw.fotosik.pl/albumy/151592.html
pozdr
Jarek
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:87 Witam RJaroslaw. ;:154 Właśnie teraz poszłam zobaczyć moje nasionka i o dziwo już jedno wyszło :!: Ja mam mnożarkę z matą elektryczną i może dlatego będą z tego efekty bo tam jest stała temperatura 25 st C.Hura :!: , będą datury.Teraz będę zaglądać tam codziennie i będę pisać czy wychodzą czy się zbuntowały.DATURĘ ŻÓŁTĄ masz RJarosław przepiękną. Ja w tym roku też sadzę je do gleby , bo to są dla nich najlepsze warunki. Na jesieni przygotowałam już dla nich miejsce.Pozdrawiam.
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33

Post »

Dopiero w tym roku zaczynam przygodę z Daturami ;-)
Dostałam dwie piękne sadzonki od Iwika i zastanawiam się nad wkopaniem ich do gruntu (oczywiście za jakiś czas ;-) ).
Dołujecie Datury w doniczkach czy też wysadzacie je bez nich do ogrodu?
Jak na takie zabiegi reaguje bryła korzeniowa? Nie przeszkadzaja jej uszkodzenie korzeni powodowane jesiennymi "wykopkami" ??

Z nasionami Datur dałam już sobie spokój... z posadznych 20 wzeszło mi tylko jedno :(
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ale jesteś szczęściara Dorko! :D
Jakie kolory datur będziesz mieć?

Żeby uchronić bryłę korzeniową jesienią przed nadmiernym uszkodzeniem podczas wykopywania - uprawiam daturę (a w tym roku już wszystkie tak będę uprawiać)
w plastikowym koszu na papiery.
Poprzez otwory łatwo korzenie przedostają się dalej czerpiąc wszystkie niezbędne składniki bezpośrednio z ziemi ogrodowej.
Jesienią natomiast wykopując roślinę pozostawia się pewną część bryły korzeniowej bez naruszenia (ta część w koszu).
Metoda sprawdzona - bardzo dobre efekty. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”