Zwartnica,Hippeastrum cz.2
A ja wczoraj posadziłem swoje hipeastrum (4 cebule) Jedną z nich pokazywałem tutaj. Okres spoczynku przechodziły w lodówce od połowy października do 5 lutego. Mam nadzieję, że zakwitną Nie kwitły od wielu, wielu lat (co najmniej 9 lat), będąc całkowicie przykryte ziemią w jednej doniczce i zapomniane...
Through the Looking Glass
Evluk! Dziekuje. Czy ta woda ma stac w doniczce? Mowilas wczesniej, ze 2 razy w tyg. OK, ale czy ta wode mam po jakims czasie wylac czy tak zostawic, bo po posadzeniu cebul do ziemi nalalam wode w podstawke to wcale nie wsiakala...i podlalam do doniczki ale nie duzo...
Aha, i za kazdym razem woda z nawozem?
Aha, i za kazdym razem woda z nawozem?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moni, na początu tak z dwa, trzy razy można podlać do doniczki- na pewno to nie zaszkodzi ,ale nie bezpośrednio na cebulę (one tego nie lubią) tak z brzegu doniczki (Nela we wcześniejszych postach też o tym pisała), potem podlewam już do podstawek, woda chwilę postoi a potem wsiąka ( nie za dużo tej wody wlewaj- tak z wyczuciem), a jeśli chodzi o nawóz to ja mam taki, którym się nawozi kwitnące rośliny tylko raz w tygodniu.....
Pozdro
Pozdro
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moni nie przesadzaj jaki tam mistrz raczej zakręcony ogrodnik
wiesz odnośnie tych amarylisów, to już dawno się tak utarło, ta błędna nazwa pokutuje już jakiś czas......tak naprawdę amarylisy to zupełnie inne kwiaty, prawie niedostępne w sprzedaży a Hippeastrum należy do rodziny amarylkowatych, więc pewnie stąd ta pomyłka w nazwach, często na etykietach pisze: amaryliss- hippeastrum......wysłałam ci PW odebrałaś?
wiesz odnośnie tych amarylisów, to już dawno się tak utarło, ta błędna nazwa pokutuje już jakiś czas......tak naprawdę amarylisy to zupełnie inne kwiaty, prawie niedostępne w sprzedaży a Hippeastrum należy do rodziny amarylkowatych, więc pewnie stąd ta pomyłka w nazwach, często na etykietach pisze: amaryliss- hippeastrum......wysłałam ci PW odebrałaś?
- karolaipiotr
- Od: 5 lut 2009, o 20:29