Datura - dyskusje,prezentacje kwitnień Cz.1(0.6.2006 - 12.2007)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj DorkaWD.Ja nie wsadzam z doniczką tylko potem pobieram z górnych pędów szczepki i tak je rozmnażam .Bardzo ładnie ukorzeniają się w wodzie.Nie wiem jak robi RJarosław , ale myślę że nam napisze czy sadzi bez donniczki czy z doniczką.
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

KaRo pisze:...
Jakie kolory datur będziesz mieć?
Różowa i pomarańczowo-złota ;-)
Jak pojawi się pierwszy kwiat to będę się chwalić ;-) w kóncu ten temat to "Datura... chwalipięta" ;-) ;-) ;-)

KaRo,
BARDZO DZIĘKUJĘ za pomysł z koszem!!!
;:79
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jolciajci pisze:Witaj DorkaWD.Ja nie wsadzam z doniczką tylko potem pobieram z górnych pędów szczepki i tak je rozmnażam .Bardzo ładnie ukorzeniają się w wodzie.Nie wiem jak robi RJarosław , ale myślę że nam napisze czy sadzi bez donniczki czy z doniczką.
Witaj Jolciajci ;-)
Czyli zimujesz tylko nowe szczepki?
hmm... zobaczę jak u mnie będzie się datura rozrastać.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam małą daturę w piwnicy. Czy już ją dać do światła i pobudzić do wzrostu?
Pozdrawiam Andrzej.
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak jak pisałam z daturami to mój pierwszy raz ;-)
Ale dostałam już takie podrośnięte roślinki, więc na tej podstawie wnioskuję, że już czas by je do światła wystawić i zaczynać karmić...

Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zimuję tylko szczepki bo nie mam ich potem gdzie wstawić i co z nimi zrobić .U nas jest piwnica ,ale zato bardzo wilgotna i ciemna i pewnie by mi tam pogniły a nie chcę ryzykować . W 97 roku byliśmy zalani przez powódż i od tej pory jest straszna wilgoć w piwnicach i wolę ich nie stracić . Pozdrawiam.
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

W ubiegłym tygodniu wyciągnełam z piwnicy wszystkie datury do jasnego pomieszczenia.Dziś zauważyłam pokazujące się pąki liściowe-podsypałam więc azofoską - czyli zaczęłam juz akcję. :D

Pamietacie ubiegłoroczną naszą dyskusję o Datura metel o fioletowobiałych kwiatach?
Miała być jednoroczna- próbowałam ją przechować razem z innymi i - coś się zieleni od korzenia,a badyle nie są zupełnie wyschnięte.Może coś z tego będzie!!!! :wink:
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Kontakt:

Post »

Ja już moje datury które były w piwnicy wystawiałam na dwór ( jak była ładna pogoda).Zaczynam bardzo powoli dokarmiać.he a teraz taka paskudna pogoda

DorkaWD one muszą być w świetle i karmione ponieważ mają już dużo liści agrecol do datur.

W tym roku zamierzam wszysikie wysadzić wprost do gruntu, musze pochodzic po sklepach i poszukać tych koszy jeśli nic nie znajde to sama dziurki w całej donicy zrobie :evil: . Bo wtedy są najlepsze rezultaty i nie trzeba chodzic przez dzień z wężem ogrodowym, unika sie poparzeń.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Poszukaj tych koszy Iwik - warto - dziurki to są dość duże dziury - kosz ma w zasadzie dno i górę obręcz taką a reszta to otwory.Postaram się wkleić potem fotkę. :D
beata693
100p
100p
Od: 29 maja 2006, o 12:12

Post »

KaRo ,czy to jest jakiś specjalny kosz , czy taki który mozna kupić w sklepie z gospodarstwem domowym i podziurkować ?
RJaroslaw
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 mar 2007, o 23:04

Post »

Witam
Ja sadzę większe rośliny bezpośrednio do ziemi, ale pomysł z koszem jest b. dobrym rozwiązaniem. :idea:
Jesienią trzeba trochę się postarać, aby wyciąć roślinę z gruntu i jej nie uszkodzić :!:
pozdr
Jarek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Oto moja daturka w koszu.

Obrazek

Przy większych egzemplarzach datur, można zastosować kosz większy,który jest wygodniejszy w użyciu ponieważ posiada uszy za które łatwiej jest wyciągać roślinę jesienią z ziemi.
RJaroslaw
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 mar 2007, o 23:04

Post »

Witam
wiem, że w to nie jest temat na take problemy, ale tu pewnie znajdę wsparcie i pomoc.
Coś mi chce zniszczyć daturki, nie widzć na oko nic szczególnego oprócz ubytków liści.
Help :!: :!: :!:
Jęśli ktoś ma pomysł na walkę z tym czymś to proszę o pomoc.
Spryskałem to "karate", ale nie widzę poprawy.
to kilka zdjęć Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”