Wilec purpurowy ( Ipomoea purpurea )
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja miałam i Heavenly Blue i zwykłą, ale znacznie lepiej kwitła mi ta zwykła.Ten pierwszy rósł na początku bardzo wolno, potem zaczął szybko i kwitnąć zaczął dopiero w sierpniu.Pokwitł trochę i potem gdy dni zrobiły sie chłodniejsze już pąki się nie otwierały, a nasiona nie dojrzały.Te odmianę trzeba najpierw uprawiać w ciepłej szklarni i sadzić w maju już wyrośniętą.Ta zwykła od początku rosła szybko, kwitnąc zaczął tez wcześniej, nasiona dojrzewały, osypywały się i w przyszłym roku rosły same jak szalone, więc część usuwałam zostawiając najładniejsze. Musi mieć suchą, przepuszczalną glebę i najlepiej południowe stanowisko
Pięęekny Ciekawa jestem, czy on zamyka kwiaty jak inne wilce u nas.Ma widać na zdjęciu liście trójklapowe (takie wcięte), a te pochodzą od ipomoea tricolor i często uprawia się je np. w Stanach Zjednoczonych, one nie zamykają kwiatów w pełnym słońcu jak uprawiane u nas odmiany pochodzące od ipomoea purpurea o liściach sercowatych (bez wcięć), które zamykają się już koło południa, albo nawet wcześniej kiedy słońce zaczyna mocniej przygrzewać
- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ja miałem wysianego wilca trójbarwnego Scarlett o`Hara z czerwonymi trąbkami, niestety zorientowałem się za późno i posiałem pod koniec maja do gruntu i niestety inne rośliny trochę przygłuszyły jego wzrost i jego pierwsze kwiaty pojawiły się na parę dni przed pierwszymi przymrozkami (mniej więcej we wrześniu), w związku z czym długo nie nacieszyłem się kwiatami. Mam teraz nauczkę żeby posiać wcześniej, może nawet jakoś w marcu do doniczki?
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wilec purpurowy ( Ipomoea purpurea )
Na jaką wysokość rośnie wilec? Bo na opakowaniu nie pisze i nie pisze kiedy kwitnie
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na opakowaniu nie pisze jaki to wilec. Pisze tylko wilec
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991