Mango - pielęgnacja, sianie, problemy w uprawie
Mango - pielęgnacja, sianie, problemy w uprawie
czy ktoś sadził już może mango z pestki? bo ja próbowałam już trzy razy i ani razu mi się nie udało. za każdym razem wsadzałam go do ziemi na inny sposób i nic z tego...
jak się do tego zabrać?
W języku polskim zdania rozpoczynamy z dużej litery.
jak się do tego zabrać?
W języku polskim zdania rozpoczynamy z dużej litery.
- Rafaloku
- 10p - Początkujący
- Od: 21 wrz 2005, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Cześć,
jeśli wkładałaś je od razu do ziemi to niedobrze, należy zrobić następująco:
1) pestkę wyłuskaj delikatnie z owocu a następnie oczyść ją z włókien aby była gladka (np. za pomocą szczoteczki)
2) od razu po oczyszczeniu włóż ją do szklanki z wodą o temp. pokojowej, w szklance niech poleży około 10 dni,
3) po wyjęciu z wody posadź do doniczki z dobrym drenażem, ziemię wymieszaj z drobnym żwirkiem lub gruboziarnistym piaskiem, najlepiej na dnie umieścić kuleczki keramzytu, a ziemie wymieszaj z agroperlitem (takie małe białe kamyczki, które gdy gleba jest mokra wciągają wilgoć i oddają ją gdy gleba przeschnie)
4) doniczkę postaw w ciepłym i jasnym miejscu a następnie okryj foliowym woreczkiem lub obciętą połówką butelki po wodzie mineralnej, co będzie spełniało rolę szklarenki utrzymującej wilgoć, jest to konieczne gdyż kiełkujące roślinki potrzebują bardzo wysokiej wilgotności powietrza, gleba w doniczce też nie może wysychać,
5) na wykiełkowanie trzeba poczekać od 1 do nawet 3 miesięcy
w książe Owoce egzotyczne autorka pisze że z 20 posadzonych pestek wykiełkowała jej każda, szanse są zatem duże
wiosna to dobry czas na posadzenie pestek mango, życzę zatem powodzenia!
jeśli wkładałaś je od razu do ziemi to niedobrze, należy zrobić następująco:
1) pestkę wyłuskaj delikatnie z owocu a następnie oczyść ją z włókien aby była gladka (np. za pomocą szczoteczki)
2) od razu po oczyszczeniu włóż ją do szklanki z wodą o temp. pokojowej, w szklance niech poleży około 10 dni,
3) po wyjęciu z wody posadź do doniczki z dobrym drenażem, ziemię wymieszaj z drobnym żwirkiem lub gruboziarnistym piaskiem, najlepiej na dnie umieścić kuleczki keramzytu, a ziemie wymieszaj z agroperlitem (takie małe białe kamyczki, które gdy gleba jest mokra wciągają wilgoć i oddają ją gdy gleba przeschnie)
4) doniczkę postaw w ciepłym i jasnym miejscu a następnie okryj foliowym woreczkiem lub obciętą połówką butelki po wodzie mineralnej, co będzie spełniało rolę szklarenki utrzymującej wilgoć, jest to konieczne gdyż kiełkujące roślinki potrzebują bardzo wysokiej wilgotności powietrza, gleba w doniczce też nie może wysychać,
5) na wykiełkowanie trzeba poczekać od 1 do nawet 3 miesięcy
w książe Owoce egzotyczne autorka pisze że z 20 posadzonych pestek wykiełkowała jej każda, szanse są zatem duże
wiosna to dobry czas na posadzenie pestek mango, życzę zatem powodzenia!
Rafał
- ifanka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 kwie 2008, o 10:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam!
Mi mango wyrosło z pestki zakopanej w doniczce - rośnie już 2 lata i ma około pół metra. Ostatnio oberwałam mu czubek i dzięki temu ładnie się zaczęło rozkrzewiać. Przy okazji zrobię zdjęcie i je tutaj zamieszczę.
Dodam, że była to pierwsza pestka po tym owocu wrzucona do ziemii - kolejne niestety nie wykiełkowały, wiec nie polecam mojego sposobu - przy okazji spróbuję metody Rafaloku.
Mi mango wyrosło z pestki zakopanej w doniczce - rośnie już 2 lata i ma około pół metra. Ostatnio oberwałam mu czubek i dzięki temu ładnie się zaczęło rozkrzewiać. Przy okazji zrobię zdjęcie i je tutaj zamieszczę.
Dodam, że była to pierwsza pestka po tym owocu wrzucona do ziemii - kolejne niestety nie wykiełkowały, wiec nie polecam mojego sposobu - przy okazji spróbuję metody Rafaloku.
Mangi i Liczi z pestki? Czy można? Jak?
Bardzo lubię i mango i liczi.
Za każdym razem jak zjem zastanawiam się czy możnaby zasadzic pestkę.
No właśnie, można?
A jeżeli warte jest to zachodu, to jak się do tego zabrac?
Może ktoś już próbował?
Na allegro widziałam ostatnio sadzonki liczi, sprzedający pisze, że wychodował sam z pestki.
Więc można, tylko jak?
Za każdym razem jak zjem zastanawiam się czy możnaby zasadzic pestkę.
No właśnie, można?
A jeżeli warte jest to zachodu, to jak się do tego zabrac?
Może ktoś już próbował?
Na allegro widziałam ostatnio sadzonki liczi, sprzedający pisze, że wychodował sam z pestki.
Więc można, tylko jak?
Witam. Na temat liczi poczytaj tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... highlight= , a o mango tu: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... ight=mango
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pestkę liczi wsadzoną w ziemi już z tydzień. Ktoś doradził by wsadzić ją na płasko i nie za głęboko - tak też zrobiłem. "Siedzi" pod centymetrową warstwą ziemi ale w kuchni obecnie nie jest za ciepło bo tylko ok. 20 stopni a powinno być (tak doradzali) ok. 24 - więc nie wiem czy i w ogóle wykiełkuje. Ale oczywiście dam znać.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,