PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 2 cz.
- Monique 77
- 50p
- Od: 27 sty 2009, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Monique 77
- 50p
- Od: 27 sty 2009, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kosy bardzo chętnie jedzą jabłka. Same je dziobią. Nie trzeba kroic na cząstki,a rzucić w całości.
Pewnie do jabłek także zlecą się kwiczoły.W ogóle kosy lubia miękkie owoce np.rodzynki,ale to już rozpusta,chociaż czasem im rzucam. Wczoraj nie było jabłek ,bo akurat nie miałam to widziałam,że jadły płatki owsiane, których inne ptaki u mnie niu ruszą.
U mnie też przylatuje mniej sikorek niż poprzednio,chyba czują już wiosnę,bo dzień coraz dłuższy i szukaja miejsca na gniazdka.Gawrony i kawki z osiedla też już gdzieś odleciały.Widać tylko pojedyncze sztuki.
Pewnie do jabłek także zlecą się kwiczoły.W ogóle kosy lubia miękkie owoce np.rodzynki,ale to już rozpusta,chociaż czasem im rzucam. Wczoraj nie było jabłek ,bo akurat nie miałam to widziałam,że jadły płatki owsiane, których inne ptaki u mnie niu ruszą.
U mnie też przylatuje mniej sikorek niż poprzednio,chyba czują już wiosnę,bo dzień coraz dłuższy i szukaja miejsca na gniazdka.Gawrony i kawki z osiedla też już gdzieś odleciały.Widać tylko pojedyncze sztuki.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To prawda. Kosy należą do tzw. miękkojadów i lubią owoce.
Żeby jabłek nie zasypał śnieg, nadziewam je na gałązki drzew lub na kolce płotu.
Dotychczas zauważyłam korzystające z tych jabłuszek jemiołuszki i właśnie kosy.
Inne miękkojady też z pewnością skuszą się na takie przysmaki , szczególnie teraz, gdy ziemię okrywa śnieg...
Tu więcej szczegółów :
http://www.mto-kr.pl/index.php?option=c ... &Itemid=85
Żeby jabłek nie zasypał śnieg, nadziewam je na gałązki drzew lub na kolce płotu.
Dotychczas zauważyłam korzystające z tych jabłuszek jemiołuszki i właśnie kosy.
Inne miękkojady też z pewnością skuszą się na takie przysmaki , szczególnie teraz, gdy ziemię okrywa śnieg...
Tu więcej szczegółów :
http://www.mto-kr.pl/index.php?option=c ... &Itemid=85
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Świetne zdjęcie - widać jaki respekt mają dzwońce przed kuzynem grubodziobem.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Jak zawieszacie na drzewach budki lęgowe? Chciałam powiesić budkę dla sikorek tylko nie wiem jak to zrobić, żeby nie uszkodzić drzewa... nie chce przybijać gwoździami.
pozdrawiam Katarzyna
Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha. ? Johann Wolfgang Goethe
Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha. ? Johann Wolfgang Goethe