Działeczka Erazma i nie tylko ... 1 cz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Próchnica słodka - mull - mająca odczyn zbliżony do obojętnego, powstaje na glebach brunatnych z lasami liściastymi. Warstwa organiczna jest wymieszana z warstwą mineralną. licznie wystepują na nich zwierzeta glebowe, głównie dżdzownice, które przyczyniają sie do poprawy struktury gleby na bardziej gruzełkowatą. Oczywiście próchnicą jest rozkładająca się materia organiczna zalegająca powierzchniowe warstwy gleby.Eliza pisze:No dobra Elmarku, to znaczy że próchnicę słodką - mull przywozić można z lasów liściastych i stosować w ogrodzie?
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm jak wiesz moja wiedza na temat ogrodnictwa jest marna. Ale zawsze zastanawiałam się nad przydatnością w ogrodnioctwie próchnicy lasu liściastego i iglastego . Będąc na spacerach w lesie nie mogłam nadziwić się że taka gruba warstwa próchnicy tam się znajduje i się "marnuje" Rozumiem, że próchnica z lasu iglastego jest o odczynie kwaśnym i nadaje się do roślin wyłącznie, które takiej ziemi potrzebują np. iglaki, paprocie. Zaś z tego co kiedyś czytałam dla warzyw lepsza jest ziemia nie zakwaszona.
Czy dobrze kombinuję??. Nurtuje mnie jeszcze taka sprawa. Jakie choroby można zaciągnąc z lasu razem z próchnicą ?
Czy dobrze kombinuję??. Nurtuje mnie jeszcze taka sprawa. Jakie choroby można zaciągnąc z lasu razem z próchnicą ?
Być wolnym to móc nie kłamać
(Albert Camus)
(Albert Camus)
-
Tak dobrze kombinujesz. Ja prochnicę (mor) z lasu iglastego biorę bardzo często by zakwasić glebę pod niektóre rośliny. Czy można przenieść z lasu choroby - nie wiemEliza pisze:... Rozumiem, że próchnica z lasu iglastego jest o odczynie kwaśnym i nadaje się do roślin wyłącznie, które takiej ziemi potrzebują np. iglaki, paprocie. Zaś z tego co kiedyś czytałam dla warzyw lepsza jest ziemia nie zakwaszona.
Pozdrawiam Andrzej.
-
Byłem dziś na działce. Śnieg stopniał w 99%. Ale jest bardzo mokro, woda w niektórych miejscach stoi na powierzchni ziemi. Gdy wszedłem w część warzywną by dostać się do konstrukcji tunelu to zapadłem się po kolana w błocie... W piwniczce mam też wodę mimo uszczelniania jej specjalną folią w ubiegłym roku. A jak jest u Was?
Pozdrawiam Andrzej.
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
u mnie super.
szklarenka gotowa na siewy, ziemia już pęka, wody brak, sucho prawie wszędzie, pogoda wspaniała, wszystko już zaczęło wyglądać spod ziemi, kompostownik opróżniony, taczki nie ukradli, kotka baraszkuje po ogrodzie, żona pokrzykuje na mnie za porządki w dziale altanka letnia, drewutnia i stryszek, to co zgrabione dzisiaj spalone, złom sprzedany, snuję następne plany.......
szklarenka gotowa na siewy, ziemia już pęka, wody brak, sucho prawie wszędzie, pogoda wspaniała, wszystko już zaczęło wyglądać spod ziemi, kompostownik opróżniony, taczki nie ukradli, kotka baraszkuje po ogrodzie, żona pokrzykuje na mnie za porządki w dziale altanka letnia, drewutnia i stryszek, to co zgrabione dzisiaj spalone, złom sprzedany, snuję następne plany.......
Jakub . . . . .
-
Pada już drugi dzień deszcz, śnieg i grad. Warstwa śniegu jest ponad 3 cm. Wczoraj była burza. Kiedy będzie w końcu pogoda bym mógł zgrzać tą folię i postawić tunel?Erazm pisze:Ja po skróceniu tunelu muszę przyciąć folię i ponownie ją zgrzać. Drzwi mam już zrobione. Myślę, że w przyszłym tygodniu postawię tunel foliowy jak będą oczywiście odpowiednie warunki pogodowe do zgrzewania foli na dworze.
Pozdrawiam Andrzej.
- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
a u mnie już ani śladu po śniegu..choć tydzień temu leżało jeszcze pół metra a na oczku wodnym lód miał 20 cm.Teraz wszystko nadrabia stracony czas i rośnie w oczach.Niestety "wcięło" część rybek...nie wiem czy to sprawka kotów bo zimą na śniegu pełno było ich śladów wokół przerębli czy szczupak je zeżarł.Została jedna czerwona ,szczupak,kilka linów i jeden duży karaś.Podejrzenie jednak jest na koty bo te które zniknęły były zbyt duże żeby szczupak mógł je połknąć...choć i on nie mały..40 cm.