Rośliny - cieniolubne do mieszkania

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Abudabi
500p
500p
Od: 19 mar 2007, o 19:04

Post »

Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sansewieria jest niezbyt wymagającą rośliną co do światła i podlewania. Dobra roślina dla zapominalskich :D . Najlepiej pasuje do nowoczesnych wnętrz ze względu na jej ascetyczną prostą formę. Ja mam 3 dosyć duże okazy i bardzo dobrze się prezentują.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam takiego fikusa, co ma pokrój krzaczasty i liście długie jak wierzba(nie pamietam nazwy) i stoi w kącie obok(!) pólnocnego okna już z 10 lat i wcale nie narzeka.
---------
Jest- tu z nr 1. Ficus binnendijkii alii
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
ozim
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 paź 2008, o 14:11

Post »

Kupiłem kilka drzewek bonsai fikus benjamina. Ustawiłem w miejscach gdzie pasowały. Po kilku dniach zaczęły zrzucać liście więc postawiłem je przy oknie i jest OK. Teraz zaczynam zakupy od drugiej strony. Najpierw chciałbym zobaczyć co nadaje się na takie stanowisko. Miejsca mam bardzo dużo więc mogę poszaleć. Bardzo ciekawą propozycją jest Zamioculcas tylko czy może urosnąć w takich warunkach do ok 2 metrów bo takiej rośliny szukam.
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zamiokulkas dwumetrowy to raczej nie będzie realne, chociaż widziałam ponad 1,5 metrowy okaz, ale to chyba wszystko na co go stać :) . Jeśli chodzi o benjaminka, to drzewko to może osiągać duże rozmiary, tylko pamiętaj, że bardzo nie lubi gdy mu się zmienia miejce, źle reaguje nawet na przekręcanie doniczki. Gdy już stanie w jednym miejscu i się przyzwyczai, to niech tak zostanie. Uwielbia za to częste (codzienne) zraszanie.
Co do dużej nietrującej roślinki, która stanęłaby w Twoim ciemnym pokoju to naprawdę nie mam pomysłu :( Nioech wypowiedzą się inni, ja nie chcę wprowadzać w błąd.
Rośliny które zamieszkują mój najciemniejszy pokój, to"cissus rombolistny, filodendron pnący bluszcz Hedera, Maranty i kalatea, mirt no i zamiokulkas :D
Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szokująco mało światła mamy w domu
Obrazek
MARGOT SCHUBERT & ROB HERWIG "MIESZKAMY WŚRÓD KWIATÓW"
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Kontakt:

Post »

Do pokoju: duży skrzydłokwiat.

A z tym drugim rysunkiem to znam go, ale jakoś mi się w głowie nie mieści, jak ta biedna Monstera miałaby rosnąć w tak głębokim cieniu i nie wykrzywiać się w stronę okna?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To raczej filodendron- i on woli półcień.
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Kontakt:

Post »

Filodendron na rysunku jest na pierwszym planie, przed monsterą. Oba do półcienia i bliżej okna jednak.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na tym rysunku można przyjąć, że monstery w ogóle nie ma.
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Rośliny cieniolubne w pokoju

Post »

Szukam dużej, dorastającej chociaż do 1m. rośliny, która by mogła mieszkać 2-3 m od okna. Cieniolubne jakie znam są niższe, a moich książkach nic nie znalazłam :cry: .
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Palma : kencja.

W naturze szybko rośnie w świetle i cieple, ale od dawna jest znana jako palma dobrze znosząca warunki domowe, gdzie oczywiście rośnie wolno.
Można posadzić 3 - 4 w doniczce (zachowując przynajmniej kilkucentymetrowy odstęp).
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

Dzięki :D . A może inne propozycje?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”