Dostałam tulipana w doniczce, pięknie się rozwinął, zakwitł, a teraz opadły wszystkie płatki kwiatka i nie wiem, czy można z nim coś zrobić? Czy ten kwiatek nadaje się już tylko do wyrzucenia?
Zetnij łodygę po kwiatku, zeby niepotrzebnie roslina nie wysilała się na wydanie nasion. Poczekaj aż liście zaczną żółknąć i usychać. Wtedy wyjmij cebulkę, przesusz i przechowaj do jesieni. Pod koniec września albo w październiku posadź w ogródku
To znaczy, ze po wyjęciu cebulki z ziemi masz ją przetrzymać w suchym, przewiewnym miejscu, żeby trochę przeschła. Do jesieni przechowuje się różnie. Ja nie mam piwnicy, więc wszadzam cebulki do papierowych torebek i przechowuję w szopce, na ziemi - żeby nie miały za ciepło.
Póki cebulka jest w ziemi, to powinnas kwiatek jeszcze podlewać, ale oszczędnie. Jak zauważysz żółknięcie liści, to przestan podlewać.
Wlozylam cebulki tulipanow do donic i chcialabym sie dowiedziec jak "prawidlowo dotrzymac" je do wiosny tzn czy mogo stac na balkonie czy trzeba ziemie podlewac czy donice okryc? To moja pierwsza stycznosc z ogrodem:) dziekuje za odpowiedz
Tulipany uprawiane w donicach na balkonach powinny być dobrze zabezpieczone przed przemarznięciem i wysychaniem. W tym celu musisz je owinąć jakimś stroiszem lub papierem falistym. Trzeba regularnie podlewać zanim ziemia zamarznie.