Dlaczego sadzonki tui nie puściły korzeni?
Dlaczego sadzonki tui nie puściły korzeni?
Witam wszystkich forumowiczów! Proszę o poradę co zrobiłem nie tak! W połowie października zeszłego roku z tuji rosnącej w moim ogrodzie (SZMARAGD ) pobrałem szczepy o dł. ok 6 do 9 cm. Wszystko zgodnie z tym co wyczytałem na forum oderwanie szczepu z tzw. języczkiem, potem ukorzeniacz i do ziemi. Podlewanie teżwydaje mi się poprawne. I niestety z ok 390 zasadzonych maleństw chyba żadne nie puścilo korzeni. Czy ktoś mnie może poratować . 

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wpisz w takim razie ten rejon w swoim Profilu, w okienku Skąd, będzie łatwiej doradzać, zamiast ustalać za każdym razem od nowa, czy to u na, czy na Grenlandii
Twoje sadzonki miały chyba ostrą zimę za sobą, jeśli były w gruncie, a pobrałeś je w pażdzierniku, to miały małą szansę się ukorzenić.
Poczytaj tu:
- Iglaki i ich rozmnażanie - szczególnie popatrz na terminy podane przez Xipe w poście na pierwszej stronie wątku.

Twoje sadzonki miały chyba ostrą zimę za sobą, jeśli były w gruncie, a pobrałeś je w pażdzierniku, to miały małą szansę się ukorzenić.
Poczytaj tu:
- Iglaki i ich rozmnażanie - szczególnie popatrz na terminy podane przez Xipe w poście na pierwszej stronie wątku.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Temat z wielkich liter poprawiłam, ale wszystkich twoich postów nie poprawię, bo nie jestem w stanie!
Nie pisz WIELKIMI LITERAMI!!! W necie to jest krzyk, a chyba nie musisz u nas krzyczeć, prawda?
Z góry dziękuję za zmianę w profilu też na normalne litery
Nie pisz WIELKIMI LITERAMI!!! W necie to jest krzyk, a chyba nie musisz u nas krzyczeć, prawda?
Z góry dziękuję za zmianę w profilu też na normalne litery

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Jeśli przygotowywałeś sadzonki tak późno ,to aby sie ukorzeniły musiałyby mieć podgrzewane podłoże. Sam piszesz ,ze mróz wysadził doniczki.- jak w ujemnej temperaturze miałyby Ci ukorzenić?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
No i racja tylko że kiedyś wyczytałem na forum że sadzonkuje się w pażdzierniku i tak też zrobiłem, później napisałem pytanie na forum czy mogą one stać w nieogrzewanej szklarnii to ktoś nie pamiętam kto odpisal mi że tak. Tylko w odwilżach trzeba podlać żeby ziemia sie nie wysuszyła.
dzięki pozdrawiam.
dzięki pozdrawiam.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Tak to jest, kiedy pytania o jedną sprawę zadaje się w pięciu różnych wątkach
Odpowiedzi na każde pytanie oddzielnie są jakby na inne tematy
No cóż, nauka na własnych błędach kosztuje

Odpowiedzi na każde pytanie oddzielnie są jakby na inne tematy

No cóż, nauka na własnych błędach kosztuje

Nie widzę sensu robić sadzonek jesienią i sadzić w nieogrzewanym.Ja robiłam to wiosną wsadzałam do gruntu w inspekcie z przygotowaną, lekką ziemią, przykrytym ramkami z folią, w półcienistym miejscu ( jak trzeba było to cieniowałam dodatkowo matami z listewek) i zamgławiałam spryskiwaczem, dbając też by podłoże nie przeschło.Do końca lata spokojnie mi się ukorzeniały, a potem w zimie trzymałam pod okryciem z gałązek.Wiosną je rozsadzałam.