Jak polepszyć warunki glebowe?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 lut 2007, o 11:19
-
- 10p - Początkujący
Polepszanie ziemi
Wiem, że to temat z przed roku, ale jestem bardzo ciekawa jak Ani poszło polepszanie gleby...
Ostatnio na allegro znalazłam coś takiego:
HUMOBAK TO UŻYŹNIACZ GLEBOWY - OPAKOWANIE ZAWIERA 10 MILIARDÓW POŻYTECZNYCH BAKTERII IDEALNYCH DLA TRAWNIKA:
POPRAWIA STRUKTURĘ GLEBOWĄ (OD PIASKU DO ŻYZNEJ GLEBY)
ZWIĘKSZA MAGAZYNOWANIE WODY W ZIEMI
ZMNIEJSZA PODATNOŚĆ NA WYPŁUKIWANIE SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH
WZMAGA AKTYWNOŚĆ POŻYTECZNYCH ORGANIZMÓW GLEBOWYCH
ZWIĘKSZA GĘSTOŚĆ TRAWNIKA
NADAJE TRAWIE INTENSYWNIE ZIELONY KOLOR
NIE POWODUJE DUŻYCH PRZYROSTÓW NA DŁUGOŚCI DZIĘKI TEMU TRAWNIK RZADZIEJ WYMAGA KOSZENIA
Z racji, że mam problemy z trawnikiem zamierzam trochę poeksperymentować w tym roku i zamierzam jeden pas trawnika posypać humobakiem, jeden pas mikoryzą do trawnika, jeden zasilać tylko nawozem do trawy i jeden zostawić bez niczego.
Ale zastanawiam się jak bakterie z piachu moga zrobić dobrą glebę?
Co o tym myslicie?
Ostatnio na allegro znalazłam coś takiego:
HUMOBAK TO UŻYŹNIACZ GLEBOWY - OPAKOWANIE ZAWIERA 10 MILIARDÓW POŻYTECZNYCH BAKTERII IDEALNYCH DLA TRAWNIKA:
POPRAWIA STRUKTURĘ GLEBOWĄ (OD PIASKU DO ŻYZNEJ GLEBY)
ZWIĘKSZA MAGAZYNOWANIE WODY W ZIEMI
ZMNIEJSZA PODATNOŚĆ NA WYPŁUKIWANIE SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH
WZMAGA AKTYWNOŚĆ POŻYTECZNYCH ORGANIZMÓW GLEBOWYCH
ZWIĘKSZA GĘSTOŚĆ TRAWNIKA
NADAJE TRAWIE INTENSYWNIE ZIELONY KOLOR
NIE POWODUJE DUŻYCH PRZYROSTÓW NA DŁUGOŚCI DZIĘKI TEMU TRAWNIK RZADZIEJ WYMAGA KOSZENIA
Z racji, że mam problemy z trawnikiem zamierzam trochę poeksperymentować w tym roku i zamierzam jeden pas trawnika posypać humobakiem, jeden pas mikoryzą do trawnika, jeden zasilać tylko nawozem do trawy i jeden zostawić bez niczego.
Ale zastanawiam się jak bakterie z piachu moga zrobić dobrą glebę?
Co o tym myslicie?
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
- 10p - Początkujący
kluska na pewno spróbóje twojego odkrycia.
a ja zrobiłam tak:
podzieliłam działkę na dwie części.
u góry część dla wypoczynku: trawnik, piaskownica, bujaczka, miejsce do grillowania i domek.
tam wymieszałam mój piasek z przywiezioną gliną, posiałam trawe i zasilałam ją nawozami.
niechciałam czekać aż urosną mi poplony itd
natomiast na działce położonej niżej siałam różne poplony 4 razy i przekopałam (tzn nie ja tylko mąż i szwagier) z obornikiem. tam posadziła drzewka owocowe a na wiosne zasieje trawe.
obiecuje że na wiosne pojade na działke i porobie troche fotek, żeby się troche pochwalić.
tem humobak na pewno się przyda, cena nizbyt wysoka, ale ciekawe jakie daje efekty.
a ja zrobiłam tak:
podzieliłam działkę na dwie części.
u góry część dla wypoczynku: trawnik, piaskownica, bujaczka, miejsce do grillowania i domek.
tam wymieszałam mój piasek z przywiezioną gliną, posiałam trawe i zasilałam ją nawozami.
niechciałam czekać aż urosną mi poplony itd
natomiast na działce położonej niżej siałam różne poplony 4 razy i przekopałam (tzn nie ja tylko mąż i szwagier) z obornikiem. tam posadziła drzewka owocowe a na wiosne zasieje trawe.
obiecuje że na wiosne pojade na działke i porobie troche fotek, żeby się troche pochwalić.
tem humobak na pewno się przyda, cena nizbyt wysoka, ale ciekawe jakie daje efekty.
No właśnie ze względu na cenę coś mi sie preparat wydaje byc podejrzany, ale też ze względu nia nią zdecydowałam się na eksperymenty. Ja na warzywniku przekopuję zazwyczaj żyto, w tym roku obornik, a na rabaty zamierzam w tym roku narzucić kompostu, ale jeżeli humobak się sprawdzi, to kupię też do roślin kwitnących. Na razie czekam na wiosnę
I oczywiście cały czas czytam forum
I oczywiście cały czas czytam forum
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
- 10p - Początkujący
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przeczytałem cały wątek - i bardzo Ci gratuluję Aniu - zrobiliście z mężem kawał dobrej roboty, efekty już są bardzo widoczne.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,