Kaktusy i sukulenty - 1cz.(2006.07-04.2008)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

O Zygokaktusie inaczej Epifylum lub kaktusie Bożonarodzeniowym:
W naturze to epifit,u nas doniczkowy.
Wymaga ziemi żyznej ,zasilonej obornikiem.
pH<7 czyli lekko kwaśne.
Zimą wymaga temperatury ok.8-12*C
6 tygodni po kwitnieniu(kwitnie w grudniu) przechodzi okres spoczynku.Wtedy właśnie wymagana jest dla niego tem.8*C i nie podlewanie.
Lato jak wszystkie epifity znakomicie czuje sie na powietrzu w miejscu osłoniętym ,półcienistym.
Wymaga częstego zraszania aż do końca sierpnia.
Potem zaczyna tworzyć pąki kwiatowe,wymaga wtedy ostrożnego obchodzenia się z nim bo bardzo łatwo pąki te gubi.
Przenosząc do domu ,należy nakrywać go folią lub ustawienia na tacy z mokrymi kamykami w celu zwiększenia wilgotności.
Podobnych warunków wymaga Schlumbergera truncata,S.ucięta
Myślę,że przyda Ci się ta informacja,a Twój Zygokatus w tym roku juz zakwitnie. :)
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39

Post »

Tłuczeń ceglany (czerwony kamień) można kupić w sklepach sprzedających karmy dla gołebi. Ewentualnie lecznicach dla zwierząt (aptekach weterynaryjnych) Występuje pod różnymi nazwami, drugi człon nazwy to czerwony kamień. Piasek PUSSY (wyłącznie niebrylący ) w sklepach z art. zoologicznymi. Jest jeszcze podłoże do uprawy roślin SERAMIS o tym samym składzie. Wszystkie te podłoża stosuje jako jedyne (nie mieszane z innymi składnikami) w uprawie kaktusów. Pozdrawiam
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
Awatar użytkownika
Sylwinka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 paź 2006, o 01:08

Post »

Dzięki :)

No fajnie by było, żeby zakwitł, problem tylko w tym, że całe wakacje najprawdopodobniej nie ma mnie w Polsce więc niestety nie będę mogła się tym tak bardzo cieszyć. No ale może w grudniu się uda. Ech i to mi przypomina, że koniecznie muszę znaleźć kogoś odpowoedniego coby zadbał o moje wszystkie roślinki...

Co do naworzenia, to rzeczywiście zauważyłam, że dopióki go nawoziłam (do jesieni) często wypuszczał nowe listki, a teraz przestał. No coż, niedługo znów zacznę dokarmiać.
Pozdrawiam,

Sylwia
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Moje kaktusy i sukulenty po wiosennym przesadzeniu( ziemia - wymieszałem trochę czarnoziemu ze wsi z nawożonego dwa lata temu pola z piaskiem rzecznym, ziemią do kaktusów z kwiaciarni i grubszym żwirem akwarystycznym-mam nadzieję że będzie dobra taka mieszanka) , zrobiłem ogródki kaktusowe bo do tej pory każdy rósł osobno, czy to im nie zaszkodzi?

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Kompozycje są absolutnie piękne :D ,to że kaktusy rosną razem absolutnie im nie zaszkodzi ,ale nie mogę się wypowiedzieć odnośnie podłoża czy jest właściwe czy nie.
Najważniejsze dla kaktusów, tuż po przepuszczalności podłoża, jest jego
pH =6 lub niewielkie odchylenia,bo przy pH=8 podobno zupełnie nie rosną.
Mieszanka którą sporządziłeś gwarantuje dobrą przepuszczalność ale co z pH? :)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Powinno być lekko kwaśne bo większość mieszanki stanowi ziemia do kaktusów tzw. kaktusomat o prawidłowym dla nich pH a ziemia z pola z przefermentowanym i przerobionym przez ziemię nawozem drobiowo - bydlęcym też nie powinna im chyba zaszkodzić?
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p
Od: 8 mar 2007, o 10:57

Post »

Czy ziemia do kaktusów aż tak bardzo różnie się od tak zwanej „uniwersalnej”?
Przyznam się bez bicia, że stosuje zwykłą ziemie. Nigdzie u mnie nie widziałem ziemi do kaktusów. Ale chyba będę musiał kupić na allegro czy bardziej poszukać. Chce żeby kaktusiki rosły mi pięknie.
Awatar użytkownika
Abudabi
500p
500p
Od: 19 mar 2007, o 19:04

Post »

Zaczarowany pisze:Czy ziemia do kaktusów aż tak bardzo różnie się od tak zwanej „uniwersalnej”?
Przyznam się bez bicia, że stosuje zwykłą ziemie. Nigdzie u mnie nie widziałem ziemi do kaktusów. Ale chyba będę musiał kupić na allegro czy bardziej poszukać. Chce żeby kaktusiki rosły mi pięknie.

http://priv.twoje-sudety.pl/~kojot222/p ... dloze.html :wink:
Poszukaj w centrach ogrodniczych. Nie powinno być trodno znaleźć. Co innego worki torfu do rosiczek, o pojemności mniejszejniż 80l, w wiosce łódź 8) :wink:

Mam prośbę o zidentyfikowanie moich anonimowych kaktusów :)

Obrazek Obrazek Obrazek

dziękuję
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

Abudubi kolego. Jeśli chcesz, aby twoje kaktusy zostały zidentyfikowane musisz wrzucić zdjęcia do tematu „ Co to za roślinka”. Ten temat nie cieszy się duża popularnością. I lepiej jak zapytasz o każdą roślinkę z osobna. Ja niestety nie znam nazw tych kaktusów, ale mam tego po lewej na pierwszym zdjęciu.
Pozdrawiam. Ładny masz ten mini ogródek.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Zaczarowany pisze:Abudubi kolego. Jeśli chcesz, aby twoje kaktusy zostały zidentyfikowane musisz wrzucić zdjęcia do tematu „ Co to za roślinka”. Ten temat nie cieszy się duża popularnością. I lepiej jak zapytasz o każdą roślinkę z osobna.
Ależ kolego zaczarowany,dlaczego uważasz,że temat nie cieszy się dużą popularnością? :D
Ja myślę,że jest inaczej-ale interesują się nim forumowicze wtedy kiedy coś się dzieje z ich kaktusami,a jak wiesz są to rośliny wdzięczne w uprawie i prawie absolutnie niewymagające.
Tym tłumaczyłabym mniejszą ilość postów w tym temacie. :wink:
Racje masz absolutna w sprawie rozpoznania kaktusów kolegi Abudubi- inny temat forum i
zdjęcia- zbliżenia każdego osobno.
Wtedy jest szansa,że ktoś z nas rozpozna te kwiatki. :wink:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

Ależ droga koleżanko Karo może się mylę, ale kaktusy ogólnie cieszą się mniejszą popularnością. Może jest to podyktowane tym, że uważane są one za proste roślinki (zwłaszcza w uprawie, ale nie tylko). A z tego, co zdążyłem zauważyć na tym forum ludzie lubią wyzwania (palmy, bonsai) i dlatego kaktusiki są w „cieniu”. Ja natomiast mam nadzieję trochę je rozreklamować.
Tak zgadzam się, na pewno ktoś rozpozna te kaktusy, ale trzeba się trochę bardziej postać.
Również pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

No dobrze :D postaraj się - bardzo mi się ten pomysł podoba.
Musisz wiedzieć,że masz we mnie sprzymierzeńca. :wink:
Będę Cie mocno wspierać w kaktusowej kurucjacie....

Czy Twoja kolekcja już została przeniesiona na powietrze?
Awatar użytkownika
Abudabi
500p
500p
Od: 19 mar 2007, o 19:04

Post »

Zaczarowany pisze:Abudubi kolego ... Pozdrawiam. Ładny masz ten mini ogródek.
Dziękuję, odsyłam :arrow: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=71336#71336

Koleżanka :wink:
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

Abudabi, przepraszam koleżanko. Niezamierzona pomyłka.
Dziękuje Karo, jak jest nas dwoje to już możemy namieszać.

Co do mojej kolekcji to muszę się przyznać, że dopiero zaczynam i moja kolekcja dopiero się kształtuję. Wszystkie kaktusy są młode, więc na razie nie będę ich wystawiał na zewnątrz.
Lubię tak pochodzić po centrach ogrodniczych czy supermarketów i wyszukiwać ciekawe kaktusy.
A w najbliższych planach mam zamiar zrobić taki mini ogródek jak koleżanka Abudabi. Tylko nie umiem znaleźć takiej dość płytkiej a szerokiej doniczki.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Takie donice - misy najłatwiej kupić w marketach Praktiker i Castorama.
Nie wiem czy masz w pobliżu siebie te sklepy,bądź miły i wpisz w profil choć orientacyjne miejsce zamieszkiwania ,co? :D
Tymczasem podpowiem,że możesz wykorzystać również do tego celu - makutrę - misę do ucierania ciast.Wystarczy nawiercić otwór odpływowy i ....już.
To kamionkowa misa więc i wygląd ma interesujący.

Popatrzyłeś na moja kolekcję ,kilka stron wcześniej - zapraszam? :D
Moje kaktusy "wyjechały wczoraj na letnisko".
Stoją już, jak co roku pod gołym niebem,na drewnianym podeście od strony południowo-wschodniej.
Tylko duża Crassula i Euphorbia zamieszkały na balkonie.Może z czasem znajdzie się chętny i je zniesie z piętra do ogrodu?
Słńce jest jeszcze niezbyt ostre więc nie grozi im poparzenie.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”