Storczyki Jolanty

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joluś, tego MM to Ci chyba ukradnę :shock: :lol: niesamowity jest :!:
ten z pierwszych fotek mnie zauroczył swą delikatnością, i ten żólty taki ciemniejszy jest niespotykany :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Musze przyznac Jeanne ze MM zaskoczyl mnie bardzo w tym roku dlugoscia pedöw i iloscia kwiatöw. Ja tez gapie sie na niego i gapie bo on taki slodki :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Witaj Jolu..Znam już Twoją kolekcję ale pozwoliłam sobie obejrzeć raz jeszcze od stóp do głów jak to się mówi ;:33
Storczyki masz prześliczne a Mini Mark zakwitł jak szalony..Ale mu dobrze u Ciebie..U mnie też kwitnie ale teraz tylko przedłuża pędy i kwiatków mało..A drugi ani drgnie ;:96
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Joluś obejrzałam Twoją sesję zdjęciową jaką zrobiłaś storczykom i ponownie mnie zachwyciła, jak za każdym razem, gdy oglądam Twoje piękności :shock: Wspaniałe, cudowne rośliny :D
elizabett-1977
200p
200p
Od: 20 sty 2009, o 14:12

Post »

Jolu,storczyki z ostatniej sesji piękne.MM jest naprawde wspaniały :o Już od dawna zachwycam się Twoją kolekcją:)))
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Joluś, jak miło zobaczyć znowu najpiękniejszą kolekcję storczyków :D :D :D
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

U mojego Cymbidium zaczyna sie cos dziac, ale jeszcze nie chce zapeszac :P :P .

poza tym mialam falka ktöry mial bardzo ciasno w doniczce, korzenie wychodzily z wszystkich stron. Problemem bylo ze mial piekna lodyge z kwiatkiem. Przesadze go to moze kwiat opadnie :twisted: ,ale to nic. Przesadzilam, zmniejszylam ilosc korzeni i kwiat nie opadl. Wrecz przeciwnie otworzyl sie. :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu jeden wniosek z tego- za poprawienie mu warunków odpłacił Ci się miłą niespodzianką. To też dla innych ważne, że nie trzeba się bać przesadzać i czekać aż roślina przekwitnie. ;:25
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

jak zauważę, że któremuś z moich dzieje się coś z korzeniami, przesadzam bez względu na kwitnienie. trudno, najwyżej straciłabym kwiaty, ale najważniejsze, że storczyk może przeżyje. zwykle niezbyt lubią przesadzanie przy kwitnieniu (albo jak są w pąkach), ale jak korzenie gniją to trzeba wyjąć, obciąć te korzenie i wsadzić do świeżej kory.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Kochani ja wam wszystko wybacze :lol:

Chcę się z Wami podzielić moją próbą hodowania Vand ( małych i większych ) w drewnianych koszykach, wypełnionych substratem albo włóknem kokosowym, z domieszką sphagnum albo częscią substratu i włókna kokosowego.

Jedno już wiem, że uprawa Vand w szklanych naczyniach jest absolutnie bezproblemowa.
Korciło mnie jednak spróbować czegoś innego - albo się uda albo nie

Więc do dzieła. Kupiłam drewniany koszyk, wsadziłam w nią Vandę i przykryłam włóknem.
W drugi koszyk wsadziłam drugą Vandę przykryłam włóknem i sphagnum. Trzeci zrobiłam tak samo jak drugi.

Nie kąpałam ich jak zwykle to robię, tylko podstawiłam pod kran i zmoczyłam. Robiłam to trzy razy w tygodniu. Postawiłam na zlew, aby woda odsiąkła i powiesiłam.

Ku memu zdziwniu nie trzeba było długo czekać i widoczne były młode korzonki i z serca rośliny pojawił się nowy listek. Więc stwierdziłam że i taka uprawa im służy.

Oczywiście na początku trzeba je podglądać i oglądać czy nie mają za wilgotno, czy wystarczająco szybko obsychają korzonki. Śmiało mogę powiedzieć że jeśli ktoś ma problemy z uprawą Vand w wazonie może spróbować z koszykiem.

Takie koszyki można kupić na Ebay ( ja je tam kupiłam ) ale muszę przyznać że nie są najtańsze . Jeżeli nie można ich dostać, to moje panie proszę poprosić mężów o zrobienie takiego koszyka jak to mój mąż zrobił

Obrazek

Do tego jest potrzebny bambus długości 2,5 metra i kilka śrubek.
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
natija
500p
500p
Od: 8 lut 2009, o 23:43

Post »

Piekne te Twoje storczyki,coraz bardziej podobaja mi sie te niesamowite kwiaty,musze w koncu sie przelamac i na dobry poczatek sprobowac z jednym,czy bedzie mu sie dobrze zylo,a jeli tak to na pewno moja kolekcja kwiatow powiekszy sie o strorczykowate :)
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

natija dziekuje bardzo za mile slowa.

Spröbuj, zobaczysz ze warto :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Jolu...najbardziej urzekły mnie Twoje wandy.Brak mi słów,żeby opisać jak są piękne.

Odwiedzając Twój wątek,utwierdziłam się w przekonaniu,że zaryzykuję i spróbuję jak mi się

w uprawie wand powiedzie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.Danuta.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”