Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Raczku!
Mam nadzieję,że mi coś podpowiesz :?
Chodzi o ukorzenianie badylków mojej najmłodszej variegatki-ścięłam ją tydzień temu,wstawiłam badylki do słoja z węglem z aptaki,wczoraj na kontroli widzę,że wszystkie zaczęły rozmiękać od dołu :cry: Tak mi szkoda by było je stracić.Z pozostałymi-zdrewniałymi już żółtymi i łososiowymi nie ma problemu,dużo szybciej puszczają korzonki i nie gniją.Zastanawiam się-może pokraktować je ukorzeniaczem i wsadzić do ziemi?
Słoiki stoją na oknie w kuchni(jest tam najchłodniej w domu).
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Darlo ja nie mam doświadczenia w ukorzenianiu niezdrewniałych gałązek.
Jak napisałam wyżej na jesieni dostalam właśnie takie gałązki i miałam z nimi problem.Długo nie puszczały korzonków.Na dwóch tylko pojawiły się kropeczki.Wsadziłam je do doniczek.Wsadziłam również do doniczek dwie następne mimo,że nie miały kropeczek.,ponieważ też bałam się,że zgniją.
Dwie też niestety mi zgniły.
Może ktoś ma lepsze doświadczenia z ukorzenianiem niezdrewniałych gałązek datur?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Agii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 20:59

Post »

Darlo do ukorzeniacza albo i bez i do ziemi wilgotnej ( nie błota :wink: ). Zrób mini szklarenkę (ja np. robię z butelki plastikowej). Podlewaj delikatnie aby nie przedobrzyć , najlepiej jak ziemia lekko przeschnie. Robiłam tak z daturą sanguinea. aha część badylka ,która zrobiła się miękka odetnij aż do zdrowej tkanki.Pozdrawiam :D

ps. zrobiłam jesienią eksperyment z odłamanym, zdrewniałym badylkiem datury czerwonej. Trzymałam go w wodzie aż do dzisiaj, nie zgnił ale i się nie ukorzenił. Czerwoną najlepiej ukorzeniać latem z pędów zielonych.To tak dla zinteresowanych :wink:
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ukorzeniałam niezdrewniałą gałązkę, ale w lecie.
Z ukorzeniaczem, w doniczce, stojącej w cieniu w ogrodzie.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Dzięki Agii!
Już je wsadziłam do ziemi,przezornie dałam ukorzeniacza(i tak mam go pod ręką).Mam nadzieję,że choć część się przyjmie :roll:
Do zdrowej tkanki obcięłam już wtedy,część musiałam dziś znów zredukować :roll:
Myślisz,że parapet kuchenny to odpowiednie miejsce?Mam jeszcze do dyspozycji klatkę schodową lub piwnicę.
A szklarenka?Rozumiem,że nakrywam całość butelką aż do samego dołu by powietrze nie dochodziło :roll: Dużą widziałaś różnicę pomiędzy z nią/lub bez niej?
Widocznie te pospolite nie sprawiają problemów jak żadsze :?
terasat-mi również udało się z trzema niezdrewniałymi jej gałązkami latem-ładnie pusciły korzonki w wodzie.
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2008, o 21:09

Post »

Witaj Raczku :lol:
Mam pytanie czy znasz datury o kwiatach do góry i o białym kolorze bo ja dostałam od śąsiadki takie coś jak mały kasztanek z kolcami a w nim nasionka nie wiem kiedy pośać ich do ziemi może nawet na razie w doniczke bo jej sie same wysiewają z roku na rok i nie zbiera nasionek mają wielkość krzewu bo ja u niej widziałam jak kwitły i mi sie podobały może to jakaś inna odmiana jakas dzika czy co nie
pozdrawiam kochana
przepraszam ze tak meczę z tymi daturkami
ale chyba po to tu jesteśmy na tym form zeby pisać do siebie
o pomoc i doświadczenia
chcialabym naoisac nowy temat po prostu jak ty moja działka w roku 2009 jako moje początki
zeby mnie mogli odwiedzac inni czy ja muszę o tym pisać do moderatora żeby mieć swój link z wątkiem w spisie linków
dziekuje za odpowiedzi do mnie z radościa :D
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Witaj pestko!
Trochę wyprzedzę raczka :oops:
Te datury to bielunie.Szybko rosną,wieczorami kwiaty pięknie pachną,jednak szybko przekwitają zawiązując właśnie te owoce.Są trujące :!: Miałam je w zeszłym roku.Jesienią przed wysadzaniem cebulek ledwo usunęłam(silne korzenie) i przeniosłam do innej części ogrodu-jeśli się tam nasieją to niech sobie rosną.
Wysiewałam je(nasiona kupione w ogrodniczym) wcześniej do doniczek-chyba około marca :?
Co do linku o ogrodzie-niedawno założyłam swój,nie pisze się prośby,sami wrzucają Cię do spisu jak będziesz miała około 2 stron.
Powodzenia!na pewno wpadnę :P
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajnie Darla,że mnie wyprzedziłaś,ponieważ ja jeszcze nie siałam jednorocznej datury.

Pesto,czy ja dobrze rozumiem,że ty jeszcze nie masz swojego wątku i chcesz go założyć?
Nie mogę cię znaleźć w linkach,które są tutaj:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3486

Możesz poprosić w tym wątku o dopisanie cię do linków.
W razie problemów pisz do mnie na PW.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj Raczku! lubię tu zaglądać ,posiadasz wielką wiedze o daturach na pewno wiosną będe zadawać ci różne pytania na temat datur, ciekawa jestem co będzie z moją na wiosnę
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu pytaj śmiało!! :D :D
Postaram się odpowiedzieć na twoje pytania.
Planujesz wsadzić swoje datury do gruntu,czy do donic?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46

Post »

do donic ,tylko na razie mam jedną i zimuje w piwnicy,ale wsadzam na działce do ziemi,jak dobrze że jesteś na forum od ciebie można się wiele nauczyćObrazek,to dla ciebie
lukasz4511
100p
100p
Od: 5 mar 2009, o 17:54

Datury

Post »

Jeśli chcesz, aby szybciej rosły twoje datury, daj im dużo nawozu, nawet co 2 tygodnie ( nie zaszkodzi im) one kochają nawóz. Szybciej rosną i bardzo ładnie kwitna.
Anastazja324
50p
50p
Od: 24 wrz 2008, o 23:45

Post »

Kochani.potrzebuję Waszej rady.Mam zamiar kupić na allegro moja pierwsza daturę-sadzonke,ale nie wiem czy zrobić to już teraz,czy jak będzie cieplej.Nie mam za bardzo gdzie jej trzymac na razie,bo z tego co wiem powinna mieć dużo światła,a blisko okna moze jej być za chłodno.Natomiast jak będę czekać z kupnem to obawiam sie,że później moze ich już nie byc.Co mi radzicie??
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”