W moim ogrodzie - Marysia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marysia
100p
100p
Od: 20 sty 2007, o 12:39
Kontakt:

Post »

Dziękuję bardzo:) A ten uroczy "Anulkowy kwiatuszek" wykiełkował z miłości mamusi i tatusia (dla ścisłości: to moja mała sąsiadka :wink: )
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marysiu, wydaje mi się ,że masz narcyzy tego gatunku co moje ( chodzi o takie białe/ kremowe)- 2-gie zdj. w tym wątku oraz w ostatniej serii powiększenie. Jeśli to te same to mają b. silny zapach. Czy znasz ich nazwę - odmianę ?
Chciałabym też zapytać o trawę rozplenicę ( tę , którą tak sobie upodobał kot)- ja posadziałam w poprzednim sezonie, a pytania mam dwa:1.-jak duża może urosnąć( wys. i szer.)
2. Czy u Ciebie już zaczęła przejawiac " znaki życia"?, bo moja albo jeszcze śpi, albo zmarzła ...

Pozdrawiam E.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Narcyz Marysi to prawdopodobnie mieszaniec Triandus odm."Thalia"
Awatar użytkownika
Marysia
100p
100p
Kontakt:

Post »

Ewelina pisze:Marysiu, wydaje mi się ,że masz narcyzy tego gatunku co moje ( chodzi o takie białe/ kremowe)- 2-gie zdj. w tym wątku oraz w ostatniej serii powiększenie. Jeśli to te same to mają b. silny zapach. Czy znasz ich nazwę - odmianę ?
Chciałabym też zapytać o trawę rozplenicę ( tę , którą tak sobie upodobał kot)- ja posadziałam w poprzednim sezonie, a pytania mam dwa:1.-jak duża może urosnąć( wys. i szer.)
2. Czy u Ciebie już zaczęła przejawiac " znaki życia"?, bo moja albo jeszcze śpi, albo zmarzła ...

Pozdrawiam E.

Ewelino, muszę się przyznać, ze nie znam nazwy tej odmiany. Pewnie Aneta ma rację. Jeżeli chodzi o rozplenicę, to moja ulubiona trawa ozdobna:) Właściwie to nie wiem jakie rozmiary osiąga- co roku jest większa. Moja znajoma ma około 10-cio letnią kępę- jest po prostu imponująca. W okresie kwitnienia dochodzi do ok. 120cm wysokości! Moje rozplenice jeszcze nie wypuściły pędów, ale myślę, że lada dzień powinna się przebudzić.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marysia
100p
100p
Kontakt:

Post »

A to kilka fotek z dzisiejszego dnia:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Dzisiaj też zafundowałam mojemu kotu sadzonki kocimiętki. Zobaczcie co się działo ;:113
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
missedit
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 kwie 2007, o 12:36

Post »

masz cudowny ogrod :D moj niestety w tym momencie to porosniete bluszczem i chwastami zbocze gory z kilkoma tarasami-tak sobie pomyslalam ze skoro twoj ogrod jest na skarpie to moze moglabys mi poradzic czym zabezpieczyc ziemie przed osuwaniem sie-znasz jakies rosliny z dobrze rozwinietym systemem korzeniowym ktore utrzymlyby wszystko razem-wiem ze moglabym postawic kilka murkow zabezpieczajacych ale wolalabym to zrobic w bardziej naturalny zielony sposob :)
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Kwiatki Marysiu bardzo ładne. Kotek też. :P
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

oj widać, że się działo. Żeby aż tak ;:1
Fajne figury łapał kocur i buzi kwiatkowi było :D
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
tynia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 kwie 2007, o 13:21
Kontakt:

Post »

Pięęęęęknie.... aż słów brak.

Ja też tak chcę...
Zawilce są po prostu przeurocze, też planuję mały leśny zakątek z zawilcami u siebie (ale o wiele mniejszy, bo nasz cały ogród jest tylko nieco większy od Twojej skarpy.) Jak myślisz, czy zawilce urosną pod brzózkami?

Ech, ech, ile mnie jeszcze czeka pracy u siebie. Ale Twoje zdjęcia działają na mnie mobilizująco!
Żeby zobaczyć księżyc, nie patrz w sadzawkę.
Awatar użytkownika
Marysia
100p
100p
Kontakt:

Post »

Witam Wszystkich po dość długiej nieobecności. Niestety ciągły brak czasu nie pozwala mi być częstym gościem na Forum:( Teraz właściwie każdą wolną chwilę staram się spędzić w ogrodzie.
Dziękuję wszystkim za miłe słowa.

Missedit, niestety niewiele mogę Ci doradzić. W moim ogrodzie najbardziej stroma część działki jest po prostu porośnięta drzewami- głownie modrzewie i sosny. A klomby są położone właśnie na tarasach. Myślę, że po prostu musisz dobrać rośliny z głębiej osadzonym systemem korzeniowym. Na pewne na forum jest wielu specjalistów, którzy mogliby doradzić Ci o wiele lepiej niż ja. :roll:

Tyniu, nasze zawilce rosną dziko- nikt ich tam nie sadził. W mojej okolicy rosną po prostu wszędzie między drzewami, w zaroślach- również w brzózkach. :wink:

I właśnie chciałabym "pochwalić się" tegorocznymi zawilcami:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

WOW! szczególnie drugie zdjęcie! Gratuluję ;)
Awatar użytkownika
Marysia
100p
100p
Kontakt:

Post »

Dziękuję:)

Wrzucę jeszcze kilka fotek innych roślin:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:shock: Piękne zdjęcia, Marysiu ! Taki naturalistyczny ogród i jeszcze na takim zróżnicowanym
terenie - to jest to, co lubię najbardziej. Super! ;:215
A zawilce, którymi tak hojnie obdarza Cię natura, wprost bajeczne. Z ostatniego zdjęcia dosłownie
wieje klimatem zaczarowanego ogrodu ... rosochate drzewo, rozsiane w trawie zawilce i ta poświata, cudo !

O jakbym chciała mieć taki kawałek ziemi ... ;:111
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękna paleta barw, na 2 fotce to taka piękna stokrotka, czy co innego?
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Ogród marzenie :roll:
Dobrze,że istnieje takie forum mogę nacieszyć oko roślinami, których nie mogę mieć u siebie.
A piesio ;:97
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”