Jaskry azjatyckie - prośba o wymianę doświadczeń
Właśnie przyjechałam z działki i dobrze, że Gosia zapytała was jak sadzić, bo ja mam posadzone piętka do dołu i jak odkopałam jednego, to są korzonki, ale łodyżka taka pokrzywiona . Jutro muszę je odwrócić. Dlatego biedaki tak długo rosną. A ślimaki na pewno będą, więc muszę je w doniczce mieć .Ciekawa jestem czy będą rosły. Nawet czaiłam sie wieczór na ślimaki, bo wsadziłam ostróżkę do ziemi, ale chyba zimno i sucho,więc jeszcze nie wyszły. Muszę już sypać coś. Sąsiadka jak posypała to przyszło kilka, czyli są. Pozdrawiam.
- maakita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanie, czy jaskry zimują w naszym gruncie. Jak kupowałam panie zarzekała mi się, że zimują w gruncie, a tutaj na forum czytałam inne opinie i teraz sama nie wiem jak to jest. Ja do tej pory w uprawie jaskra miałam niepowodzenia, ale nie widziałam, że wsadza się piętka do góry
. Chcę to zmienić, bo kocham te kwiaty.

- maakita
Nie przeżyły, a żyją, czy posadziłeś nowe? Pewnie stoją w widnym pomieszczeniu? A przed posadzeniem podpędzałeś je, czy wsadziłeś po prostu bulwki do ziemi? Ja wymyśliłam taki patent bulwki wsadzę do doniczek, doniczki do ziemi. Na jesień wykopuje doniczki i przechowam w piwnicy, na wiosnę do ziemi. Tylko teraz pytanie podpędzić, czy nie?
A ja się rozczarowałam jaskrem. Mimo, że na zdjęciu na kapersie były pełne kule, takie jak sprzedają w kwiaciarni w doniczce, tych kilka jaskrów, które mi zakwitły były pojedyncze, a w ogóle w jedną część udało mi się zgnić... nadgorliwość w podlewaniu im nie służy...
w tym roku kupię kilka dorosłych roślin w doniczkach i już...
w tym roku kupię kilka dorosłych roślin w doniczkach i już...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- maakita
Ja już kupiłam pazurki, więc nie mam innego wyjścia jak "pobawić się". Zobaczymy jakie wyjdą, myślę, że kilka "podpędze" 2-3, a resztę tak jak pisałam wyżej. Zobaczymy co z tego wyjdzie, a w doniczce też kupię dla porównania. Dziwi mnie też fakt, że w maju sprzedają kwitnące w doniczkach, a na opakowaniu pazurków termin kwitnie to VIII
. Ciekawe, czy to kwestia pędzenia, czy odmiany.

- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Znalazłam dziś bulwki jaskrów,które zapomniałam posadzić w zeszłym roku.
Ponieważ nie wiedziałam,którą stroną je posadzić i myślałam,że od zeszłego roku pewnie podeschły wsadziłam je do wody.
Dopiero się doczytałam,że zrobiłam dobrze mocząc je.
Jutro wsadzę je,oczywiście piętką do góry.

Ponieważ nie wiedziałam,którą stroną je posadzić i myślałam,że od zeszłego roku pewnie podeschły wsadziłam je do wody.
Dopiero się doczytałam,że zrobiłam dobrze mocząc je.
Jutro wsadzę je,oczywiście piętką do góry.

Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
ile to ja posadziłam jaskrów odwrotnie ofiara, a potem czekałam, nie powiem jakies cos wychodziło ale kwiata nie uraczysz.
W zeszłym roku kupilam w doniczkach kwitnące i zostawiłam w gruncie, przykryłam tez jestem ciekawa czy w tym roku bedą, jeżeli oczywiscie tam jeszcze są i slimaki wczesniej sie nim i nie zaopiekowały, bo to ich przysmak.
Teraz kupiłam pazurków, wiem juz jak sadzić, moze sie uda!
W zeszłym roku kupilam w doniczkach kwitnące i zostawiłam w gruncie, przykryłam tez jestem ciekawa czy w tym roku bedą, jeżeli oczywiscie tam jeszcze są i slimaki wczesniej sie nim i nie zaopiekowały, bo to ich przysmak.
Teraz kupiłam pazurków, wiem juz jak sadzić, moze sie uda!
-
- 100p
- Od: 5 mar 2009, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jaskier peoniowy - Ranunculus
czy można sadzić już do gruntu jaskier peoniowy???
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.